Skocz do zawartości

[kaska] higiena problem?

kamilmat90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Postanowiłem zadbać o swoje bezpieczeństwo, szczególnie że jeżdzę po zmroku . Po wpisach na forum zdecydowałem się na kask rowerowy. Zakupiłem SMJ sport. Mam poważny problem po każdym użyciu owego kasku mam całe czoło w krostach. Przemywałem regularnie spirytusem salicylowym część kasku która przylega do fragmentu czoła i nic. normalnie nigdy nie wyskakuja mi krosty na czole.

Macie jakis sprawdzony sposób na ta dolegliwosć?

Za uwagi typu kup kask xxx firmy za 500zł serdecznie dziekuje

przepraszamy, to nie forum zdrowotne, z takim czymś zapraszam do lekarza, niech przebada co sie dzieje :), możliwe że to potówki...

Pracowałem na budowie w syfie i brudzie i nigdy z krostami nie miałem problemu. Cystość kasku pozostawiała wiele do życzenia. Potówki to nie są napewn.

Ale prawdopodobnie znalazłem odpowiedż na no innym forum że to jakisz chiński gówniany materiał jest tego przyczyną.

Ale to kask bezpośrednio przylega Ci do czoła? Nie ma żadnych gąbek itp?

Wszystkie kaski, które widziałem (nawet te najtańsze z Lidla) mają odczepiane elementy przylegające bezpośrednio do głowy i można (a nawet trzeba) to prać.

Jak masz te elementy, to wymień na inny materiał (wytnij z czegoś i przyszyj rzep), jak kask tego nie posiada, to i tak prędzej czy później pójdzie do wymiany.

Pracowałem na budowie w syfie i brudzie i nigdy z krostami nie miałem problemu. Cystość kasku pozostawiała wiele do życzenia. Potówki to nie są napewn.

jeśli to reakcja alergiczna to polecam posmarować hydrocortyzonem i dać czas na wygojenie.

Trochę to dziwne bo sama mam kask speca za trzy stówki z okładem i takich sensacji nie miałam.

Ja bym obstawiała potówki, być może kask dość ścisło przylega do czoła i brak dostępu powietrza + wilgoć od potu + temperatura dają taką reakcję. Jednak kask rowerowy trochę iaczej przylega na głowie niż kas budowlany (a takowy zdarzało mi się również czasami nosić ;)).

• 5 tygodni później...
  • 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...