Skocz do zawartości

[ochraniacze na SPD]- pro ventura, czy warto?

mateusz7991zajt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem na kupnie ochraniaczy na spd, zainteresowały mnie ochraniacze PRO Ventura ponieważ ocieplają ponoć do -15 stopni.

Chiałbym aby wybowiedział sie o nich ktoś kto miał już te ochraniacze albo jakieś inne z firmy PRO, jestem również otwarty na inne propozycje. Ochraniacze będą użwane w warunkach mtb, rzedziej na szosie. Kolejne moje pytanie to rozmiar mam rozmiar buta spd 45, a ochraniacze PRO mają rozmiar XXL 42-45 a potem XXXL 45-48, ponieważ jeszcze rosne nie wiem jaki rozmiar wziąć??

Prosił bym o jakieś opinie które pomogły by mi wybrać coś. :teehee:

Z góry dzięki. :thumbsup:

http://allegro.pl/pro-ventura-mocne-ochraniacze-na-buty-mtb-xxl-i2697654364.html

A ten Accent to do jakiej temperatury na minusie się nada, w SPD jeżdzę dopiero od tego sezonu, i na jesień nie są mi w sumie potrzebne, w tamtym roku jeździłem w zwykłych zimowych butach turystycznych, ale teraz chciałbym się w coś zaopatrzyć, tyle że jakoś nie za specjalnie widzi mi się wydawanie ponad stówy na ocieplacze, a te accenty jeszcze jakąś znośną cenę mają...

Gościu w rowerowym który mi je polecał, powiadał że w okolicach -10 było ciepło. Sam planuję je kupić w przyszłym tygodniu bo chwilowo powróciło trochę lata. Raczej w tej cenie nie znajdziesz niczego innego, a z tego co mi gościu mówił to warto w nie zainwestować. Nawet co nieco było o nich na forum

Użytkuję takie ocieplacze od 3 sezonów w terenie i złego słowa o nich nie powiem. Z zewnątrz nie widać na nich śladów zużycia, jedynie tak jak kolega napisał, delikatnie podwija się materiał na brzegach w okolicy pięty i czubka butów, ale w niczym to nie przeszkadza. Do tego są naprawdę ciepłe – po kilkugodzinnej jeździe nie marzną mi stopy, a należę raczej do zmarzluchów.

• Mod Team

W zależności od butów, może zaistniej konieczność dołożenia/ wymiany wkładki gdyż ochraniacze nie działają od strony podeszwy :) Przewiduję u siebie taką konieczność, jakieś porady w jakie wkładki zainwestować ?

Grube filcowe wkładki z podklejoną folią aluminiową od spodu, do zrobienia samodzielnego. Jeżdżę na takim patencie i komfort termiczny dobry. Do tego skarpety brubeck merino i ochraniacze PRO. Do -15 godzinne wycieczki nie stanowią problemu.

michuuu mógłbyś wrzucić zdjęcie takiego patentu ?

te wkładki zamiast tych oryginalnych czy jako dodatek ?

skąd wziąć filcowe podkładki ? szukać w obuwniczych czy kupić arkusz w jakimś casto, brico formacie i wyciąć ?

a jakby sam filc dodać pod bądź nad oryginalne wkładki ?

Według opisu te ochraniacze wykonane są z membrany, mogą nie dać rady poniżej 0 stopni.

Nie testowałem jeszcze nawet przy 5 bo niedawno kupiłem, ale z wiarygodnych źródeł wiadomo mi że dają radę nawet przy -10. Kilka osób z forum je polecało http://www.forumrowerowe.org/topic/103526-ochraniacze-accent-thermal/

• Mod Team

michuuu mógłbyś wrzucić zdjęcie takiego patentu ?

te wkładki zamiast tych oryginalnych czy jako dodatek ?

skąd wziąć filcowe podkładki ? szukać w obuwniczych czy kupić arkusz w jakimś casto, brico formacie i wyciąć ?

a jakby sam filc dodać pod bądź nad oryginalne wkładki ?

Filcowe wkładki do kupienia w obuwniczym.

Jak były nowe i grube to nie mieściły się z oryginalnymi i je zastępowały.

Jak masz luźne buty to można razem z oryginalnymi..

Sam filc pomoże w zestawie z oryginalnymi ale folia stanowi pierwszą izolacje od strony bloków i taki zestaw jest skuteczniejszy. Filcowe z folią na spód oryginalne na wierzch.

Do tego jeszcze patent Ivana z wklejeniem dętki co by bloki uszczelnić i neoprenowe ochraniacze np. takie:

OCHRANIACZE ENDURE NPU+ 2010 PRO - Cyklotur

i można całą zimę przejechać.

Ale ostrzegam w okolicach 0-+5 jest gorąco w stopy a łydki pod neoprenem mokre.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...