kosmonauta80 Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Ile bym musiał wydać na najtańszy, ale jeszcze przyzwoity amortyzator sprężynowy? Chodzi o to, żeby nie robiły się luzy i dawał radę przy bikerze o masie ponad 100 kg. Jego zastosowanie to sporadyczne wypady do lasu i na szuter. Bo tak to raczej szosą śmigam. Coś więcej powinienem napisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Określ budżet to będzie można coś więcej powiedzieć no i na jakie koło? Jaki skok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Koło 26', a skok obojętny. Interesuje mnie cokolwiek poza sztywnym widelcem. Absolutne minimum amortyzacji wystarczy, bo szaleć nie zamierzam. A kasa jak pisałem - im mniej tym lepiej. Powiedzmy, że koło 200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cameleon Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Jak chcesz naprawdę tani, i mało wymagający amorek, to polecam SR SUNTOUR XCM (tańszy, gorszy) lub SR SUNTOUR XCR (troszkę droższy, troszkę lepszy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Ze względów finansowych na razie głównym kandydatem jest SR SUNTOUR XCM. Droższego mi się po prostu nie opłaci dawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 XCR będzie za miękki na 100kg, ja bym polecam amor powietrzny przy takiej wadze bo sprężynowce średnio sobie będą radzić. Np. Sr Suntour Raidon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 XCM, przy takiej wadze, to chyba będzie odpowiedni, bo w przedziale wagowym 60-70 kg, to on się prawie nie ugina, no chyba, że przy wjeździe na krawężnik, który ma 15cm. Wiadomo, że powietrze lepsze, ale to już nie ten przedział cenowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Przypomnę, że szaleć nie zamierzam i o dobiciu raczej nie ma mowy No chyba, że przypadkowo wjadę w dziurę w jezdni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 XCM, przy takiej wadze, to chyba będzie odpowiedni, bo w przedziale wagowym 60-70 kg Oto chodzi że xcm i xct nie uginają się pod nikim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Oto chodzi że xcm i xct nie uginają się pod nikim Może tylko mi się wydaje, ale sądzę, że pod kolegą raczej sprężyna powinna pracować Różnica w wadze około 30kg, z całą pewnością wpłynie na "pracę" xcm'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 xcm potrafi złapać luzy pod 60kg bikerem a co dopiero pod 100kg+ ? Ja bym dozbierał troche i kupił coś masywniejszego ewentualnie katował te XCMy i wymieniał co rok :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkor Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Co do wagi- pod setką, v3 pracuje. O ile przy tym amorze można mówić o pracy... pode mną np. nie chciał w ogóle się uginać, no ale mnie jednak do setki czterdzieści kilo brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 To już chyba lepiej zbierać na nowy rower w wersji pancernej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 xcm potrafi złapać luzy pod 60kg bikerem a co dopiero pod 100kg+ ? Ja bym dozbierał troche i kupił coś masywniejszego ewentualnie katował te XCMy i wymieniał co rok :/ Wiadomo, że luz złapie, ale z tym się trzeba liczyć, jeśli się kupuje taki, a nie inny amor, a dodatkowo używa się nagminnie przedniego hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Tylko pochwal się rowerem żeby nie było potem problemu że nie będzie pasował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Przy takiej wadze Raidon bądź Epicon to minimum - nic dodać nic ująć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Właśnie 15 postów a nikt sie nie zapytał jaki rozmiar steru ... i ogólnie jaka konstrukcja ramy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Rama Maxim Highlander 401. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Szybkie poszukiwania, wskazują na stery 1", więc wyboru już praktycznie nie masz. Alledrogo i z tego co pamiętam, to wiszą tam XCM na stery 1". Ale czy na pewno potrzebny Ci ten amorek ? Nie lepiej tą kwotę przeznaczyć np. na napęd ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 17 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Jaki rozmiar sterów to szczerze nie mam pojęcia. Ale obecny amor to Zoom 550 (bullsh*t jak nie wiem ) i na tej podstawie to można ustalić. Jeżeli XCM faktycznie przy mojej masie da radę (żeby tylko nie brał luzów, bo mam na pokładzie żyletki SD7 ) to za te niecałe 200 zł będzie to doskonała inwestycja. Tylko tego przy obecnej konfiguracji mi brakuje jeżeli chodzi o wymianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkor Napisano 17 Października 2012 Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Co do luzów... jeździłam z SD7 na XCMie('08) i nawet przy mojej wadze 60(+/- 2) kg złapał luzy. Także na cuda bym nie liczyła.... chociaż może nowsze roczniki są jakieś ... inne:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 nie wiem czy pod 1 cal są jakieś nowsze roczniki, no ogólnie to lipa że rama pod 1",wymieniłbym to niestety (stety dla zdrowia) na sztywny wideł :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczympek Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Ja ważę 85 i na XCT v3 jadę jak na sztywniaku. Lepiej doinwestować albo kupić sam sztywny widelec, bo i tak ciężko o jakąś różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Jak zmierzyć tę średnicę, tak dla pewności? Wymienić tak czy inaczej na coś trzeba, bo przez te luzy na obecnym Zoomie nie mam hamulca przedniego. No ok, służy on jako hamulec postojowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Najlepiej suwmiarką jak nie masz to i linijką idzie zmierzyć na górze rury jest płasko i linijką będzie w maire łatwo to wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.