lukaspecrh92 Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Tiaaa... kolejny, który zna lepiej stan mojej wiedzy niż ja sam. No i nie wiem skąd wiesz co zakładam na swe pośladki, ale nie idź tą drogą, bo możesz kogoś obrażać takimi tekstami. To nie jest właściwe miejsce, na wyrażanie swoich frustracji. Kolego, wyraziłem swoje zdanie, bazując na własnych doświadczeniach. Nie jestem typem powielającym "filozofie" wyczytane "u wujka gugle", więc jeśli masz jakieś własne przemyślenia bazujące na Twoich własnych doświadczeniach, to podziel się na spokojnie z innymi, jeśli nie, to daruj sobie prowokacje do "wojenki" No i o ile dobrze pamiętam, to nie jest to pierwszy raz, kiedy próbujesz obrażać ludzi takimi tekstami. O, zgadza się - http://www.forumrowerowe.org/topic/75970-kultura-jazdy-pozdrowienia-na-drodze/page__st__400#entry1157295 Niechaj każdy podzieli się swoimi doświadczeniami, bądź napisze dlaczego jeździ z lub bez i na tym poprzestańmy. Natomiast co do pampersów i ich działania... antybakteryjnego - mam swoje zdanie na ten temat i ja pampersów nie potrzebuję. Oczywiście, że pozdrawiam - sam często jeżdżę w "rajtuzach". Poza tym proszę czytać także "cudzysłowy" oraz emotikony i więcej luzu polecam Więc sam sie tak nie napinaj. Twój tekst jest jest bardziej zaczepny noż mój. Ja nikogo nie obrażam. Frustracje, filozofie, wojek gugle... eh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vwothyn Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Ja tam również w okresie letnim zakładam pod spodenki bieliznę Bruebecka. Cienkie, z płaskimi szwami, termoaktywne, żadnych problemów ze zwiększoną wilgotnością nie zauważyłem (za to siodełko często bywa mokre - z tego wniosek że transport wilgoci na zewnątrz odbywa się prawidłowo). Na niższe temperatury trzeba będzie jednak pomyśleć o zimowych spodenkach, bo lycra już pewnie nie da rady. Póki co słoneczko nas jeszcze rozpieszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flubi Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Ostatnio kupiłem komplet termoaktywny Brubeck Dry i jak myślicie zakładać pierw brubecka i potem te spodenki z wkładką żelową Rogelli Ponzio i tak jeździć ? Zdecydowanie najpierw Brubeck potem pampers. Wysłane z mojego Transformer TF101 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Gdy mam wrażenie, że ocieplane długie spodnie z decathlonu (bez membrany) mogą nie podołać, zakładam pod nie stare krótkie spodenki z pieluchą. Przetarta lajcra nad tyłkiem, rozerwany szew, ale w tyłek cieplej i sucho W sumie to dawno kwalifikowałyby się do wyrzucenia do śmieci, ale jednak wychodzi na to, że dobrze, że tego nie zrobiłem. Aczkolwiek konieczność ich używania poniżej 10, no powiedzmy 7-8 stopni może też wynikać z tego, że spodnie z decathlonu mają jakąś dziwną rozmiarówkę - na wzrost dobre były xl, ale w pasie, kroku i obwodzie kostki lepsze by były L... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Jako, że po jajkach trochę już ciągnie to pod długie spodnie z Lidla wsadziłem dzisiaj dojechane krótkie spodenki z Lidla. Efekt? Przeszedł najśmielsze oczekiwania. W jajka ciepło, a w tyłek? Tego się nie da opisać - siedzi się jak na kanapie przed telewizorem. Jeszcze nigdy nie miałem tak miękko w tyłek. Spodenki letnie maja pieluchę za bardzo z tyłu, jesienne za bardzo z przodu, w sumie jest idealnie. Ale wniosek jest jeden - muszę na wiosnę rozglądnąć się za jakimiś "normalnymi" gatkami z "normalną" pieluchą, bo ta lidlowska to jakieś qui pro quo jest a nie pielucha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farmer Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 No pozdrowienia dla tych co twierdzą że dodatkowe spodenki z pampersem