Skocz do zawartości

[hydrauliczny shimano] popsuty odpowietrznik

kolarz16

Rekomendowane odpowiedzi

witam chodzi o to że uszkodził mi się gwint w odpowietrzniku i nie mogę dokręcić do końca i ubywa mi płyn czy jest sposób na ratunek a szkoda mi hamulców dodam że to nie gwint nie w odpowietrzniku tylko tam gdzie się go wkręca

masz tu fotki na dowód że to da się zrobić i nie słuchaj innych co gadają że ooooo już do kosza bo zepsute prze post-155623-0-94536200-1350915958_thumb.jpggwintowane na średnicę 8 mm i przewiercone na 4 mm do środka wrzuć kuleczkę o średnicy 4,5 mm i działa jak wcześniej

szczerze nie wiem o co Wam chodzi i w czym widzicie kłopot. przeciez to zwykła, znana i stara jak świat metoda ratowania zerwanych gwintów w obudowach, oprawach, stojakach itp. działa tak samo jak oryginalny odpowietrznik. dla purystów nie jest kłopotem wpuszczenia "reparaturki" tak, by nie wystawała poza obudowę zacisku, dziura w którą wkręcamy zestaw do odpowietrzania może mieć wymiar taki sam jak oryginalny.

10 minut roboty tokarskiej. kupa pieniędzy w kieszeni.

na zerwane gwinty stosuje się również spreżynki, ołów, Loctite. w takich przypadkach działa jednak zwykle tylko Loctite, ale jego użycie nie jest ekonomicznie uzasadnione bo 50ml kosztuje prawie 4 stówy.

• Mod Team
szczerze nie wiem o co Wam chodzi

Im chodzi o to ze przegwintowanie na większą śrube znacząco obniżyło wytrzymałość materiału w tamtym miejscu przez co zahaczenie, nie uważna obsługa itd moze to całkowicie zniszczyć ale nie przejmuj sie ;) Ja jak naprawiłem pocięty widelec to tez mnie wyśmiali a pzniej objeździłem nim kilka tysięcy km ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...