Skocz do zawartości

[rower] szosa Cube Peloton - rozmiar 53 dla 178cm

arek_wro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamierzam sprawić sobie szosówkę, ale głównie z myślą żeby ją wstawić w trenażer. Niestety mój MTB się nie mieści. Mogę kupić podstawowy model Cuba Peloton w rozmiarze 53, tyle, że geometria szosówek to dla mnie czarna magia. Im więcej czytam i porównuję, tym jestem głupszy. Poniżej link do geometrii:

CUBE�Peloton

Nie będzie za mała? Wzrost - 178 cm, noga - 82 cm. Tak jak napisałem wyżej, rower będzie używany głównie w trenażerze, ale pewnie czasami asfalt też zobaczy, więc dobrze gdyby rozmiar był dobrany sensownie. Jak już wyjdę na asfalt, to jazda typowo rekreacyjno-treningowa, żadnego ścigania.

Napisano

Pojęcie "drogi" jest względne. To jest podstawowy model z tej serii, więc drogim bym go nie nazwał. Będzie używany głównie w trenażerze, ale nie wyłącznie, więc minimum przyjemności na drodze też powinien zapewniać.

Napisano

To właśnie Cube jako jeden z nielicznych (chyba też Radon który-zdaje się-jest kapitałowo z Cubem powiązany) podaje inną rozmiarówkę (również np. w crossach) niz

rzeczywista, Olbrzymia większość producentów podaje rozmiarówkę "normalnie". To jedna sprawa.

A druga czyli meritum: czy rama szosowa 49 cm przy wzroście 178 nie będzie nieco za mała?

Bo wg samego producenta roweru będzie za mała:

http://www.cube.eu/en/service/faq/faq-detail/article/how-do-i-determine-the-correct-frame-size/

Napisano

Chyba nie tylko Cube tak podaje. U Felta - rozmiar 54 - rura 52, Canyon - rozmiar 53 - rura 51,5.

Też się w końcu dogrzebałem do tej tabelki i faktycznie rozmiar 53 wydaje się za mały. Pomierzyłem się wszerz i wzdłuż i wyszło mi 56 cm, chociaż z tego co widzę, to rowery o tym samym nominalnym rozmiarze potrafi dzielić przepaść. Tak czy inaczej, 53 raczej odpuszczam.

Napisano

Ja mam Cube'a Agree GTC (ma troszkę inną geometrię od Pelotona) w rozmiarze 56. Mam 1,80 m wzrostu i ten rozmiar nie jest w żadnym wypadku dla mnie za duży, rower jest nawet stosunkowo krótki, ale mi to odpowiada.

Napisano

Pelotona odpuściłem. Kupiłem podstawowy model Treka w rozmiarze 56. Osprzęt cieniutki, ale poczytałem trochę opinii i testów i jest oceniany bardzo dobrze jako "entry level". Na razie nic więcej mi nie trzeba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...