nie obcierają. Jak dla mnie to z reguły pampers jest najmniej wygodną częścią ubiory dla pachwin. Oczywiście jeśli stosuje się równie dobrą bieliznę co spodenki. Ja używam brubecka (oczywiście pod pampersa bo na to się nie da założyć) i jestem zadowolony - żadnych obtarć nie doznałem. Dodam że zaczynałem jazdę również bez bielizny ale teraz już do jazdy na golasa nie wrócę na pewno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wymiennik Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Rzeczywiście przy porannych temperaturach rzędu 3-5 stopni w klejnoty wieje i to bardzo. Na codzień jeżdżę bez bielizny, tak jak wczoraj i lekko mi się skurczyło to i owo podczas porannej jazdy do pracy (4 stopni i pęd powietrza), Dzisiaj już założyłem pod pampersa bokserki takie bezszwowe, rozciągające się (90 % nylon 10 % elastan). Nic mnie nie obtarło, nie czułem dyskomfortu i było ciepło. Jak robi się zimniej to zakładam ocieplane spodnie z pampersem, a jak temperatura spada dużo ponizej zera to pod spodnie z pampersem zakłądam ocieplane kalesony. Nie takie zwykłe z targu czarne i grube, tylko cieńkie firmy BodyDry http://www.bodydry.pl/odziez_termoaktywna/oferta.htm?product=37728 . Używam takich kalesonów zimą podczas wspinaczek górskich i bardzo dobrze funkcjonują. Coprawda podczas zakładania na nie spodni z pampersem jest trochę ciasno i na początku ma się wrażenie, że pampers jest o jeden rozmiar za mały ale jak się zacznei kręcić to wrażenie znika. Szkoda, że nie mam spodni ocieplanych takich, żeby nogawkę na końcu miały zakończe taką tasiemką do przytrzymywania, aby nogawka nie przesuwała się do góry. Bo zimą właśnie mi się tak dzieje i zaczyna mi podwiewać w kostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Zależy o jakich pampersach mówimy. Jak ktos jeździ w lajkrach z wkładką z Lidla za 60pln, no to ja sie nie dziwie, żę potrzebne mu dodatkowe majtki. W takich tanich lajkrach to pampers sie do niczego nie nadaje. Mam długą lajkrę firmy Accent. W tych spodenkach jest tak beznadziejna wkładka, że dalszycg wypadów niż do pracy - 11km- nie planuję. Pod dobrego pampersa nie ma najmniejszego sensu dawać dodatkowej warstwy. Za ciasno i za grubo juz wtedy jest. A kolejna sprawa to taka, że przy pokonywaniu dłuższych dystansów, dodakowa warstwa w kruczu powoduje duży dyskomfort. Dopiero jak przekroczymy 100 i więcej kilometrów, zaczniemy doceniać wyższość samego pampersa nad pampers+majtki. Ktoś mądry kiedyś powiedział, że "mniej znaczy więcej" i coś w tym jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sowa56 Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Oczywiście, że zakładam bieliznę. Jakich otarć??? Jeżdżę na rowerze "od urodzenia" i jeszcze żadnych otarć nie miałem, no... może oprócz tych, nabytych podczas upadków W różnych ciuchach i na różnych siodłach pomykam, ale żadnych otarć nie miałem związanych z... noszeniem bielizny, a tą podczas jazdy zawsze mam na sobie, niezależnie od tego co mam "na górze" - podstawy higieny, zdrowia i zdrowego rozsądku. Dopiero tutaj dowiaduję się, że w "rajtuzach z pampersem" czy też bez, to pomyka się bez bielizny No i tak się zastanawiam - dlaczego, po co, co to daje??? ale OK - rzecz gustu, - po co produkuje się bieliznę dla rowerzystów? (pewnie tylko dla marketingu). Ale pewnie to ja jakiś... "inny" jestem. Pozdrówka "golasy w rajtuzach" Moim zdaniem bielizna dla rowerzysty, szczególnie jej dolna część, powinna być tak uszyta żeby wszelkie szwy niezbędne do jej wykonania prowadzone były poza miejscami, w których ciało i bielizna stykają się z siodełkiem, szwy w takich miejscach powodują dyskomfort podczas długiej jazdy. Może ktoś z Was spotkał taką bieliznę, będę wdzięczny