Mlodziutki Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 Witajcie ! Jak wiecie już dużo czasu pytam się wszystkich o rowery, geometrie itp itd a więc przejdźmy do sedna sprawy. Na nowego bajka mam do wydania jakieś hmm 3600 będę się na nim ścigał na maratonach i XC mam 173cm wzrostu i 55kg wagi. Mam pierwszy dylemat 29er czy 26er ? Jak 29er to wyczaiłem Aganga Gangstre 7.29. 26 er hmm tu jest duży wybór może coś z fabryki krossa ? Zastanawiałem się nad sprowadzaniem roweru z Niemiec ale nie wiadomo ile by mnie to wyszło pod koniec więc jak ktoś się orientuje to proszę pisać. Następna opcja to rower używany i to jest największy ryzyk moim zadaniem ale teraz jest chyba najlepszy czas na kupno rower, więc jak ktoś ma do sprzedania rower używany to proszę pisać rozważę . Następna opcja to składanie roweru pisałem listy i to też nawet rozważnie wychodziło bo 11.5kg z pedałami to chyba nie dużo ? Proszę piszcie co sądzicie i na co byście się zdecydowali mam jeszcze sporo czasu na kupno czasu bo sezon się prawie skończył ale rower chce kupić w tym okresie bo widzę sporo wyprzedaże Prosiłbym żeby wypowiadały się osoby trochę bardziej orientujących się w tym temacie i wiedzą sporo . Pozdrawiam . (Piszę jeszcze raz temat, ponieważ szanowny pan moderator mi go usunął z powodu złego nazwania tematu przepraszam panie moderatorze już nie będę)
Terrqge Napisano 17 Października 2012 Napisano 17 Października 2012 Następna opcja to składanie roweru pisałem listy i to też nawet rozważnie wychodziło bo 11.5kg z pedałami to chyba nie dużo Tak tylko dodam, że jeśli masz zamiar kupować części w różnych źródłach, to licz się z cenami przesyłek, które na pewno znacznie nagną budżet. Jak dla mnie składanie w takim budżecie nie ma sensu, szczególnie w tym okresie, kiedy łatwo znaleźć coś na przecenie, tańszego niż w pełni sezonu. Jak masz zamiar się na tym ścigać to może jakaś zadbana używka? Jakby dłużej poszukać można by było zimą wyczaić jakąś okazję.
Mlodziutki Napisano 18 Października 2012 Autor Napisano 18 Października 2012 Właśnie szukam i szukam cały czas
Thorgal Napisano 18 Października 2012 Napisano 18 Października 2012 Witaj, zgadzam sie z przedmowca. Jestem wlasnie po zlozeniu roweru i moge potwierdzic, ze koszty skladania zawsze przekrocza zakladany budzet. Uwazam, ze nie znajdziesz sklepu, ktory bedzie mial dokladnie wszystko co zaplanowales. A jezeli bedziesz chcial mimo wszystko zaoszczedzic i sie uprzec na zakupy w jednym miejscu, to moze sie okazac, ze ci akurat maja inne ceny niz tam, gzie sprawdzales wczesniej. Moj planowany budzet przekroczylem o ok 1/4. Osobiscie uwazam, ze finansowa granica, ktora podales nie jest realna do osiagniecia przy skladaniu roweru, ktory ma sluzyc do wyczynu. Oczywiscie sa rozne zapatrywania na sprzet, ktory bedzie nam sluzyl, ale jezeli mowisz o zawodach i maratonach jako przewazajacych to automatycznie nie bedziesz patrzyl na grupe Alivio czy zwykle Deore. Przynajmniej ja bym tak zrobil. Pozdrawiam, Bartosz.
mansua Napisano 18 Października 2012 Napisano 18 Października 2012 Niestety takie są realia. Za ok 3600zł da się złożyć szybki i lekki "rower przełajowy ", na aluminniowej ramie i sztywnym widelcu np Mosso, kołami klasy Mavic Crossride lub coś podobnego na maszynówkach pod V-ki i tarcze, hamle przyzwoite V-ki, umiarkowanie lekkimi rurkami i na osprzęcie mariażu deore, slx-a i xt-ka. Z pewnością uda Ci się uzyskać b.dobry stosunek ceny do wagi, bo przy odrobinie szczęścia w szukaniu "biżuterii" z drugiej ręki na allegro zejdziesz nawet poniżej 10kg. Taki rower sprawdzi się na płaskich i szybkich maratonach, z baloniastymi oponami zapewni też jakieś minimum komfortu, bardzo dużo ludzi jeździ maratony na takich rowerach z powodzeniem. Do tego amortyzator zawsze można wsadzić już jakiś z" rękami i nogami" jak podreperujesz finanse a sztywny wideł przyda się na zimę, podobnie tarczowe hample.
