Skocz do zawartości

[Gwarancja] Rowery Kellys, a wymiana podzespołów

Eastern

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!

Wiele gwarancyjnych spraw na przełomie ostatniego roku osiągało w moim przypadku kompletne dno, stąd chciałbym teraz tego uniknąć radząc się was zarazem. Do rzeczy:

Do czynienia mamy z modelem Kellys Oxygen 2011 kupionym w lipcu tego roku:

http://www.forumrowerowe.org/topic/118740-rower-kellys-oxygen-2011/

Tak mnie naszło aby pokombinować przez jesień trochę z hamulcami. V'ki tego pokroju są liche, to oczywiste. Myślałem o zmianie na równoległe zaciski deore, wtedy pozostawanie przy V'kach miałoby sens. Jednakże mam aktualnie na stanie do dyspozycji koła pod tarcze i z miłą chęcia zainstalowałbym sobie je w tej maszinie. No i teraz pojawia się zasadnicze pytanie - jak zmiana kół wpłynęłaby na warunki gwarancji?

Wiadomo, rozmawiamy tylko o gwarancji ramy, jest na nią 5 lat. Reszta podzespołów i tak ulega zużyciu więc jest to mało istotne, tylko rama. Miał ktoś kiedyś do czynienia na żywo z warunkami gwarancji Kellysa w wypadku modifykowanego przez siebie sprzętu? Koła to dość poważna sprawa, dlatego wolę się spytać tak aby znowu sobie nie napłochać.

Z góry dzięki!

Napisano

Jeżeli modyfikujesz ramę i zmieniasz jej geometrię to masz po gwarancji a jeżeli chcesz wymienić poszczególne podzespoły to wymieniasz je bez utraty ja nie dotykam się ramy w swoim sprzęcie Kellysa a resztę zmodyfikuję pod swoje potrzeby i wygodę

Napisano

A jeżeli zmieni amor i kółka i coś będzie nie tak to przed reklamacją może sobie zamienić na stare bo kto mu powie, że ta rama była w amorze 120 a miała być w 80 ?? skoro przyniesie z fabrycznym ?

Wymiana samych kół też anuluje gwarancję na rame ?

Napisano

Raczej amor był w ramie a nie rama w amorze :sick: ZMIANA GEOMETRII RAMY I KOMBINOWANIE PRZY NIEJ JEST RÓWNOZNACZNE Z UTRATĄ GWARANCJI inne zabawy z osprzętem nie bo one zużywają się szybciej niż sama rama no chyba że ją połamiesz użytkując rower niezgodnie z jego przeznaczeniem pierwotnym ja właśnie składam nowe koła na obręczach Mavic A 317 29" Disc,piasty Novateca i szprychy DT Swissa a w gwarancji nie ma zapisów że nie wolno mi zmieniać komponentów :woot: :woot: :woot: a wprawne oko serwisanta zauważy że było coś wymieniane

f16marcin i moja prośba jeżeli coś piszesz to rób to ze składnią i sensowne zdania układaj no chyba że masz problem z pisownią to sorki

Napisano

W jaki sposób można zmienić geometrię ramy? Chyba jedynie przez rozciąganie, zgniatanie albo wyginanie.

Masz ochotę coś wymieniać w rowerze wymieniać to wymieniaj, a nie rób z siebie -przez kilka lat- niewolnika gwarancji. To nie samochód za kilkadziesiąt tysięcy

tylko rama za kilkaset złotych.

Napisano

Właśnie jak zmienić geometrię ramy?? I dałeś odpowiedź sobie,taki jest zapis w gwarancji dotyczący właśnie zmiany geometrii ramy,tylko kombinacje z ramą dają powód do utraty gwarancji reszta podzespołów NIE

Temat uważam za wyczerpany i można zamknąć go

Napisano

W odpowiedzi na maila od sklepu gdzie maszyna została zakupiona otrzymałem informację, że można bez problemu kompletować części. Natomiast pisząc bezpośrednio do Kellys nie otrzymałem dotychczas żadnej odpowiedzi. Niewolnikiem gwarancji być nie można, to fakt, lecz psychicznie człowiek czuje się bezpieczniej, prawda? A rama bardziej posiada wartość sentymentalną, poza tym mam nadzieję, że posłuży przez parę następnych lat w celu obalania stereotypów "papierowych kellysów" ;)

Napisano

A kto powiedział że Kellys to papier??? Ja swego czasu chciałem uzyskać długości szprych do kół 28" i bez rezultatu bo nawet nasz dystrybutor i serwis krajowy nie potrafił odpowiedzieć więc polityka firmy opiera się na niczym u nas,czemu nie czytasz gwarancji?? To najważniejszy dokument przy zakupie sprzętu bo tam masz wyznacznik co ci wolno a co jest BEEE zacznijcie czytać dokumentację techniczną i karty gwarancyjne a sen wasz będzie zdrowszy

Napisano

Właśnie jak zmienić geometrię ramy?? I dałeś odpowiedź sobie,

Nie muszę dawać sobie odpowiedzi bo sprawa jest dla mnie oczywista, a pytanie było retoryczne.

Nie za bardzo wiadomo po co pisałeś -i nikt oprócz Ciebie- o zmianie geometrii ramy. Przeciez dla każdego jest oczywiste, że praktycznie

(poza uszkodzeniem) nie da się tego zrobić.

Napisano

Skoro piszesz retorycznie to i ja retorycznie odpowiadam,a napisałem bo człowiek się pytał o gwarancję więc przeczytaj co było w pierwszym poście a później ślij swe mądrości pada pytanie pada odpowiedź temat uważam za zamknięty

Napisano

Najwyraźniej tego nie wiesz: pytanie retoryczne -z założenia- nie potrzebuje odpowiedzi.

Założyciel wątku pytał o zmianę kół, a w żadnym momencie nie pytał o zmianę geometrii. To Ty nie wiadomo po co piszesz -i to nie raz- o zmianie geometrii ramy

i że ramy nie "dotykasz". Na czy miałoby polegać "dotykanie" ramy? Na wierceniu otworów, wyginaniu jej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...