ammisiek Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Witam. Przymierzam się powoli do zakupu nowego amorka a właściwie pierwszego bo obecnego XCM trudno nazwać amortyzatorem. Mój typ to Reba i tu pojawiają się schody. Wiem, ze reba na 2013r. będzie solo air a ja chciałbym dual air i tu pierwsze pytanie bo w temacie siedzę dość kturtko czy w okolicach grudnia stycznia będą jeszcze nówki reby z 2012? Druga rzecz jest taka, że spotkałem się już chyba z 3 wersjami reby sl, race i jakaś jeszcze. O co w tym chodzi i czym się różnią. Kolejne pytanie: Jeżeli ktoś sprzedaje rebe ze skokiem 100mm to można ją "wyciągnąć" na 120mm bez dokupywania czegokolwiek? I ostatnie pytanie czy taka oto cena za ten sprzęt to dobra cena czy śmierdzi jakimś szwindlem? http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-reba-sl-100mm-idealna-i2699235055.html?source=oo Pozdrawiam i proszę o odpowiedź. P.S Na amorek planuje wydać 1200 pln i raczej ani grosza więcej. Poza sezonem nowa reba zejdzie do takiej ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 1. Co będzie w sklepach w 2013 roku może powiedzieć najwyżej wróżka. Ale i nowe Reby z 2008, 2009 roku nadal wypływają, więc pewnie będą. 2. Wersje różnią się w zależności od rocznika, trzeba przejrzeć katalogi. Waga, obecność manetki, tłumik. 3. Ze zmianą skoku nie chcę nic pomylić, więc tę kwestię zostawiam otwartą. Lepiej niech ktoś inny się wypowie. Poszukaj pod hasłem "podkładki All-Travel" 4. Cena dobra, nawet bardzo. Rzeczywiście wygląda na praktycznie nieużywaną. Na tej fotce widzę coś na prawej goleni: Picasa Web Albums - Michal Mrowca Albo tak odbiło się światło czy akurat trafiło na jakiś paproch, albo ryska. Także może poproś o dodatkową fotkę. Jeśli dwie pierwsze opcje, nie ma się czym przejmować. Jeśli rysa, to o ile nie jest wyczuwalna pod paznokciem, nie ma co sobie nią zaprzątać głowy. Jeśli jest, to i tak jest na tyle mała, że wystarczy ją DELIKATNIE potraktować papierem wodnym 1500 czy 2000. 5. O cenie ciężko mówić. Z jednej strony koniec sezonu, więc wyprzedaże. Z drugiej to ostatni rocznik Dual Air, więc i chętni będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 SL, Race i Team to stary podział, do bodaj 2010. SL ma floodgate regulowany imbusem, Race pokrętłem, Team jest ciut lżejsza i od 2009? ma tłumik Blackbox MC. Od 2011 masz podział na RL, RLT i RLT Ti, różnice takie same. I z racji tego, że team/rlt ti było najwyższym modelem, pushlock i pompka były dodawane do zestawu. Każda znana mi Reba ma podkładki do zmiany skoku 80/100/115(120). Reba z allegro wygląda spoko, nie powinno być z nią jakiś problemów, tym bardziej, że mrowek udziela się u nas na forum. W tej chwili za niecałe 1100zł możesz mieć Rebę Race 2008 http://bikecenter.pl...isc-amortyzator , tegoroczne modele chodzą po ok 1300zł i jeśli już to zdrożeją aniżeli stanieją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Tutaj niewiele drożej masz nowszy rocznik http://www.bikestacja.pl/amortyzator-rock-shox-reba-100mm-czarny-manetka-poplock-p-27739.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 No właśnie różnią się tłumnikiem. Jaki tłumnik jest najlepszy? Ta reba z 2008 bardzo fajna tylko, że srebrna a potrzeba mi białą. Na wadze mi nie zalerzy byleby pracował dobrze pod 55 KG i wydaje mi się, że reba jako że jest na powierze da sobie znakomicie rade. Rozumiem też, że poplock ma każda reba? EDIT: Tą z bikestacji widziałem. domyślam się, że ro "rl" to rodzaj tłumnika, tylko nie wiem czy dobry :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 16 Października 2012 Udostępnij Napisano 16 Października 2012 W tym roku nabyłem identyczną Rebę SL z pierwszego linku za 1200 zł więc jeśli to prawda co do przebiegu (na zdjęciach praktycznie nówka) to cena bardzo atrakcyjna. Da sobie radę pod każdą wagę. Ustawisz odpowiednio ciśnienie i problem z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomeB Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Od 2011 masz podział na RL, RLT i RLT Ti, różnice takie same. Z kolei w 2012 RL nie ma już regulacji floodgate'a. Nie wiem jak pozostałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam. Trochę odkopie temat ale trudno. Nie udało mi się kupić tej reby z początku tematu a szkoda bo to była chyba naprawdę dobra okazja. Znalazłem teraz taką i co o niej sądzicie. Nie wygląda na zakatowaną http://allegro.pl/rock-shox-reba-sl-80-100-120mm-pop-lock-i2765730825.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raffal72 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Jeśli ten przebieg z opisu to prawda to bym brał, golenie górne wyglądają dobrze. Zaraz po kupnie zrobić serwis i jak wszystko jest dobrze to mamy prawie nowy amorek za nie dużą kasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 No właśnie mnie też się wydaje, ze to dobra cena. Nie wiecie może w jakich cenach mieszczą się takie serwisy i ile może kosztować podniesienie skoku? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skydancer Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 No właśnie mnie też się wydaje, ze to dobra cena. Nie wiecie może w jakich cenach mieszczą się takie serwisy i ile może kosztować podniesienie skoku? Pozdrawiam. http://proshox.com/proshox_cennik_2012.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Cześć. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że kupię tą rebę jednak mam jeszcze takie pytanie. Widziałem kiedyś w jakimś sklepie rowerowym jak gość pokazywał taką blokadę skoku polegała ona na tym, ze blokujemy amora manetką i jest blokada skoku, jednak, jeżeli wjedziemy na jakąś dziurę to blokada puszcza i amor się zapada a potem znowu blokuje. Czy to jest ten cały pop lock? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 manetka blokady działa tak że jak jest zablokowany to amor jest po prostu twardszy, dobre na płaskie i podjazdy. na prawej górnej goleni jest pokrętło którym sterujesz miękkość amora gdy jest zablokowany. najmiększy pracuje podobnie jakby blokady nie było, natomiast najtwardszy jest na tyle twardy że skok ma może z 1 cm i ugina się jedynie pod dużą siłą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Czyli to jest ten cały pop lock i reba takowy posiada (ta z linku). Jeszcze mam takie pytanie co to jest ten floodgate ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Floodgate to ustawiasz, przy jakiej sile blokada ma puścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 No ok to raczej jestem w 100% przekonany na tego amora. Zobaczcie jeszcze proszę, czy nie kupuje g#wna oraz jeszcze jedna sprawa odnośnie średnicy tej rury sterowej. Rozumiem, ze ta rura to standard i wejdzie mi do roweru (Genesis element X30 2011r.) amora mam XCM więc chyba nie powinno być nieporozumień. Pozdrawiam.P.S link do amora http://allegro.pl/rock-shox-reba-sl-80-100-120mm-pop-lock-i2765730825.html?source=oo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Tak rura 1 1/8 cala to standard i na 99,99% masz takową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 No dobra dzięki wszystkim za pomoc amorek kupiony, zobaczymy jak to jest mieć w końcu prawdziwego amora w swoim rumaku Temat chyba do zamknięcia.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.