Lukis81 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Witam mam koło tylne na takiej piaście od 6 miesięcy i w związku z gruntownym czyszczeniem roweru i zmianą opon na bardziej jesienno zimowe zauważyłem że jak trzymam w rękach koło za wystające "trzpienie w które wchodzi ośka" bez ośki i kręcę nim i czuję pod palcami takie mini przeskakiwanie opór tak jak by kulki przeskakiwały czy tak ma być czy coś z łożyskiem piastą tam są przecież maszynowe. Dodam że w przednim kole nie ma takich objawów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Pewnie łożyska już swoje wycierpiały, poczekaj aż dostaną luzów albo sporych oporów i wymień na nowe Najlepiej już zorientuj się w temacie dobrych łożysk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lmichal Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Mam tak samo z novatecami... po jakiś 600-700 km kompletnie mi padły tzn. dostały bardzo duży luz. Aktualnie poszukuję czegoś na wymianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 W mojej było to samo, jeździłem tak dłuższy czas (dobre 5 kkm) i nie chciała nabrać luzów. Potem oddałem ją innemu bikerowi i nie wiem co się stało dalej Jak już, to proponowałbym wymianę łożysk razem z serwisem bębenka, bo one lubiły łapać luz właśnie na bębenku. A te opory nie mają jakiegoś wielkiego wpływu na jazdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 lepiej wydać nieco więcej i dać za łożysko 20-30zł i mieć na dłużej spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 A to oddam ją do zrobienia bo może paść na amen. Oddać do bajkstacji bo tam kupiłem koła w sumie są jeszcze na gwarancji ale czy ona obejmuje takie coś ? czy do dobrego serwisanta u siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Czy masz luzy na bębenku i jak duże ? Jeśli nie, to moim zdaniem można jeszcze śmigać. Wątpię też, aby zrobili Ci wymianę łożysk w ramach gwarancji (to podchodzi pod zużycie eksploatacyjne). Generalnie każdy mechanik z powołania powinien sobie bezproblemowo radzić z wymianą maszyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukis81 Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Luzu nie czuję a rower i tak stoi i się kurzy bo ujeżdżam fula a pogoda już w kratkę wilgoci dużo w moich okolicach to czołgiem wygodniej i wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lmichal Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ja staram się likwidować wszelkie trzaski. Co z tego że nie ma luzów - jak trzeszczy i chrupie to coś jest nie tak i warto to naprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.