qrczakzul Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 Chciałbym się czegoś dowiedzieć na temat amortyzatorów olejowo-powietrznych. Chodzi mi o budowę, regulację, wady,zalety, itd. Za dobre strony plusik
szliri Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 Więc, amortyzatory olejowo powietrzne posiadają 2 komory jedna z tłumikiem (olej) druga jest powietrzna. Z pewnością dużą zaletą jest możliwość pompowania i dostosowania twardości pod swoją wagę, w sprężynowcach trzeba wymieniać sprężyny na odpowiednią twardość. Poszukaj w wyszukiwarce jest sporo takich tematów
qrczakzul Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 Szukałem, ale chciałbym coś co tłumaczy wszystko od zera o tym rodzaju a zazwyczaj widzę opisy wielu rodzajów i ogół ;/ Chodzi mi głównie o obrazki z podpisami, budowę a jak da radę to też filmik.
szliri Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 serwis amortyzatora, tutaj zobaczysz prawie każdy element
qrczakzul Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 I mam też pytanie. Byłem w sklepie rowerowym i przymieżałem do siebie 2 rowery full 26. Jeden checker pig za 5,5 koła a drugi kellys wandal(starsza wersja) za 4 koła. Jak usiadłem na tego 1 to zaraz tył ugiął się o pare cm. Komfort boski. Na kellysce tego nie było, amortyzator tylny był bardzo twardy. I teraz te pytanko. Czy ten amortyzator w wandalu da się tak wyregulować, żeby uginał się pode mną tak mocno jak ten w checkerze? Czy to może być też skutkiem innego rozkładu masy? Bo zależy mi głównie na komforcie, geometrii(kellys ma o lepszą) i cenie. Proszę o rady.
szliri Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 Zależy od wersji dampera, najwidoczniej jeden był mocniej napompowany drugi mniej. Ewentualnie blokada skoku mogła być włączona
qrczakzul Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 Serwis to dla mnie za dużo chciałbym się dowiedzieć czegoś konkreto o samej regulacji przedniego jak i tylnego amortyzatora
szliri Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 Także regulacja jest zależna od wersji najczęściej ogranicza się do ustawienia saga i regulacji twardości/odbicia
qrczakzul Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 Zależy od wersji dampera, najwidoczniej jeden był mocniej napompowany drugi mniej. Ewentualnie blokada skoku mogła być włączona Oba blokowałem i odblokowywałem. W chcekerze amor miał znacznie większy skok jak na niego usiadłem Także regulacja jest zależna od wersji najczęściej ogranicza się do ustawienia saga i regulacji twardości/odbicia O właśnie, dzięki za nowy wyraz Kellys miał mniejszy zakres SAG
szliri Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 Też sporo zależy od skoku dampera i sposobu mocowania. Nie napisałeś jaki model tego checker pig-a
qrczakzul Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/23/Kellys.Wandal/ http://www.checker-pig.com/fahrrad-2009/fully-bike-jumping-pig.html A co do SAG, da się go regulować mam nadzieję?
szliri Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 checker pig ma lepszy tylny amortyzator, tak - SAG to wstępne ugięcie amortyzatora służy do regulacji.
qrczakzul Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 Dzięki za pomoc, na razie tyle mi wystarczy
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2012 Mod Team Napisano 14 Października 2012 kellys wandal(starsza wersja) za 4 koła tyle za wandala to faktycznie istny wandalizm ... kpina po prostu. 2500 góra powinien kosztować.
Fenthin Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 Za 2500 wolałbym kupić sztywny rower niż cokolwiek opartego o tę ramę.
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2012 Mod Team Napisano 14 Października 2012 Dokładnie tak jak mówisz, rama giętka jak opona zwijana, zawias kiepski, w ogóle jest to co bądź.
qrczakzul Napisano 15 Października 2012 Autor Napisano 15 Października 2012 polecacie jakiegoś innego fulla 21 o takiej samej geometrii? Bo pozycję miałem na nim idealną
Fenthin Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 O takiej samej geo nie znajdziesz. Zamiast tego polecam przejść się do Decathlonu i zapolować na Rockridera 9.1. Za te pieniądze nie znajdziesz niczego lepszego. Chyba, że używane wchodzą w grę?
qrczakzul Napisano 15 Października 2012 Autor Napisano 15 Października 2012 raczej nie, chciałbym nowych technologii i czegoś co jest pewne że się psuć nie będzie. Jak nie znajdę o tej samej geometrii to nawet na hardtail się skuszę. ale będzie ciężko ;/
Fenthin Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 Nie patrz przez pryzmat Wandala, bo strzelasz sobie w stopę.
qrczakzul Napisano 15 Października 2012 Autor Napisano 15 Października 2012 Dokładnie tak jak mówisz, rama giętka jak opona zwijana, zawias kiepski, w ogóle jest to co bądź. Nie chcę nic na górki, chodzi mi o alternatywę kolarzówki(wiem, dziwne się to wydaje). Na nim mam dobrą pozycję, opony chude wsadzę a w okolicy w ktorej mieszkam jest pełno dziur. po to mi właśnie full. kolarzówkę zniszczę jak nie dam za nią pare tys. Nie patrz przez pryzmat Wandala, bo strzelasz sobie w stopę. a o co chodzi konkretnie?
Fenthin Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 O to, żebyś nie wybierał roweru ślepo patrząc na pozycję na Wandalu. Cyferki cyferkami, ale lepiej się przymierzyć. Gwarantuję Ci, że istnieje niejeden rower o innej geometrii, a będziesz czuł się na nim tak samo dobrze lub nawet lepiej. A sama geometria Wandala nadaje się najwyżej do sztywniaka XC, jak na fulla jest przestarzała.
qrczakzul Napisano 15 Października 2012 Autor Napisano 15 Października 2012 Właśnie nie chodzi mi o cyferki. Siedziałem na kellysie i checkerze i poczułem różnicę klas. pig znacznie lepszy, amor siadał mocno ale nie było na nim świetnej pozycji.
szliri Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 Na pierwszy rzut oka checker jest krótszy może dlatego geometria kellysa jest dla Ciebie bardziej wygodna.
qrczakzul Napisano 15 Października 2012 Autor Napisano 15 Października 2012 Zostaje mi tylko chodzić po sklepach i przymierzać dzięki za rady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.