Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] siła hamowania

Acer

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem że przy tarczówkach jak nacisnę klamkę (przy v-kach bym zaliczył lot przez kierownicę) to rower hamuje dosyć spokojnie. Jak rower stoi w miejscu i nacisnę klamkę to nie ma siły żeby koło obróciło się nawet o milimetr więc to nie wina siły hamulców. To normalne zjawisko w tarczówkach?

• Mod Team

To jest zjawisko zwane modulacją. Nie zależy ono konkretnie od tego że hamulce są tarczowe czy hydrauliczne, ale konkretnie od modelu hamulca i typu klocków. Jest to zjawisko bardzo pożądane, ponieważ blokowanie koła stosować się powinno raczej w awaryjnych sytuacjach. Oczywiście dobry hamulec przy silniejszym wciśnięciu klamki nawet jednym palcem bez problemu blokuje koło ;)

Zauważyłem że przy tarczówkach jak nacisnę klamkę (przy v-kach bym zaliczył lot przez kierownicę) to rower hamuje dosyć spokojnie. Jak rower stoi w miejscu i nacisnę klamkę to nie ma siły żeby koło obróciło się nawet o milimetr więc to nie wina siły hamulców. To normalne zjawisko w tarczówkach?

To że gdy rower stoi w miejscu naciśnięcie klamki nie powoduje ruchu koła to normalne - nie działa twoja masa i nie działa prędkość z jaką się poruszasz. Hamulec musi w takim przypadku zatrzymać jedynie masę roweru rozpędzoną do prędkości zerowej :)

To o czym piszesz w drugim przypadku to inna sprawa. Pytanie z mojej strony - czy masz wrażenie że w czasie jazdy hamulce słabo działają?

Nie mam wrażenia że słabo działają (jak jadę z dość stromej górki to mogę się w każdym momencie zatrzymać). Co ciekawe zauważyłem też że jak jadę po mokrych liściach w lesie i wcisnę klamkę od przedniego hamulca to koło się blokuje.

To jest zjawisko zwane modulacją. Nie zależy ono konkretnie od tego że hamulce są tarczowe czy hydrauliczne, ale konkretnie od modelu hamulca i typu klocków. Jest to zjawisko bardzo pożądane, ponieważ blokowanie koła stosować się powinno raczej w awaryjnych sytuacjach. Oczywiście dobry hamulec przy silniejszym wciśnięciu klamki nawet jednym palcem bez problemu blokuje koło ;)

Czyli mój przypadek to przykład dobrej modulacji?

• Mod Team

Jak najbardziej. Przy hamulcu z dobrą modulacją bez problemu wyhamujesz z prędkości 50-60km/h na krótkim dystansie bez blokowania kół. Dodatkowo modulowanie prędkości na zjazdach jest dobre, w przeciwieństwie do hamulców ze słabą modulacją, jak niektóre Hayesy, gdzie bardzo łatwo o zablokowanie koła już przy lekkim wciśnięciu klamki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...