Skocz do zawartości

[Rower] Favorit na ostre koło.

Kszksz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

(Przepraszam za drugi taki sam temat, ale nie wiedziałem za 1 razem gdzie to umieścić.)

Witam znalazłem w piwnicy stary rower chyba favorit (wszystkie części oryginalne, a na nich napis "favorit"). Pościągałem z niego wszystko, co nie potrzebne, ale z kołami to chyba nic nie zrobię ( w jednym brakuje szprychy i jest krzywa ośka). Teraz mam pytanie czy dałbym rade przerobić go na ostre koło mieszcząc się w 170zł?

Niżej daje foty (trochę słabe, bo ciemno było jak chcecie to jutro zrobię nowe)

http://e-fotek.pl/images/09190715396857715901.jpg

http://e-fotek.pl/images/47600999832148178467.jpg

Napisano

Chyba 28. Przykładałem koła do innych 28 i były takie same. Nie musi być taki jak napisałeś ważne, żeby przyjemnie się jeździło :sweat:

I tak co będzie lepiej zrobić kupić koło z wolnobiegiem i go zablokować czy kupić koło z piastą na ok?

Napisano

Jest wolnobieg 3 albo 4 rzędowy, ale bardzo stary nawet nie wiem jak go odkręcić, ale ośka jest krzywa całe koło chodzi na boki.

Jutro po szkole wyniosę go na dwór i porobię bardziej szczegółowe zdjęcia.

Napisano

Ale koła stalowe? Jak stalowe ramy są jeszcze ok to koła nie, na tym się jeździć nie da, a jak nie ma rantu na oponę to max 5 bar. Zacznij od zmiany kół, może wyczaisz coś tańszego.

Napisano

Prawdę mówiąc, to nie mam pojęcia czy są stalowe oraz czy rama jest stalowa, bo jest nawet lekka. A koła tył szukać z wolnobiegiem czy od razu z piastą po ok?

Napisano

W sumie to dobry pomysł szkoda tylko, że nie mam jak sprawdzić jak się jeździ na ostrym kole. A co było by tańsze ss czy ok?

Napisano

Kup jakieś koła za te 170 zł. Na obręczach Swift Arriv, komplet na allegro za 100 zł. + opony od biedy z 7 dyszek i śmigaj. Nie opłaca ci się inwestować mega większej kasy bo i tak nic za######istego nie wyjdzie, ale do miasta będzie super :)

Napisano

Pojedź na giełdę/pchli targ czy w inne miejsce gdzie gdzie można kupić używane części i spróbuj dorwać koła, jak się nie uda ,to zostaje allegro. Jak ci się uda to 100-120pln możesz mieć zestaw razem z oponami i dętkami. Do tego wolnobieg za 15zł +15 złotych łańcuch i masz + 20-30zł na niespodziewane drobne wydatki i spokojnie zmieścisz się w budżecie. Wybrałbym singla na początek chociażby z tego względu aby oswoić się się z jednym biegiem i zobaczyć czy ci podpasuje z czasem zawsze będziesz mógł zamienić na ostre.

Napisano

Na wolnobiegu zaoszczędzę, bo mam jeden 16t :) Chyba 2 ostatnie pytania czy wejdą mi tu koła 28? Oraz co musiał bym jeszcze przez zimę zmienić, by na wiosnę przyjemnie się jeździło? A i bardzo dziękuję wam juz nie pierwszy raz to forum bardzo mi pomogło :wub:

Napisano

koła 28 będę pasować.Ja bym zmienił suport na pakiet,można dorwać pakiety do suportów z miskami wbijanymi.Do tego korba na kwadrat. W nic więcej bym nie inwestował no chyba, że coś jest mocno zużyte.

Napisano

Gremson powiem ci, że ładnie ci wyszedł :) Dostałeś go już gotowego czy musiałeś robić od zera? (jeżeli tak to, ile mniej więcej wydałeś?)

Napisano

Gremson powiem ci, że ładnie ci wyszedł :) Dostałeś go już gotowego czy musiałeś robić od zera? (jeżeli tak to, ile mniej więcej wydałeś?)

kupiłem go za 500,00zł tak jak wygląda na pierwszym zdjęciu, za części które w nim wymieniłem zapłaciłem:

Korby Campagnolo Mirage: 115,00zł (używane)

pedały: 40,00zł (nowe)

Widły Accenta: 100,00zł (nowe)

przedni hamulec: 70,00zł (nowe)

doliczając do tego owijkę, suport, linkę, stery, robociznę wyjdzie ok 1000,00zł.

Modyfikacje były wynikiem mojego "kaprysu" bo z powodzeniem mogłem jeździć na ostrym przed wymianą części.

Patrząc na Twojego favorita, jeśli:

- rama i widelec są OK

- Korby się nadadzą

to tak jak koledzy radzili wymień koła i w drogę:

1) kup jakiś gotowy zestaw lub

2) poskładaj we własnym zakresie:

u mnie:

Piasta przód:...................Shimano DEORE

Piasta tył:........................Shimano DEORE przednia na 6-śrub + zębatka 18 skręcona 6 śrubami na kleju.

Obręcze:.........................Alexrims r450

Opony:...........................Michelin dynamic

i w drogę

Kilka zdjęć:

IMG_5596.JPG

IMG_5689.JPG

IMG_5690.JPG

IMG_5691.JPG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...