Skocz do zawartości

[Bidon] Termiczny bidon

kontooo2

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad dwoma modelami:

- BIDON CAMELBAK PODIUM BIG CHILL http://allegro.pl/bidon-camelbak-podium-big-chill-750ml-termiczny-i2691180714.html

- Bidon Termiczny ELITE FRESCA 500ml http://allegro.pl/nowy-bidon-termiczny-elite-fresca-coca-cola-500-4h-i2640885342.html

Zastosowanie:

- Wiosna

- Lato

- Jesień

Temperatura otoczenia:

od 0 °C do bliżej nie określono :)

Fajnie by było jeżeli temperatura utrzymywała się jakieś 2 godziny. Miał ktoś styczność z bidonem Fresca ? Interesuje mnie ten nowy system automatycznego otwierania. Co do BiG CHILL to mam mieszane uczucia gdyż nie ma zakrycia i będę z woda jadł piasek który sie będzie osadzał na ustniku.

Mam bidon elite trzymający 2 godziny, również z tym super automatycznym zapięciem tylko inny model o większej pojemności.

Bidon owszem trzyma temperaturę jak go schowam do plecaka, czyli w dni upalne musi być w cieniu. Jeśli trzymasz go w koszyku po 15 minutach w upale masz taką samą zupę jak w zwykłym bidonie.

Na korzyść elite przemawia kapsel chroniący ustnik.

Pytanie, czy rzeczywiście potrzebny jest Ci aż tak drogi bidon. Dużo zależy od tego, na jak długie wycieczki chcesz jeździć zimą.

Ja całą poprzednią zimę przejeździłem z bidonem Barbieri Tankita (dostępny np. tutaj: http://allegro.pl/wloski-bidon-termiczny-barbieri-tankita-500ml-i2730601766.html )

Przy temperaturze 1-2 st. C na zewnątrz trzymał mi napój zdatny do picia przez 3h. Przy minusowych nie sprawdzałem jak długo. Oczywiście krócej, ale i tak było bardzo dobrze.

Latem używam zwykłego bidonu. Osobiście nie widzę sensu używania wtedy bidonu termicznego, ale to każdego indywidualna sprawa.

Chcę pojeździć w minusowych temp. tak max do 1h, głównie dojazdy do pracy. Z tym, że nie zamierzam wlewać b.ciepłego płynu do bidonu, a raczej temp. pokojowa.

Nie chciałbym dostać zapalenia płuc, jak będę pił lodowatą wodę...W lato nie przeszkadza mi cieplejsza woda w bidonie, dlatego głównie by mi on służył zimą.

Latem zawsze troche dluzej chlodniejsze utrzyma ...

Mnie jedna zniechęca większa waga i mniejsza pojemność. A zbyt ciepłej wody nigdy w bidonie nie doświadczyłem - wiatr podczas jazdy też robi swoje. A w dodatku jak jest bardzo gorąco to i tak po drodze muszę się zatrzymać i kupić dolewkę ;)

Chcę pojeździć w minusowych temp. tak max do 1h, głównie dojazdy do pracy. Z tym, że nie zamierzam wlewać b.ciepłego płynu do bidonu, a raczej temp. pokojowa.

Nie chciałbym dostać zapalenia płuc, jak będę pił lodowatą wodę...W lato nie przeszkadza mi cieplejsza woda w bidonie, dlatego głównie by mi on służył zimą.

Tak więc przemyśl ten bidon, który zaproponowałem. W zupełności Ci wystarczy.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...