Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Blokada tarczy a koło się lekko rusza.

DeKeR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam pytanie odnośnie hamulców w cube attention z 2012r.

Zrobiłem na nim ok 50km dopiero, a że to moj pierwszy rower z hamlucami hydraulicznymi chciał bym się dowiedzieć czy takie zachowanie jest normalne i akceptowalne.

A mianowicie, gdy blokuje tarcze hamulcem, a rower posunę do przodu, to kolo lekko się rusza o ok 1cm. Efekt jest podobny do tego gdy mamy luz na teleskopie. Dzieje się tak w przednim jak i tylnym kole. Hamulce to m446 a piasta rm66 i system centerlock.

Co rozumiesz przez rusza? jeżeli koło nie ma luzów i tarcza dokręcona jest ok.

Ruszanie to jak mniemam gdy wystawisz się za siodełko i zahamujesz na smyka robi na asfalcie tu tu tu tu tu tu takie skakanie :P podobne do ABS :D:D to normalne też mi tak skacze jak zablokuje koło przy większej prędkości

O efekcie co mówisz to bym się nie martwił. Tutaj to wygląda tak:

Naciskam klamke na max, blokuje tarcze i gdy ruszę kierownicą do przodu koło zrobi lekki obrut o 1cm.

MMMAAACCC7 - Czy do centerlock potrzeba jakiś specjalnych kluczy aby mocniej docisnąć? koła już sprawdzałem i przykręcałem na nowo. Tutaj to wygląda tak, jak by na piaście miedzy tarczą a kołem był luz. Ale tylko przód i tył, na boki, jest dobrze zero luzu.

Centymetr na cl to poważna sprawa.Nie może być aż takiego luzu,jeśli byłby to adapter z CL na Is to luz minimalny jest,co prawda na CL też ale nie aż 1 cm,klocki w zacisku tez mają minimalny luz.Zbierając to wszystko do kupy,przesunięcie jakieś jest,ale żeby 1 cm?(co prawda hample też nie są najwyższych lotów).Ten centymetr to przy tarczy czy na kole?bo 1 mm przy tarczy to kilka więcej na oponie.Przy pisaniu zwróć uwagę na U,Ó bo aż zęby bolą od takich byków.

To może inaczej, odwracam rower do góry nogami, naciskam klamke, i ręką ruszam kołem. Widać, że na tarczy jest sztywno a koło rusza się mimo to.

Co do byków, sorki ale tak mam jak piszę na komputerze... dziwna przypadłość :) a i jeszcze jedno w starym rowerze mam mech tarcze tez klasy alivio i tam nie ma takiej przypadłości. No nic, jadę jutro jak znajdę chwilkę do sklepu niech zobaczą co i jak.

Dziś znalazłem klucz do kaset i dokręciłem CL.... Nie pomoglo. Z tego co widzę, to wygląda tak, jak by sama piasta, a uchwyt tarczy ruszał się, co powoduję "dygnięcie" koła i uczucie rozklekotanego teleskopu. Coś czuję, że te piasty tak mają niestety i bez wymiany ich się nie obędzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...