Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Specialized Hardrock Sport 2009

MarcinWWL

Pytanie

Ze względu na błąd we wcześniejszym niezatytułowanym poście, jeszcze raz przedstawiam swój nabytek.

Specialized Hardrock Sport 2009

Zakup: jako nowy; Sierpień 2012 - 1400,-pln

Rama: Specialized A1 Premium Aluminium

Rama rozmiar: 23”

Amortyzator przód: SR Suntour SF8-XCT-V2, 80mm

Hamulce: podstawowe V-breki

Manetki Sram X.4

Przerzutka przód: Shimano Altus

Przerzutka tył: Sram X.4

Korba: Suntour XCT V2 22/32/42

Suport: Shimano BB-ES25, 113mm na kwadracie

Pedały: były plastikowe i zaraz po zakupie zostały wymienione na Alu z poprzedniego roweru (bez zapięć).

Łańcuch: KMC X8

Kaseta: SRAM PG-820, 8-speed, 11-32t

Piasta tył: ShimanoFH-RM30

Piasta przód: Specialized Hi Lo

Obręcze: Specialized RH, 26" dwa różne układy szprych.

Opony: Specialized Fast Trak LK Sport, 26x2.0", 60TPI, wire bead

Siodło: Specialized XC, Body Geometry, 143mm width, front and rear bumpers

Sztyca: Specialized alloy two bolt, no offset, micro adjust, 30.9mm

Uwagi: po wielu latach gdzieś wyciekły mi podstawowe terminy oraz wiedza o elementach rowerów, więc wybaczcie za niedociągnięcia w opisie, który to kopiowałem ze specyfikacji Specialized’a.

wp000006.jpg

Wrażenia:

Po dwóch tygodniach pierwszy szlif-brak wyczucia amortyzowanego widelca ;).

Poszukiwania może nie były długie, ale ze względu na układ ramy i jej wielkość, a dalej idąc mój wzrost 194cm i wagę początkową 123kg, rower ten przypadł mi najbardziej do gustu. Dość długo jeździłem (prawie 15 lat) rowerem z ramą, 21”, co niestety odpłacało mi się po każdej wycieczce bólem kręgosłupa. Tutaj nie jestem zbyt zgarbiony i nawet 40km wyprawa nie daje mi się szczególnie we znaki.

Po 1000km mogę tylko powiedzieć, iż najmniejsza zębatka kasety jest już na wymarciu, może jakoś mocno nie skacze, nie mniej jednak ma uszkodzone zęby. Błąd był po mojej stronie, ponieważ zachciało mi się większej korby i na próbę założyłem z mojego starego Arkusa, niestety nie biorąc pod uwagę jej zużycia…. efekt wiadomy do przewidzenia. Amortyzator całkiem fajnie wybiera nierówności terenu, niestety muszę jeździć na maksymalnej twardości, (jeśli dobrze się wyrażam), moja waga robi swoje i przy minimalnym napięciu sprężyny nie mogę uzyskać tzw. Złotego środka. Dotarcie (zwiększenie czułości) owego elementu zauważyłem po około 500km.

Kolejny problem to korba, za mało sztywna. Oczywiście dotyczy to blatów i nawet chodziła po głowie mi ich wymiana pod kątem zwiększenia maksymalnej prędkości, którą to mógłbym osiągnąć, ale zrezygnowałem po doświadczeniach forumowiczy oraz w/w własnych. Po 1000km mogę stwierdzić tylko, że na tą chwilę ilość zębów jest dla mnie optymalna i nie muszę śmigać szybciej. Poza tym łatwiej jest mi utrzymać optymalne tempo.

Ogólnie jestem zadowolony z mojego Speca, spełnia moje wymagania. Kubełek na brzdąca nie dobija do koła, młody nie obija się głową o siodełko, jak to miało miejsce w moim Arkusie.

Nna wiosnę planuję wzmożone treningi tak, aby przejechać się ze dwa razy w Poland Bike zwłaszcza w moim mieście-ano tak dla zabawy ;).

Zmiany: dodałem parę elementów czysto użytkowych-rogi, oświetlenie, chwyt do telefonu, błotniki, koszyk, pompka, sakiewka podsiodłowa, pompka, licznik, mocowanie fotelika dla najmłodszego rowerzysty.

Plany: Wymiany na razie podyktowane wyłącznie zużyciem elementów - oczywiście na lepsze :) . Ramę można uznać za rozwojową.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i chętnie wysłucham uwag nawet tych niezbyt pochlebnych ;) .

Pozdrawiam także Admina, który to nie odpowiada na PW - pewnie zapracowany, dlatego poprawiam post w ten sposób. Mam nadzieję, że jest OK.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie byłby lepszy, ale nie w tej cenie-to był max który na tą chwilę mogłem kupić. Po lekturze naszego forum myślałem, że lekko zamienię koła. Niestety tył już jest na "ścisk".

Wygląd to raczej wina słabego zdjęcia oraz super błotników :) . W rzeczywistości całkiem fajnie wygląda, dodatkowe fotki zrobię kiedy go umyję.

Teren u nas płaski jak stół, więc nie wypowiem się o górach. Błotko łyka bezproblemowo, piaskownicy też się nie boi, po asfalcie z 4,5MPa pomyka też zacnie. Część trasy PB Radzymin z tego roku przejechałem dla treningu i tylko na ten moment brakuje mi kondycji.

Problemy z którymi się borykam, a o których zapomniałem napisać to: centrujące się tynie koło, prawdopodobnie skrzywiona tylna oś. Nie wspomnę o tym, że od momentu zakupu w ciągu miesiąca padło 8 dętek z winy źle obrobionych otworów na wentyle....a to podobno Spec.

Ogólnie rower lekki i sterowny---opinia subiektywna po przesiadce ze sztywnego Arkusa.

Ok, rzeczywiście złapanie zdjęcia od strony gdzie rower "kładzie" się na nóżkę nie jest najlepszym pomysłem, więc jutro jako, że czeka mnie mała wyprawa w las wezmę ze sobą aparat. Nie wiem czy tylko dla Ciebie, czy nadal szukasz roweru w weekend wstawię fotę.

Jedna uwaga to jednak słabe obręcze, dość szybko łapią krzywizny i już po miesiącu [200km] powinienem je dać do prostowania. Wcześniej w Arkusie miałem na tyle "stożek" i lepiej dawał radę mojej wadze 125kg. Właściwie od momentu zakupu do demontażu [około 3000km] praktycznie pozostało proste. Albo waga [spadłem już do 116kg] albo na wiosnę nowe koła ;). pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...