Mlodziutki Napisano 19 Października 2012 Autor Napisano 19 Października 2012 Nie chcę przełajówki ja chce prawdziwy MTB bo chciałbym iść bardziej w strone XC a maratony to też swoją drogą . A sztywny wideł na śląskiej wyżynie to nie jest za dobry pomysł tym bardziej będę śmigał górskie maratony To jest moja lista Tak tylko dodam, że jeśli masz zamiar kupować części w różnych źródłach, to licz się z cenami przesyłek, które na pewno znacznie nagną budżet. Jak dla mnie składanie w takim budżecie nie ma sensu, szczególnie w tym okresie, kiedy łatwo znaleźć coś na przecenie, tańszego niż w pełni sezonu. Jak masz zamiar się na tym ścigać to może jakaś zadbana używka? Jakby dłużej poszukać można by było zimą wyczaić jakąś okazję. Wszystko bardzo dokładnie liczyłem z kosztami przesyłki więc wątpię żeby mi wyszło nagle więcej niż planowałem Na wszelki wypadek w liście zostawiłem se 100zł na wydatki dodatkowe Nie chcę przełajówki ja chce prawdziwy MTB bo chciałbym iść bardziej w strone XC a maratony to też swoją drogą . A sztywny wideł na śląskiej wyżynie to nie jest za dobry pomysł tym bardziej będę śmigał górskie maratony To jest moja lista Amortyzator: Epicon 500zł Waga: 1680g Rama: Kross Level a7 625zł Waga: 1750g Chwyty:Boplight 30zł Waga: 30g Dętki: Geax Ultra lite 50zł Waga:Sztuka 145g Hamulce: Deore M596 400zł Waga: Przód: 316g Tył 331g Kaseta + Łańcuch:kaseta Alivio 110zł Waga: K: 279g Ł: 334g Kierownica: Accent Flatbar 75zł Waga: 184g Mostek: Accent 62zł Waga: 163g Korba: Shimano M521 190zł Waga: 1138g Manetki: Gripshifty sram x7 145zł Waga: 195g Opony: Geax(Nie znam nazwy bo od kumpla one 130zł Waga Sztuka 550g Przerzutka tył: Sram x7 140zł Waga: 240g Przerzutka przód lx 40zł Waga: 177g Siodło: SELLE ITALIA Q-BIK Flow 100zł Waga: 270g Stery: Accent Airplane 83zł Waga: 76g Sztyca: Accent 60zł Waga: 300g Koła: Mavic Croossride 660zł Waga:1520g+100g zaciski Tarcze: Accent 6śrub 80zł Waga:136g sztuka Zacisk Sztycy: Zacisk sztyczy XLC 25zł Waga: 21g 3445zł (3595zł) Waga: 11.4kg (Dodałem do tego pedały 380g i liniki ze 50g)
Terrqge Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 Hamulce: Deore M596 400zł Waga: Przód: 316g Tył 331g Nie wiem gdzie znalazłeś te deorki tak tanio, ale podejrzewam, że tam gdzie je kupujesz raczej tarczy w komplecie nie dostaniesz, więc trzeba jeszcze za 8 dyszek gdzieś do tarczy na przód i tył dołożyć (no bo do takich hamulców to tarcze deore przynajmniej). Poza tym pewnie i tak w praniu coś wyjdzie, że czegoś tam na magazynie zabrakło, jakieś plany trzeba zmienić, coś ze sobą do końca nie współpracuje, znajdzie sie jakaś okazja itp, więc szczerze to tak dokładnie tego obliczyć nie można.
