pranek Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Witam. Posiadam stary rower górski o nazwie Genesis G180 który niedawno kupiłem. Posiada on koła o rozmiarze 26 cali z główką ramy o średnicy 1 cal. W rowerze tym był zwykły widelec przedni nieamortyzowany. Zastanawiam się nad jego wymianą na widelec amortyzowany. Czy warto waszym zdaniem tego dokonać? Stery także będę wymieniał. Jeśli warto wymienić przedni widelec na amortyzowany to jaki kupić? Z góry dziękuje za pomoc i porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 A możesz wrzucić tu zdjęcie tego roweru, albo link do aukcji z której go kupiłeś? Mówi się że zamiana sztywniaka na amortyzator wiąże się ze zmianą geometrii, a w skrajnych przypadkach pęknięcia główki ramy, ale jest to wszystko zależne od tego jak, ile i gdzie jeździsz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pranek Napisano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Rower kupiłem z tego ogłoszenia. http://tablica.pl/oferta/sprzedam-rower-gorski-do-lekich-napraw-ID1Fd9P.html# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Nie opłaca się, jedyny "działający" widelec pod 1 cal to SR Suntour XCM i przewyższa on wartością rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Spodziewałem się czegoś lepszego... Mokry ma rację, nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pranek Napisano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Co sądzicie o tym amortyzatorze? http://www.######.pl/product-pol-29204-Amortyzator-RST-Capa-ML-80-mm-25-4-180-50-czarny-matowy-model-2010.html Czy jest lepszy od Suntour XCM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Są porównywalne, ale powiedz mi jaki jest sens wkładania psudo amortyzatora za drugie tylke ile wart jest ten rower jak nie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Myślę że XCM jest trochę lepszy, ale taka zabawa naprawdę nie ma sensu, ale jak uważasz. W końcu to Twoja kasa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 I chyba jest jeszcze jeden argument przeciw. Amorek ma te 80-100mm skoku, czyli cały przód idzie ostro w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 w tej cenie ogarnij napęd na coś markowego, może być altus z lat 199x, na pewno to więcej pomoże niż wymiana widelca na pseudougniatak.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Chce niech sobie kupi działać będzie Ale zacznij od ustawienia ergonomii kokpitu bo teraz masz niezły kosmos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pranek Napisano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2012 W tym rowerze i tak wymienię prawie wszystko więc wymiana widelca to nie problem. Poradźcie mi zatem jaki widelec wstawić do niego. Poprzedni rower to tzw "makrokesz" który był bardzo ciężki i dlatego zakupiłem ten aby mieć większe koła i lżejszy rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 1. W taką ramę nie warto za bardzo pchać pieniędzy. 2. Jak się upierasz przy tym, żeby jednak wpychać w to amortyzator, to musisz szukać czegoś niskiego i gwintowaną, 1-calową rurą sterową. Wybór niewielki, ale na allegro regularnie pojawiają się jakieś stare rst (http://allegro.pl/amor-rst-191-ahed-z-gwintem-srebrny-tanio-solidny-i2701568469.html), sutoury (http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-mg80-magnesium-3-i2670355557.html) i inne cuda (vide: http://allegro.pl/amor-rst-rockrider-na-1-z-gwintem-atrakcyjny-i2701565912.html). Imo nawet ten suntour jest do tej ramy zbyt wysoki, od biedy ujdą te dwa rst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Wejdź na retromtb i tam szukaj części )) Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Z widelcem na 1 cal może mieć problem. Mam trzy rowery z różnych półek i z początku lat 90, wszystkie mają główki 1 i 1/8 i klasyczne stery. Wtedy amortyzatory montowali chyba głównie w "firmówkach", a te miały raczej główki 1 i 1/8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pranek Napisano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Skoro twierdzicie, że nie ma sensu wkładać w ten rower amortyzatora to co radzicie? Wyrzucić rower i chodzić na piechotę? A może kupić nowy rower np za 1500zł? A tak na serio to jaki amortyzator warto tam zamontować? Może jakiś RST? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Sympatyczny kolego! Koledzy wyżej napisali już wszystko co mogli. Chcesz kupić widelec za około 270zł, który będzie wart jakieś 3-4 tyle co cały rower. Jaki to ma sens? Lepiej będzie kupić drugi używany za te 250-300zł. Na pewno lepiej na tym wyjdziesz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vardal Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Po prostu zostaw rower w takim stanie w jakim jest. Pomysł kupna nowego roweru za 1500zł też jest dobry. Pytasz jaki amortyzator zamontować, a odpowiedź już uzyskałeś kilka postów wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Kup najtańszego i najniższego rst jeśli musisz. Rower zajeździć, ewentualnie wymieniać zużyte części. W udoskonalanie włożysz tyle, że spokojnie wystarczy na jakąś niezajechaną używkę z amortyzatorem i z geometrią dla niego przewidzianą, a pożytek z tego będzie większy, bo używane części, mimo iż używane, to będą pewnie lepsze i sprawniejsze. Ten rower, łącznie z wymianą amortyzatora na działający oraz wymianą linek i manetek, kosztował mnie w sumie 270 PLN, kupiłem go zaniedbanego na szrocie i trochę nad nim popracowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Wojtasin - świetne zdjęcie, z tej perspektywy to ja wiem jakie ty masz klamki ale zupełnie nic wiecej. A do autora, tak jest jak sie kupuje rower i potem sie pyta na forum co zrobić zeby działał. Kolejnosc jest odwrotna bo tu juz nikt czarów nie odprawi, za to wszyscy zgodnym chórem nie chcemy zebyś sie zabił, jak tam wsadzisz amor i rama nie wytrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Wprawne oko wychwyci, że to spec z magiem i klamkami Avid AD1, resztę można znaleźć na bikepedii http://lh4.googleusercontent.com/-a4gPN3wKqB0/TFk4an1MTTI/AAAAAAAAHjc/CrqU1bxW2ac/s912/p8043762.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pranek Napisano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Wojtasin - świetne zdjęcie, z tej perspektywy to ja wiem jakie ty masz klamki ale zupełnie nic wiecej. A do autora, tak jest jak sie kupuje rower i potem sie pyta na forum co zrobić zeby działał. Kolejnosc jest odwrotna bo tu juz nikt czarów nie odprawi, za to wszyscy zgodnym chórem nie chcemy zebyś sie zabił, jak tam wsadzisz amor i rama nie wytrzyma. Nie chodzi mi o to abyście mi napisali co mam zrobić, żeby rower działał. Większość części mam bo były one w poprzednim rowerze. Wiedziałem jaki rower kupuje a pytam was o montaż widelca amortyzowaneego bo zastanawiam się na tym i oczekiwałem porady w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 no wiec Ci piszemy ze sensu to nie ma, ale jak koniecznie musisz to jak najnizszy bo geometrie zniszczysz calkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Słuchaj rower w ogóle nie jest przyszłościowy: - relikt przeszłości czyli ster na 1" - brak haka z otworem na wszystkie współczesne przerzutki - geometria nie przystosowana do amortyzacji - podsiodłówka w rozmiarze tez juz zapomnianym 27mm Reasumując szkoda wkładać w niego jakikolwiek grosz. Do przemieszczania się np do szkoły by był tani nie budził chęci posiadania takiego u osób trzecich, jest ok. Niestety nowe widelce zaczynają sie od ok 200zł wiec to podniesie wartość roweru dwukrotnie. szukał bym jakiś uzywek. np: WIDELEC ROWEROWY RST 167 AMORTYZATOR+2 WIANKI (2702498454) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. AMOR RST ROCKRIDER NA 1 '' Z GWINTEM ATRAKCYJNY ! (2701565912) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. z czego ten jest nowy. Nie masz co marudzić bo innych za bardzo nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pranek Napisano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Z montażem przerzutki pod śrubę problemu nie będzie bo zamontuje z tyłu przy kole hak przerzutki. http://www.######.pl/product-pol-6106-Hak-przerzutki-stalowy.html Zastanowie się zatem nad wstawieniem używanego amortyzatora z przodu. Jak już wcześniej napisałem większość części już mam więc koszty remontu nie będą duże a mimo to uważam, że warto w niego trochę włożyć bo będzie mi się na nim lepiej jeździło niż na poprzednim makrokeszu który ważył baardzo dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.