Skocz do zawartości

[ankieta] Czy rozważasz przejście z 26er na 29er

Czy rozważasz zmianę 26er na 29er ?  

272 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy rozważasz zmianę 26er na 29er ?

• Tak
    • Jeszcze nie wiem , ale myślę nad tym
    • Posiadam 29er'a
    • Wystarcza mi 26er i nie zamierzam zmieniać.

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby nie względy finansowe już dawno bym to zrobił. :)

Generalnie obecnie mając do dyspozycji daną kwotę, 26ery będą na lepszym osprzęcie niż 29ery. Za 3 tysiące można kupić już dosyć porządny MTB do XC poza sezonem, natomiast 29er za 3 tysiące nie będzie posiadał takiego osprzętu jak 26 w tej samej cenie.

Witam,

jestem na etapie składania mojego wymarzonego MTB HT 26". Przed podjęciem się składania, zastanawiałem się nad 29er-em, jednak mierząc się w sklepie uznałem że to trochę komiczny widok mnie na dużym kole:D Oczywiście dodam że mam "tylko" 181cm wzrostu. Aczkolwiek jak już dojdzie do składania kółek mocno zastanawiam się na 650B:D

Pozdrawiam

Za bardzo lubię się odrywać od ziemi, żeby myśleć nad wielką krową :)

Zdecydowanie nie przesiądę się na 29, chyba że jak będę już dziadkiem :)

Waże 95kg i nie mam problemu z oderwaniem sie od ziemi na mojej wielkiej krowie.

Nie i jeszcze raz nie. Jak dla mnie zero porzytku z takiej krowy w ciężkim terenie i przychylam się do opinii o wyjątkowej brzydocie tego typu sprzętu.

Nie przeczę ale zalerzy o jakim terenie rozmawiamy.

Np w Beskidach.

Za bardzo lubię się odrywać od ziemi, żeby myśleć nad wielką krową :)

Zdecydowanie nie przesiądę się na 29, chyba że jak będę już dziadkiem :)

Podziwiam optymistów (naiwnych?) którzy uważają że za parę lat będą mieli wybór. :)

Myślę że o przymusie będziesz musiał pomyśleć już pierwszej fazie "siły wieku".

Ja - gdybym nadal jeździł w terenie tyle co kiedyś - chciałbym najnera. Obecnie nie ma to sensu bo na rowerze mtb odbywam kilka wycieczek w roku.

@tobo

moim zdaniem trochę za wąsko patrzysz na temat, widzisz 29 na hopach, streecie, fr, dh itd? Bo ja nie bardzo, i lata marketingu tu dużo nie zmienią, już prędzej 650b będzie miało większą szansę na przebicie się. Ale i tak dużo osób (w streecie, dircie) wybiera 24, czy nawet 20, zamiast 26. Ja osobiście aż w taką ekstremę nie idę, bo lubię zrobić te kilkadziesiąt km, ale nie wyobrażam sobie latania po lokalnych trasach dh, czy śmigania po streetowych miejscówkach, na większym rowerze, bo na obecnym nawet często ledwo się mieszczę. Nie mówiąc o większych kołach, które na pewno się łatwiej gną przy niedolotach niż 26.

Tak poza tym to nie wiem w sumie po co to piszę ;) bo kwestia wyboru 26 vs 29, to kwestia osobistych preferencji, to jak blondynki vs brunetki ;) tu nie ma obiektywnie lepszej opcji, wybór jest mocno subiektywny :)

Tak poza tym to nie wiem w sumie po co to piszę ;) bo kwestia wyboru 26 vs 29, to kwestia osobistych preferencji, to jak blondynki vs brunetki ;) tu nie ma obiektywnie lepszej opcji, wybór jest mocno subiektywny :)

Tak przeważnie wypowiadają sie ludzie, którzy nie pokonali na kole 29 nawet 10km w terenie. Porównanie blondynka vs brunetka zupełnie bez sensu bo tu nie chodzi o wygląd tylko o jakość spędzonego czasu na rowerze w terenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...