Skocz do zawartości

[Rower] Favorit na ostre koło.

Kszksz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Łoo nie spodziewałem się aż tak dokładnego opisu :wub: Wielkie dzięki leci plusik. Wideł jest prosty, a rama jak na swój wiek całkiem w dobrym stanie tylko korby w gorszym, bo się chyboczą coś jak w tym filmiku tylko trochę słabiej

Napisano

Korby na klin? bardzo bezawaryjne rozwiazanie hahaha

Wy macie w tych ramkach juz choc gwint na mufie?

Odpowiadam obrazkiem - tak mufa jest nagwintowana:

IMG_5605.JPG

Kszksz korby warto odkręcić aby sprawdzić czy przypadkiem się nie zapiekła w mufie (istnieje wysokie ryzyko na tak jeśli rower jest tak leciwy) i co za tym idzie czy można ją wymienić. Patrząc na luz z filmiku warto pomysleć o zmianie korb na coś sztywniejszego. Ale podstawą jest odkręcenie obecnej i spr czy można założyć ośkę jak u mnie na "kwadrat".

Ja po 3 miesiącach jeżdżenia na korbie na klin nie mogłem znieść dłużej luzu jaki łapała, dlatego wymieniłem ja na korby Campy.

Napisano

Dokladnie, ja zdolalem swoja nawet ukrecic przy skidzie... Korba przeszkadzala, a sztyca nie? Planujesz ja zmienic?

PS, swoja na klin tez wymienilem na mirage! tylko, ze czarna z 2007r, jak na kwadrat to super korba.

Napisano

Dokladnie, ja zdolalem swoja nawet ukrecic przy skidzie... Korba przeszkadzala, a sztyca nie? Planujesz ja zmienic?

PS, swoja na klin tez wymienilem na mirage! tylko, ze czarna z 2007r, jak na kwadrat to super korba.

Z korby jestem w 100% zadowolony.

A sztycę zostawiam, tak samo jak nie inwestowałem w renowacje ramy. Moim priorytetem była funkcjonalność i niska stresogenność. Na chwilę obecną rower jest kompletny.

Napisano

Zdajesz sobie sprawę, że za 1000 zł mógłbyś mieć rower 3 klasy lepszy?

Czyli:

Zakup szosy:

-Rama na Columbusie/Reynoldsie i ze zwartą geometrią

-Grupa Shimano 600

spokojnie ok. 600 zł

do tego

-Tylna piasta Novatec 125 zł

-Zaplot tylnego koła + szprychy (np. na Mavicu z poprzedniego koła) 66 zł

-Całkiem przyzwoite ogumienie 99 zł komplet

Jesteśmy przy 890 i w zasadzie mamy ostre, można doliczyć też łańcuch (15 zł KMC) i nowe śruby i kominki do zamocowania tylko 1 blatu (15 zł). Ja poszedłem dalej i wymieniłem mostek, siodło, gripy, klamkę i klocki na po prostu fajniejsze/bardziej mi odpowiadające i zamknąłem się w 1068 zł.

Nie rozumiem jak za parcha wartego 150 zł można dać 500 i władować tam kolejne 500.

Napisano

Pokaż mi z allegro szosę na columbusie/renoldsie na grupie shimano 600 (pełnej skoro już mówimy o grupie) za 600zł.

Ja kupiłem za tyle. Ogłoszenie równolegle na Tablica i Gumtree, ale na allegro też za pośrednictwem Tablica się ukazywało. Z resztą często przeglądałem allegro i widziałem wiele rowerów na tym osprzęcie za taką kasę (i na dobrej ramie).Mój tylko jedną rzecz miał nie shimano 600 - przednia piasta to 105tka. Ale za to pedały szosowe z noskami i paskami w idealnym stanie Ultegra. Klamki szosowe też Ultegra. Kokpit triathlonowy Syntace, który sam jest rzadki i wart dosyć sporo. Zapomniałem dodać do poprzedniego postu, że został mi osprzęt dość łatwy do upłynnienia, 250 zł spokojnie z niego wyciągnę.

Napisano

Zdajesz sobie sprawę, że za 1000 zł mógłbyś mieć rower 3 klasy lepszy?

(...)

Nie rozumiem jak za parcha wartego 150 zł można dać 500 i władować tam kolejne 500.

Ekspercie piszesz jak Hejter z onetu - no mniejsza.

Odpowiadam:

Bo mi odpowiadał rozmiar ramy i po półrocznym przeglądaniu allegro, tablicy i gumtree nie znalazłem takich okazji jak Twoja.

A co do kwestii finansowej:

Było mnie stać to wydałem!

Napisano

Jasne, rower nie jest pierwszej klasy, ale było go stać, wydał i jeździ, a to daje mu frajde, w czym problem?

Pewnie, że rower by mógł być wiele lepszy, ale sam nie mam cierpliwości na polowanki na allegro, a cięzko uchwycić coś ciekawego.

Napisano

W sumie to czekając na koło mógłbym zrobić go tak, żeby po wymianie kół wsiąść i jechać. Co do odkręcenia korb to będzie ciężko, bo próbowałem odkręcać to ząbkowane kółko (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ca046d85adb5a7cd.html) żabką oraz uderzać śrubokrętem i młotkiem, ale nawet nie drgnęła, chyba że jakoś, inaczej się odkręca korby w starszych rowerach.

Napisano

Śrubokręt do takich działań musi być duży i solidny i młotek też. Lewa miska ma zawsze prawy gwint, także odkręcasz normalnie, antyzegarowo.

Edytowałem post, bo pomyliłem to z suportem Thomsona z wciskanymi miskami.

Napisano

Przed odkręcaniem warto pogrzać gwint i okolice,nie raz dzięki temu nie raz uporałem się z zapieczonym gwintem. Do podgrzania stosowałem od opalarki przez mini kuchenkę turystyczną po zwykłą świeczkę. Oczywiście podgrzewamy wszystko w granicach rozsądku aby farby nie przy topić.

Napisano

Wszystko już poszło na szczęście mój ojciec wychował się na takich rowerach i nie jeden już rozebrał to pomógł troszkę. Koła tez załatwione stały cały czas 5m ode mnie pod stertą dykt oba 28 cali z czego jedno ma wkręcany gwint pod wolnobieg no cudo :) Czyli w myśl ostrego koła cały rower będzie złożony z części, które mam. Jak skończę ( myślę, że za ok 2/3 dni) to wstawię zdjęcia.

Napisano

Wiem, że pewnie dzięki temu będę miał więcej roboty no, ale cóż coś trzeba robić w zimowe wieczory. Tak więc znalazłem w swojej piwnicy koło z torpedo Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - b6364d3177185.jpg Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - c59a0b1696602.jpg dało by się z niego zrobić ostre koło oraz przenieść ten mechanizm do tej piasty? Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 9119676d7a6cb.jpg Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 60819cbc8e4f2.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...