za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbaa Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Jak było ciepło to spodenki z pieluchą a obecnie to spodnie z pieluchą i brubeck thermo. Na początku jeździłem w zwykłej bieliźnie pod spodenkami i spróbowałem któregoś dnia pojechać bez gaci i już tak zostało. Jak dla mnie jest bardzo wygodna jazda bez gaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zws Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Chciałem się Was zapytać czy na panujące teraz warunki zakładacie coś pod spodenki z wkładką <ciach>Zakładam nogawki i wszędzie jest ciepło po za tą częścią ciała , a na zimowe spodnie jeszcze za ciepło. W warunkach, kiedy trzeba założyć nogawki, zakładam również poliamidowe bokserki. Nogawki są zdecydowanie cieplejsze niż letnie spodenki i bez dodatkowej warstwy powyżej nogawek efekty są takie jak opisujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rgon Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Zaciekawiony wątkiem wrzuciłem testowo pod swoje długie zimowe spodnie Biemme Energy z wkładka FX 08 bokserki Brubecka BX00750 i po 30 km pojawił sie dość znaczny dyskomfort. Zdecydowanie wolę jazdę bez bielizny z samym pampersem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Zakładanie bielizny pod porządny pampers (nie lidlowy) to piramidalna bzdura. Nie po to producenci głowią się nad konstruowaniem wkładek (np. z kanalikami wentylacyjnymi, perforowaniem), stosowaniem zaawansowanych materiałów, żeby to wszystko zasłaniać bielizną. Jeśli jest Tobie zimno w intymne miejsca, kup zimowe spodnie bez wkładki (wybór takich jest olbrzymi) i pod nie włóż spodenki z pampersem. Ja tak jeżdżę w zimą od wielu sezonów i chwalę to sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Jeśli jest Tobie zimno w intymne miejsca, kup zimowe spodnie bez wkładki (wybór takich jest olbrzymi) i pod nie włóż spodenki z pampersem. Ja tak jeżdżę w zimą od wielu sezonów i chwalę to sobie. Dokładnie to jest idealne rozwiązanie, też tak jeżdżę Mniej przewiewne niż zimowe spodnie, a dużo lepsze niż stosowanie zwykłej (czyt. niebezszwowej) bielizny, która mimo wszystko może powodować otarcia. A dodatkowo masz spodnie do biegania zimą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 13 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Skoro żadna dama z forum nie udziela się w tym temacie, to dodam swój patent na przewiewanie i uczucie zimna w klejnoty. Nic prostszego - ot nakładamy trzecią skarpetę - panowie wiedzą gdzie ah i jeszcze jedna kwestia - apeluję by nie pisać na klejnoty "nabiał" bo kolega Mateusz(nick Nabiał) z działu 29-najner w końcu się obrazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkor Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Kurcze właśnie się przymierzałam zeby tu napisać, aż mi wyskoczył post Mrmottyego... no, ale już- przyznam się, ze poczytuję temat Przy czym, ze mnie żaden przykład ilustrujący bo ja tam jeżdżę niezależnie od dystansu w spodniach/spodenkach do biegania. W zależności od temperatury jeszcze w długich termogaciach pod jedne bądź drugie. Niezależnie jednak zawsze mam majtki. Stringi, co wg niektórych samo w sobie jest straszne:D Jakby kto pytał- nie mam miękkiego siodła. No, chyba że są tacy co uważaja SKNa za miękkie siedzisko- to w wersji dla nich- mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Skoro żadna dama z forum nie udziela się w tym temacie, to dodam swój patent na przewiewanie i uczucie zimna w klejnoty. Nic prostszego - ot nakładamy trzecią skarpetę - panowie wiedzą gdzie ah i jeszcze jedna kwestia - apeluję by nie pisać na klejnoty "nabiał" bo kolega Mateusz(nick Nabiał) z działu 29-najner w końcu