Skocz do zawartości

[rama] do xc, maratonów max 600 zl

Filipek50

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślę że waga na ramie aż tak ważna nie jest wolę coś wytrzymalszego

Jeszcze raz powtórzę. Waga i wytrzymałość nie zawsze idą ze sobą w parze. Przy takich małych kwotach, często lepszym pomysłem jest kupienie używanej ramy wyższej klasy niż nowej za tą samą kwotę. Lepsze rozwiązania konstrukcyjne, lepsze materiały, wytrzymałość dzięki temu również. No i waga jako bonus. ;)

kadargo Ty masz ramę CUBA ?

Tak, taką jak w podpisie.

Napisano

No właśnie... Ja szukałem mniej więcej czegoś jak kolega, jestem niewiele niższy i szczerze w używkach ciężko jest coś znalezć sensownego. Przeważnie albo mala, albo wielka, albo droga.

Kolego ewentualnie jak chcesz się wstrzymać miesiąc dwa to będę miał do sprzedania ramę Author Context 19 cali. Będę rozbierał jeden z rowerów bo ciasno się robi w piwnicy. Rama w dobrym stanie ze sztcą i sterami. Przepraszam za prywatę, staram się pomóc.

Napisano

aktualnie mało ram cube na allegro. Czyli najlepiej szukać lepszej używanej ramy która jest dość długa ? :) firmy takie jak cube, specialized, scott, merida, corratec, trek ? te najbardziej znane mi marki

Napisano

Tylko patrz uważnie na geometrię bo ta sama rama z różnych roczników modelowych może mieć zupełnie inną długość. Co do Cube to patrz na model bo tam jest spory rozstrzał w geometrii pomiędzy różnymi modelami.

Z tą długością to też rzecz dyskusyjna. Masz szukać takiej pod swój wzrost, ja myślę że coś pomiędzy 585-600cm długości efektywnej. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Po prostu im mniejsza rama tym (przeważnie) krótsza i tym bardziej trzeba zwracać uwagę na dobór długości. Są ramy 16 cali z długością 600 ale są też 19 z długością 580 i na takiej będą cię boleć plecy.

Napisano

Ale jak chcesz dłuższego/normalnego Cube-a to tylko Reaction albo Elite.

Dokładnie,reszta jest dość krótka.Był dopiero co reaction 18cali na Allegro coś około 700-800 miałem go nawet w obserwowanych. Z tego co pamiętam nie poszedł więc jest szansa że się pojawi znowu.

Napisano
Są ramy 16 cali z długością 600 ale są też 19 z długością 580 i na takiej będą cię boleć plecy.

Stary, nie wiem co Ty tam jarasz ale zmień dealera ;)

Napisano

No dobra a co ci nie pasuje w moim poście?? Możesz mi to objasnić tak łopatologicznie? Długści efektywne? Dać link?Czekam. Jak obrażasz to podaj powód.

Napisano

No jeśli podajesz jakiś zakres, potem dwie ramy się w nim mieszczące i piszesz że na jednej z nich będą bolały plecy... sorry ale sam sobie zaprzeczasz ;)

Napisano

Kolego czytaj dokładniej. Miałem na myśli że na tej 580 będą go bolały plecy. Miałem się rozpisywać ze na "tej 580 będą cię bolały plecy"? Myślałem że to oczywiste. Podałem rozstrzał 585(jako minimum)-600 i prosiłem żeby mnie poprawić jeśli zle piszę. Szkoda że "Zasłużony user" tak łatwo używa takich a nie innych słów. Bo mi nie wolno, bo zaraz jakiś cymbał da mi kolejne ostrzeżenie.

Kolejny przykład.... ach zresztą... szkoda słów. Jak byś czytał dokładnie panie nieomylny to napisałem "na takiej" a nie na takich.Odechciewa się pisać cokolwiek.

Napisano

Jak nie mam dostępu do ramy w sensie że nie mogę na niej usiąść (nie będę miał kontaktu fizycznego ;P) to jak mogę po rozmiarach sprawdzić czy geometria będzie odpowiednia dla mnie ?

Napisano

Wielkie dzięki. Nie ma co się kłócić na forum. Faktycznie nawet nie poszukałem w dziale porad :P Nie spieszy mi się z ramą tak bardzo dni coraz krótsze i zimniejsze niedawno miałem kontuzję więc muszę uważać, czekam na jakąś okazje i wtedy kupię ramę. Jak coś jeszcze polecacie lub radzicie to piszcie śmiało :)

Napisano

W CRC nie kupie nic używanego. Jak przeglądałem teraz to nawet promocje do 50% są na ramy ale nic ciekawego nie znalazłem. Codziennie przeglądam też allegro

• 4 miesiące temu...
Napisano

Odświeżam temat bo niestety dalej nie udało mi się kupić ramy, niestety tak długo się zbierałem że zima mnie zastała. Teraz jednak sezon już tuż tuż i nowa rama jak najbardziej by się przydała. Teraz mam sporo czasu, niestety zlamalem obojczyk i jestem w gipsie ale wracając do tematu. Tak jak pisałem wcześniej szukam ramy max za 800zł używanej przeznaczonej do XC i maratonów. Mój wzrost to 180cm koła 26 jakieś propozycje ?

Znalazłem coś takiego, tylko zastanawiam się czy nie jest za mała.

http://tablica.pl/ofedd;r:;s:

Z góry dziękuje i życzę udanego startu w sezonie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Miałem podobny dylemat. Budżet ok 600 maks 800 zł, maratony, XC. Mam 185 cm wzrostu i do tej pory jeździłem na ramie GT 20". Jej efektywna długość to jest niecałe 600mm i przy dłuższych trasach bolały mnie plecy oraz byłem trochę "ograniczony". Przy korzystaniu z kalkulatorów internetowych i opinii innych postanowiłem zmienić ramę o długości efektywnej 610mm. Wybór padł na wspomnianego wyżej Accenta Peaka 26 w rozmiarze 21 cali, ponieważ w tej cenie ciężko mi było znaleźć ramę o wspomnianej geometrii. Rama jest ładnie wykonana, spawy polerowane. Niestety leży jeszcze w kartonie i nie miałem okazji sprawdzić jej w boju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...