Skocz do zawartości

[amortyzator] wyginający się Epicon?

FilipEcki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od tygodnia mam nowy rower, i już do szału doprowadza mnie amor... Mam Suntoura Epicona w wersji 120mm (wystaje na 140) Przy mojej wadze (67kg) przy złożeniu się na zakręcie wygina się(no inaczej chyba nie jest) bo zacisk zaczyna trzeć o tarczę(to chyba nie wina koła, bo jak?) Tarcza prosta, dokręcona. Dodam, że u brata Reba przy 97kg nawet nie drgnie... Czy to wina koła, czy amora?

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Wiele czynników wpływa na to czy tarcza w zakrętach m.in. szczelina w zacisku, siła zaciśnięcia piasty, sam amortyzator...

Również posiadam Epicona i czasem się zdarza, ze tarcza ociera w zakrętach. Mi to nie przeszkadza, ponieważ jest to cichy dźwięk.

Kumpel posiada dokładnie ten sam model epicona tylko na sztywną oś i muszę przyznać, że musi się naprawdę mocno postarać aby mu otarła tarcza o klocki w zacisku.

Epicon 120mm i "wystaje" na 140mm? To może lepiej sprawdź, czy przypadkiem nie jest ustawiony właśnie na 140mm. To może powodować częste dzwonienie, szczególnie, jeśli to wersja pod oś 9mm. I właśnie to są powody wydawania dźwięków - mocno wysunięte górne golenie oraz mała sztywność koła. Do tego im większa tarcza tym to częstsze. Metaliczne klocki jeszcze wzmagają efekt.

U mnie przy Epiconie 120mm, piaście 9mm z zaciskami Bolt-On i tarczami 180mm czasem tarcza zadzwoni, zdarza się. Ale nie notorycznie. I ważę aktualnie 75kg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...