się obrazi Właśnie wyobraziłem sobie naciąganie skarpety na nabiał i teraz muszę czyścić opluty monitor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 13 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Sol... Bo musisz wziąć pod uwagę że u Was w Stołycy oraz np w Łodzi(ukłony dla koleżanki Alkor) to mata efekt cieplarniany i pełno spalin. Zapewne nie doświadczyliście też temperatury -37 i zamarzniętego (ponoć najlepszego zimowego paliwa w Polsce) oraz konieczności bycia za 40 min w pracy i perspektywy 14 km przez las Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Aha, tylko że miałem inny nabiał na myśli. A raczej nabiała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 A ja się zdecyduję na założenie bokserek Brubecka z serii Fit pod termo-rajtuzki jak temperatura spadnie poniżej zera albo będzie wiało jak w kieleckiem. Chociaż już ktoś wcześnej pisał, że w takich bokserkach po 30 km odczuwał dyskomfort a ktoś jeszcze napisał, że zakłada bielizne termo i jest dobrze. Trzeba samemu wszystko wypróbować na własnym tyłku, tak jak z siodełkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zws Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Zakładanie bielizny pod porządny pampers (nie lidlowy) to piramidalna bzdura. Nie po to producenci głowią się nad konstruowaniem wkładek (np. z kanalikami wentylacyjnymi, perforowaniem), stosowaniem zaawansowanych materiałów, żeby to wszystko zasłaniać bielizną. Jeśli jest Tobie zimno w intymne miejsca, kup zimowe spodnie bez wkładki (wybór takich jest olbrzymi) i pod nie włóż spodenki z pampersem. Ja tak jeżdżę w zimą od wielu sezonów i chwalę to sobie. W sumie masz rację, jednak, jeśli kupować nowe to dlaczego bez wkładki ? dodam swój patent na przewiewanie i uczucie zimna w klejnoty. Nic prostszego - ot nakładamy trzecią skarpetę - panowie wiedzą gdzie Boszz masakra jakaś serio tak jeździsz ?!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Patent z bokserkami z wkładką i na to spodnie bez wkładki jest bardzo fajny, dlatego że masz jakby podwójną warstwe chroniącą klejnoty. I jest to wygodne i sensowne. A nie jakieś wynalazki, że bokserki bez wkładki pod spodnie z wkładką, nonsens. Chociaż ja zawsze zakładam tylko i wyłącznie lycre z wkładką, tak teraz jeżdżąc w ocieplanej lycrze przy temperaturze 0stC, zastanawiam się nad jakimiś bokserkami pod spód. Bo normalnie jak czasem mocniej dmuchnie to czuję po wacku. No ale jestem przecież przeciwny bieliźnie pod pampersa..., i co tu zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 14 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 @zws - poczytaj w jakich warunkach a później się zachwycaj ok? Jeśli nadal trudno przychodzi Ci wierzyć, to wpadaj do mnie - pożyczę zjazdówkę i kajtniemy się kilka razy (niech będzie nawet lajtowe -20) z okolicznych stoków narciarskich he? To nie jest tak, że nie mam w co się ubrać, bo mam osobną szafę na ciuchy rowerowe. Patent nie jest mój a zapożyczony od moich kolegów którzy prowadzili badania i zimowali tutaj: http://hornsund.igf.edu.pl/ a oni z kolei patent "kupili" od Norwegów. A ja do tej pory żałuję że nie wziąłem sobie urlopu dziekańskiego by tam pojechać. Koniec OT z mojej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zws Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 poczytaj w jakich warunkach a później się zachwycaj ok? Spoko, nie unoś się. Nie miałem nic złego na myśli. Patent wydaje się mocno ekstremalny, zwłaszcza na tle opowieści o zaawansowanych pampersach Rower, jaki by nie był, również nie kojarzy się z wyprawami podbiegunowymi. Stąd zdziwienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 14 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.