Skocz do zawartości

[Hamulce] Zamontowanie hamulców tarczowych, czy da się?

kubasupermax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem ostatnio koła pod tarczę (wcześniej korzystałem ze szczękowych hamulców) teraz zastanawiam się czy do hamulców tarczowych są jakieś parametry odnośnie śrub montażowych tzn mam w widelcu oraz w tylnej części ramy oczka sugerujące iż są pod tarcze, teraz moje pytanie czy te rozmiary między oczkami do przykręcania hamulca są różne ? tzn np gdy mam w widełkach 5cm między oczkami to pod to jest jakiś konkretny rodzaj hamulców ? Wybaczcie żółtodziobowi ale u mnie trudno o sklep rowerowy gdzie bym się dopytał a i w internecie mało o tym. Planuję jakieś mechaniczne kupić gdyż na początek nie dysponuję tak pokaźną sumą na hydraulikę, znalazłem tektro Novela za 80zł sztuka i tam są też różne rozmiary tarcz, czy ten rozmiar jest też adekwatny do wysokości ustawionego hamulca czy coś? czy mogę dowolnej wielkości tarcze stosować i tylko korzystać z przejściówek których celu istnienia jeszcze do końca nie rozgryzłem (w temacie jestem bodajże godzinę dopiero)

Są 2 standardy dla tarczówek powszechnie stosowane w rowerach

Dla zacisków IS lub PM

Dla tarcz IS czyli 6 śrub lub centerlock od shimano.

IS to 2 otwory bez gwintu

PM to 2 otwory z gwintem :)

Dla zacisków są adaptery w obie strony czyli z IS na PM i z PM na IS do tego dochodzą różne rozmiary tarcz pod które dobiera się te adaptery.

Dla tarcz jest adapter tylko w stronę z centerlock na 6 śrub.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...