Skocz do zawartości

[składanie napędu]pomoc z kompatybilnością

outta82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

składam rowerek marzeń ( oczywiście moich marzeń dostosowanych do finansów ;) ), jestem na etapie składania napędu.

Skłaniam się ku 3x9, jednak z uwagi na dość płaskie tereny ( oprócz kilku naprawdę stromych asfaltowych podjazdów :P ) w moich okolicach pomyślałem nad 2x10.

Już podaję konfigurację:

korba - Cannondale Coda Tarantula - 44T - 29T

kaseta - XT10s 11-36

przerzutka tył - SRAM x9 średni (długi?) wózek ( 2012)

przerzutka przód - SRAM x9 dla 2x10

manetki - SRAM trigger 2x10 (2012)

Trochę kłopotu mam z tą korbą ponieważ nie wiem czy w zestawieniu 2x10 takie wielkości blatów są ok.

Średni czy długi wózek dla tlnej przerzutki?

Dodam że będę na sprzęcie startował w maratonach MTB, plus trasy długie szosowe plus i oczywiście rekreacja po lesie.

Czy rezygnując z młynka nie będzie większych problemów z podjazdami?

Zestaw który planowałem od początku:

korba - SLX - 44-32-22

kaseta XTR 9s ( używana w bdb stanie stąd decyzja na XTR, żeby nie było:D ) - 11-34

przerzutka tył - SRAM x9 średni wózek

przerzutka przód - SRAM x9 dla 3x9

manetki - SRAM trigger X9 3x9

Co doradzacie? Jakie są wasze opinie? Który zestaw wybrać

Jak potrzebujecie więcej danych napiszcie co konkretnie to odpiszę.

Dzięki z góry,

Pozdrawiam

Sam musisz sobie odpowiedziec, czy podjazdy ktore jezdzisz zdolasz swobodnie przekrecic na 29/36.

Jak na 2x10 przod jest troche twardy, imo. Ale to zalezy od preferencji, terenu i oczywiscie nogi. Rowniez jak czesto bedziesz uzywal 44/11?

Tu raczej nie licz na jakies rozsadne propozycje, bo kazdy bedzie pisal "a ja mam.....".

Zestaw z tą korbą rzeczywiście będzie dosyć twardy. Pomyśl o korbie SLX FC-M675 42/28. Jeżdżę obecnie z zestawem takich zębatek pod napęd 9 (tylko na korbie Deore) i działa to bardzo dobrze w płaskim terenie. Na podjazdach też daje radę. Z tym, że ta korba jest pod napęd 10, Ty masz kasetę 9. Taki układ nie wszystkim dobrze działa, z tego co czytałem tu ostatnio.

• 1 miesiąc temu...

Czy taka konfiguracja będzie działać płynnie, a jeśli tak to co można zmienić żeby obniżyć koszty zachowując dobrą współpracę.

1. Shimano przerzutka przednia Deore FD-M591 Mega9 92.00 zł

2. Shimano przerzutka tylna Deore RD-M592 SGS Shadow 155.00 zł

3. KMC Łańcuch X9L Gold (9-rzędowy) 111.00 zł

4. Shimano manetki Deore SL-M590 3x9 2010r. 159.00 zł

5. Shimano Kaseta Deore HG-61 9-ka 11-32T 115.00 zł

6. Shimano korba Deore FC-M590 44/32/22 srebrna 170mm 249.00 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...