Mlodziutki Napisano 19 Października 2012 Autor Napisano 19 Października 2012 Nie wiem gdzie znalazłeś te deorki tak tanio, ale podejrzewam, że tam gdzie je kupujesz raczej tarczy w komplecie nie dostaniesz, więc trzeba jeszcze za 8 dyszek gdzieś do tarczy na przód i tył dołożyć (no bo do takich hamulców to tarcze deore przynajmniej). Poza tym pewnie i tak w praniu coś wyjdzie, że czegoś tam na magazynie zabrakło, jakieś plany trzeba zmienić, coś ze sobą do końca nie współpracuje, znajdzie sie jakaś okazja itp, więc szczerze to tak dokładnie tego obliczyć nie można. Poszukaj jeszcze raz listy i znajdziesz tarcze
Terrqge Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 Wybacz, zupełnie ich nie zauważyłem, nie wiem jak to zrobiłem, w każdym razie zwracam honor i powodzenia w składaniu. P.S Masz wszystkie klucze? Bo jeśli nie to pamiętaj jeszcze o doliczeniu kosztów brakujących narzędzi, żeby (jeśli rowerek sam będziesz składać w domowym zaciszu) nie okazało sie, że akurat nie masz klucza do korby albo kasety, albo nie możesz skrócić łańcucha do odpowiedniej długości, No i o takich pierdołkach jak pompka do amortyzatora (chyba że już masz, bo epicona z pompką gratis za 500zł to ja jeszcze nie widziałem) itp wspominać raczej nie muszę.
mansua Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 Do wagi Crossride dolicz jeszcze 400g i jeszcze 50g do zacisków, ja za swoje dałem 550zł z kurierską pobraniową przesyłką - nowe na gwarancji. Do wagi korby, dolicz suport jakieś 250-300g. Aż taka cieżka ta M521?? myślę że waży ze 100-150g mniej. kaseta Alivio ?? 279g??!! Chodzi ci o HG50 ?? Spokojnie dolicz 100g przy wersji 11-32, moja 11-34 waży 440g ! Epikona tak lekkiego chyba tez bądzie ciężko, chyba że bez manetki, przy obecnej konfiguracji na SPD-ach M520 (ważą ponad 400g), nie uda Ci się pokonać bariery 12kg, rower bedzie fajny ale niestety klocowaty.
Thorgal Napisano 20 Października 2012 Napisano 20 Października 2012 ... No i o takich pierdołkach jak pompka do amortyzatora ... Moja w promocji kosztowała 160pln - sprzedawca aż się zdziwił, że była taka tania. Był przygotowany na pojawienie się na wyświetlaczu kwoty 200 i wyżej. Pozdrawiam, Bartosz.
Terrqge Napisano 20 Października 2012 Napisano 20 Października 2012 Przecież pompke do amorka można kupić już za 60 zl na allegro i wcale nie jest gorsza od takich za 160zl... /wytapatalkowane z x8
Mlodziutki Napisano 20 Października 2012 Autor Napisano 20 Października 2012 Do wagi Crossride dolicz jeszcze 400g i jeszcze 50g do zacisków, ja za swoje dałem 550zł z kurierską pobraniową przesyłką - nowe na gwarancji. Do wagi korby, dolicz suport jakieś 250-300g. Aż taka cieżka ta M521?? myślę że waży ze 100-150g mniej. kaseta Alivio ?? 279g??!! Chodzi ci o HG50 ?? Spokojnie dolicz 100g przy wersji 11-32, moja 11-34 waży 440g ! Epikona tak lekkiego chyba tez bądzie ciężko, chyba że bez manetki, przy obecnej konfiguracji na SPD-ach M520 (ważą ponad 400g), nie uda Ci się pokonać bariery 12kg, rower bedzie fajny ale niestety klocowaty. Znalazłem te starsz cros ride i one są podobne lżejsze, zaciski też uwzględniłem patrz lisa, Korbę liczyłem razem z suportem Tak chodzi mi o HG50. Epicon mi chodzi bez manetki Jeszcze jedno to jest lista na prawie wszystkich nowych częściach ale chiałbym pomyśleć o paru używanych.
kubzys Napisano 20 Października 2012 Napisano 20 Października 2012 Co do wagi to zerknij do mojej galerii: Picasa Web Albums - Kuba Filipiak - waga Znajdziesz tam na wadze epicona (niżej, wyżej jest raidon), kasetę, łańcuch, deorki i może coś jeszcze. Ważone osobiście
qwaq Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 Jak bierzesz pod uwagę używki, to spójrz na tego , XT, Reba, myślę, że z ceną możesz się dogadać, bo już go wystawia któryś raz.
