Lukis81 Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 Witam mam koło tylne na takiej piaście od 6 miesięcy i w związku z gruntownym czyszczeniem roweru i zmianą opon na bardziej jesienno zimowe zauważyłem że jak trzymam w rękach koło za wystające "trzpienie w które wchodzi ośka" bez ośki i kręcę nim i czuję pod palcami takie mini przeskakiwanie opór tak jak by kulki przeskakiwały czy tak ma być czy coś z łożyskiem piastą tam są przecież maszynowe. Dodam że w przednim kole nie ma takich objawów.
dawid Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 Pewnie łożyska już swoje wycierpiały, poczekaj aż dostaną luzów albo sporych oporów i wymień na nowe Najlepiej już zorientuj się w temacie dobrych łożysk
lmichal Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 Mam tak samo z novatecami... po jakiś 600-700 km kompletnie mi padły tzn. dostały bardzo duży luz. Aktualnie poszukuję czegoś na wymianę
c1ach Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 W mojej było to samo, jeździłem tak dłuższy czas (dobre 5 kkm) i nie chciała nabrać luzów. Potem oddałem ją innemu bikerowi i nie wiem co się stało dalej Jak już, to proponowałbym wymianę łożysk razem z serwisem bębenka, bo one lubiły łapać luz właśnie na bębenku. A te opory nie mają jakiegoś wielkiego wpływu na jazdę.
dawid Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 lepiej wydać nieco więcej i dać za łożysko 20-30zł i mieć na dłużej spokój
Lukis81 Napisano 16 Października 2012 Autor Napisano 16 Października 2012 A to oddam ją do zrobienia bo może paść na amen. Oddać do bajkstacji bo tam kupiłem koła w sumie są jeszcze na gwarancji ale czy ona obejmuje takie coś ? czy do dobrego serwisanta u siebie?
c1ach Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 Czy masz luzy na bębenku i jak duże ? Jeśli nie, to moim zdaniem można jeszcze śmigać. Wątpię też, aby zrobili Ci wymianę łożysk w ramach gwarancji (to podchodzi pod zużycie eksploatacyjne). Generalnie każdy mechanik z powołania powinien sobie bezproblemowo radzić z wymianą maszyn
Lukis81 Napisano 16 Października 2012 Autor Napisano 16 Października 2012 Luzu nie czuję a rower i tak stoi i się kurzy bo ujeżdżam fula a pogoda już w kratkę wilgoci dużo w moich okolicach to czołgiem wygodniej i wolniej.
lmichal Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 Ja staram się likwidować wszelkie trzaski. Co z tego że nie ma luzów - jak trzeszczy i chrupie to coś jest nie tak i warto to naprawić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.