Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] rock shox reba jaka wersja ?

ammisiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się powoli do zakupu nowego amorka a właściwie pierwszego bo obecnego XCM trudno nazwać amortyzatorem. Mój typ to Reba i tu pojawiają się schody. Wiem, ze reba na 2013r. będzie solo air a ja chciałbym dual air i tu pierwsze pytanie bo w temacie siedzę dość kturtko czy w okolicach grudnia stycznia będą jeszcze nówki reby z 2012? Druga rzecz jest taka, że spotkałem się już chyba z 3 wersjami reby sl, race i jakaś jeszcze. O co w tym chodzi i czym się różnią. Kolejne pytanie: Jeżeli ktoś sprzedaje rebe ze skokiem 100mm to można ją "wyciągnąć" na 120mm bez dokupywania czegokolwiek? I ostatnie pytanie czy taka oto cena za ten sprzęt to dobra cena czy śmierdzi jakimś szwindlem? http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-reba-sl-100mm-idealna-i2699235055.html?source=oo Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

P.S Na amorek planuje wydać 1200 pln i raczej ani grosza więcej. Poza sezonem nowa reba zejdzie do takiej ceny?

1. Co będzie w sklepach w 2013 roku może powiedzieć najwyżej wróżka. Ale i nowe Reby z 2008, 2009 roku nadal wypływają, więc pewnie będą.

2. Wersje różnią się w zależności od rocznika, trzeba przejrzeć katalogi. Waga, obecność manetki, tłumik.

3. Ze zmianą skoku nie chcę nic pomylić, więc tę kwestię zostawiam otwartą. Lepiej niech ktoś inny się wypowie. Poszukaj pod hasłem "podkładki All-Travel"

4. Cena dobra, nawet bardzo. Rzeczywiście wygląda na praktycznie nieużywaną. Na tej fotce widzę coś na prawej goleni: Picasa Web Albums - Michal Mrowca Albo tak odbiło się światło czy akurat trafiło na jakiś paproch, albo ryska. Także może poproś o dodatkową fotkę. Jeśli dwie pierwsze opcje, nie ma się czym przejmować. Jeśli rysa, to o ile nie jest wyczuwalna pod paznokciem, nie ma co sobie nią zaprzątać głowy. Jeśli jest, to i tak jest na tyle mała, że wystarczy ją DELIKATNIE potraktować papierem wodnym 1500 czy 2000.

5. O cenie ciężko mówić. Z jednej strony koniec sezonu, więc wyprzedaże. Z drugiej to ostatni rocznik Dual Air, więc i chętni będą.

SL, Race i Team to stary podział, do bodaj 2010. SL ma floodgate regulowany imbusem, Race pokrętłem, Team jest ciut lżejsza i od 2009? ma tłumik Blackbox MC.

Od 2011 masz podział na RL, RLT i RLT Ti, różnice takie same.

I z racji tego, że team/rlt ti było najwyższym modelem, pushlock i pompka były dodawane do zestawu.

Każda znana mi Reba ma podkładki do zmiany skoku 80/100/115(120).

Reba z allegro wygląda spoko, nie powinno być z nią jakiś problemów, tym bardziej, że mrowek udziela się u nas na forum.

W tej chwili za niecałe 1100zł możesz mieć Rebę Race 2008 http://bikecenter.pl...isc-amortyzator , tegoroczne modele chodzą po ok 1300zł i jeśli już to zdrożeją aniżeli stanieją ;)

No właśnie różnią się tłumnikiem. Jaki tłumnik jest najlepszy? Ta reba z 2008 bardzo fajna tylko, że srebrna a potrzeba mi białą. Na wadze mi nie zalerzy byleby pracował dobrze pod 55 KG i wydaje mi się, że reba jako że jest na powierze da sobie znakomicie rade. Rozumiem też, że poplock ma każda reba?

EDIT: Tą z bikestacji widziałem. domyślam się, że ro "rl" to rodzaj tłumnika, tylko nie wiem czy dobry :/

• 3 tygodnie później...

Cześć. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że kupię tą rebę jednak mam jeszcze takie pytanie. Widziałem kiedyś w jakimś sklepie rowerowym jak gość pokazywał taką blokadę skoku polegała ona na tym, ze blokujemy amora manetką i jest blokada skoku, jednak, jeżeli wjedziemy na jakąś dziurę to blokada puszcza i amor się zapada a potem znowu blokuje. Czy to jest ten cały pop lock? Pozdrawiam.

manetka blokady działa tak że jak jest zablokowany to amor jest po prostu twardszy, dobre na płaskie i podjazdy. na prawej górnej goleni jest pokrętło którym sterujesz miękkość amora gdy jest zablokowany. najmiększy pracuje podobnie jakby blokady nie było, natomiast najtwardszy jest na tyle twardy że skok ma może z 1 cm i ugina się jedynie pod dużą siłą.

No ok to raczej jestem w 100% przekonany na tego amora. Zobaczcie jeszcze proszę, czy nie kupuje g#wna :) oraz jeszcze jedna sprawa odnośnie średnicy tej rury sterowej. Rozumiem, ze ta rura to standard i wejdzie mi do roweru (Genesis element X30 2011r.) amora mam XCM więc chyba nie powinno być nieporozumień. Pozdrawiam.P.S link do amora http://allegro.pl/rock-shox-reba-sl-80-100-120mm-pop-lock-i2765730825.html?source=oo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...