99tomcat Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 Siodła poszukaj na karbonowy.pl Mają np kilka modeli selle italia sl za 70-80zeta. Z napędem zastanów się nad dyna sys. Na razie nie ma wielkiego wzięcia na części z demontażu/używki. Ja za ok 500zł poskładałem zestaw na xt i slx (kaseta lekko używana za 30zeta ) Hample bardzo sensowne Co do ramy sprawa indywidualna, ale można za te pieniądze popolować na coś bardziej uznanych marek. No i kiera- ja osobiście nie rozumiem pędu na proste do wyczynu- na giętej jeździ się lepiej, a różnice w wadze nieco niweluje możliwość krótszej sterówki i wywalenie podkładek pod mostkiem.
lukaszs Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 ten peak całkiem fajny jest..........rama zbiera dobre opinie amor to już klasa i do tego bardzo przyzwoity napęd można brać tu jeszcze kilka SKŁADANY BOPLIGHT / FOX / XT / X9 / XTR / HAYES (2715422643) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. SPECIALIZED STUMPJUMPER COMP HT (2730913864) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. składanie za taką sumę to nie jest najlepszy pomysł..........przede wszystkim zważywszy na koszty wysyłki - nawet jeżeli kupisz połowe części w jednym miejscu to i tak bedziesz koło 150zł na przesyłakach w plecy a za to mozna juz kupic coś fajnego do nowego roweru ale oczywiście składanie ma tez swoje plusy 1.frajda ze skladania:-) 2.składasz dokładnie to co chcesz (dopasowanie i waga) 3.możesz to rozłozyć w czasie (względy ekonomiczne)
Mlodziutki Napisano 21 Października 2012 Autor Napisano 21 Października 2012 Ten Peak trochę nie ciekawy ze względu na koła obręcz accenta no nie wiem a jak myślicie jaka cena za niego by była dobra ? Jeszcze ten boplight mnie zainteresował ale obawiam się drogiego serwisu tego foxa ):
MokryxD Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 Kiedyś pisali chyba w BB o tych obręczach. Wg autora to jedne z najlepszych obręczy w tej cenie przy stosunku jakość->cena.
qwaq Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 Sam użytkuję obręcze Accent Generation XC i nie ma z nimi żadnego problemu, solidne obręcza za niewielką cenę, także kół bym się nie obawiał, Boplight fajny, chodź nie chce mi się wierzyć, żeby taki rower służył do dojazdów do pracy....
99tomcat Napisano 21 Października 2012 Napisano 21 Października 2012 Na forum kilka osób ma problemy z peakami 29". Ja bym do ramy podchodził z dystansem. Inne części raczej sprawdzone , obręcze maja dobre opinie. Zresztą przecież nie robią ich w Polsce tylko wszystko zapewne z katalogu fabryki w Chnach albo na Tajwanie tak jak 90% bardziej markowej konkurencji.
Mlodziutki Napisano 26 Października 2012 Autor Napisano 26 Października 2012 I zaczyn się generalnie lipa bo mój sponsor czytaj tata jasno powiedział że ma to być rower nowy ); Co myślicie o nowym 29errze typu agang 7.29 ? Czy lepiej nie . Mam 173cm wzrostu i ciągle rosnę .
Mlodziutki Napisano 27 Października 2012 Autor Napisano 27 Października 2012 Siema dziś byłem w paru rowerowych i zaproponowano mi to http://ww2.bikekatalog.pl/2012//rowery/1365/Haibike.Edition.RC/ wiem hamulce słabe więc sprzedawca zaproponował mi że za dopłatą 400zł wrzuci mi tam nowiutkie deore xt Co o tym sądzicie
MokryxD Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 A w jakiej cenie ci zaproponowali? Z tymi hamulcami to opłaca się zamienić, tylko piasty trochę słabe.
99tomcat Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Jak masz pułap 3600 to nie wiem czy to jest najlepszy wybór. Chyba najtańsza korba dyna sysowe z octalinkiem jeszcze, najtańsze manetki, hampli to nawet nie komentuję. Za to nadspodziewanie dobry amorek tam wsadzili Xt hamulce to tam akurat najmniej potrzebne są. Ja bym poszukał jednak czegoś z sprzętem o oczko wyżej korba m552 lub 590, manetki slx, tylna przerzutka xt, hamulce deorki 596 albo slx. http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowery/2024/Haibike.Edition.RC/ co ciekawe model na 2011 miał jakby bardziej zrównoważoną specyfikację.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.