arek_wro Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 Zamierzam sprawić sobie szosówkę, ale głównie z myślą żeby ją wstawić w trenażer. Niestety mój MTB się nie mieści. Mogę kupić podstawowy model Cuba Peloton w rozmiarze 53, tyle, że geometria szosówek to dla mnie czarna magia. Im więcej czytam i porównuję, tym jestem głupszy. Poniżej link do geometrii: CUBE�Peloton Nie będzie za mała? Wzrost - 178 cm, noga - 82 cm. Tak jak napisałem wyżej, rower będzie używany głównie w trenażerze, ale pewnie czasami asfalt też zobaczy, więc dobrze gdyby rozmiar był dobrany sensownie. Jak już wyjdę na asfalt, to jazda typowo rekreacyjno-treningowa, żadnego ścigania.
seraph Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 Może to nie moja sprawa ale chcesz wstawić taki drogi, 9 kg rower na trenażer i czasem go stamtąd zdjąć, żeby koła liznęły asfaltu? Daj mi go
arek_wro Napisano 15 Października 2012 Autor Napisano 15 Października 2012 Pojęcie "drogi" jest względne. To jest podstawowy model z tej serii, więc drogim bym go nie nazwał. Będzie używany głównie w trenażerze, ale nie wyłącznie, więc minimum przyjemności na drodze też powinien zapewniać.
1415chris Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 Wydaje mi sie, ze moze byc za krotki. Dobrym startem przy wyborze rozmiaru jest skorzystanie z kalkulatora. Ten jest bardzo dobry.
seraph Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 No tak "względne" wiadomo. A 53 cm dla Twojego wzrostu powinno jak najbardziej odpowiadać. A już na pewno bardziej niż 56...
rybciasum Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 nielepiej takie coś? http://allegro.pl/szosa-peugeot-cr-mo-campagnolo-sachs-okazja-i2710828555.html
Darek14 Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 Czy ten rozmiar nie będzie za mały? U Cube'a 53 cm to w rzeczywistości 49 cm.
seraph Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 No dokładnie Jak sam autor aukcji pisze trzeba zainwestować.
arek_wro Napisano 15 Października 2012 Autor Napisano 15 Października 2012 Czy ten rozmiar nie będzie za mały? U Cube'a 53 cm to w rzeczywistości 49 cm. W szosówkach rozmiar ramy raczej nie jest tożsamy z długością rury podsiodłowej. Nie tylko u Cube'a.
Darek14 Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 To właśnie Cube jako jeden z nielicznych (chyba też Radon który-zdaje się-jest kapitałowo z Cubem powiązany) podaje inną rozmiarówkę (również np. w crossach) niz rzeczywista, Olbrzymia większość producentów podaje rozmiarówkę "normalnie". To jedna sprawa. A druga czyli meritum: czy rama szosowa 49 cm przy wzroście 178 nie będzie nieco za mała? Bo wg samego producenta roweru będzie za mała: http://www.cube.eu/en/service/faq/faq-detail/article/how-do-i-determine-the-correct-frame-size/
arek_wro Napisano 15 Października 2012 Autor Napisano 15 Października 2012 Chyba nie tylko Cube tak podaje. U Felta - rozmiar 54 - rura 52, Canyon - rozmiar 53 - rura 51,5. Też się w końcu dogrzebałem do tej tabelki i faktycznie rozmiar 53 wydaje się za mały. Pomierzyłem się wszerz i wzdłuż i wyszło mi 56 cm, chociaż z tego co widzę, to rowery o tym samym nominalnym rozmiarze potrafi dzielić przepaść. Tak czy inaczej, 53 raczej odpuszczam.
Kriss Napisano 17 Października 2012 Napisano 17 Października 2012 Ja mam Cube'a Agree GTC (ma troszkę inną geometrię od Pelotona) w rozmiarze 56. Mam 1,80 m wzrostu i ten rozmiar nie jest w żadnym wypadku dla mnie za duży, rower jest nawet stosunkowo krótki, ale mi to odpowiada.
arek_wro Napisano 17 Października 2012 Autor Napisano 17 Października 2012 Pelotona odpuściłem. Kupiłem podstawowy model Treka w rozmiarze 56. Osprzęt cieniutki, ale poczytałem trochę opinii i testów i jest oceniany bardzo dobrze jako "entry level". Na razie nic więcej mi nie trzeba.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.