Legion84 Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Jestem posiadaczem Rockridera 5.2 z "fabrycznymi" kołami i oponami Race King 2.0. Chciałbym dokupić drugi komplet kół i opon przeznaczonych tylko do jazdy po asfalcie - dojazdy do pracy. Nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę i czym się kierować przy ich wyborze. Chciałbym tylko żeby ich cena nie przekroczyła wartości roweru Moglibyście pomoć w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelllo Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ale RK to nie są złe opony na asfalt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 To kup koła do roweru szosowego+opony maxxis Xenith equipe legere A tak na serio to przykładowo mavic crossride+maxxis detonator 1.0 i będziecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ale RK to nie są złe opony na asfalt. Wiem, ponieważ obecnie na takich jeżdzę Ale wolałbym jednak z jeszcze mniejszymi oporami toczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 13 Października 2012 Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Wzmocnij noge , taniej wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asdrubal Napisano 13 Października 2012 Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Zwróć uwagę na szerokość obręczy, jak będzie za szeroka to opona slick nie wejdzie. Ja jeżdżę na Kenda Karma 1,25 (ok 30 zł sztuka) i uważam że są ciut za wąskie, dlatego nie polecam nic węższego. Jak będę zmieniał opony to na Schwalbe Kojak 1,35, myślę że większy balon będzie lepszy. Co do samych kół to bierz to na co Cię stać, pamiętaj że musisz dokupić dętki i pewnie też kasetę bo chyba nie będziesz jej przekładał co chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 13 Października 2012 Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Koła zostaw, kup maxxis detonator 1.25 i śmigaj tak. Z własnego doświaczenia wiem, że większe modyfikacje w tym kierunku się nie opłacają . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2012 2i regulaminu Wolałbym mieć jednak dwa "zestawy" kół: jedne na szosę , drugi w las/na maratony. Wiem,że modyfikacje nie bardzo się opłacają, dlatego chciałbym żeby wszystko współgrało z tym co jest obecnie w rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bouli Napisano 13 Października 2012 Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Jestem posiadaczem Rockridera 5.2 z "fabrycznymi" kołami i oponami Race King 2.0. Mam 2 komplety kół na jednych założone opony Race King 2.2 na drugich Maxixs Detonator 1.5. RK są założone na kołach które (komplet) ważą 1,6 kg a Maxxis pow. 2 kg. Moja opinia z jazdy po asfalcie : RK mogę osiągnąć większą prędkość chwilową ale trudniej ją utrzymać, detonatory - troszkę słabiej przyśpieszają (z uwagi na wagę kół) ale też wolniej tracą szybkość. Ogólnie nie widzę dużej różnicy oprócz komfortu jazdy na korzyść Race King. Proponuję zamianę kół na lżejsze, opony RK naprawdę dobrze dają radę na asfalcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 13 Października 2012 Udostępnij Napisano 13 Października 2012 I tak będzie, dlatego nie ma sensu wydawać kasy , na RK można też szybko jeździć zwłaszcza po asfalcie, bo w terenie te opony są bardziej podatne na uszkodzenia;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Nie no, bez przesady, że nie czuć różnicy między detonatorami a RK . Przy tych samych kołach różnica na pewno będzie odczuwalna . Przy cięższych kołach nie ma to sensu, ale jeżeli chcesz na równy asfalt założyć detonatorki na te koła, co masz lub kupić lepsze ew. podobne to polecam. Jak mogę się zareklamować to mam owe na sprzedaż . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2012 W takim wypadku prosiłbym o podanie jakiś nazw kół, w które warto zainwestować I jaka kaseta będzie do nich pasowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 W takim wypadku prosiłbym o podanie jakiś nazw kół, w które warto zainwestować A ile byś chciał wydać na koła? Tutaj są całkiem ciekawe. Nawiasem jesteś zainteresowany moimi detonatorami 1.25? Stan bdb. Jak coś to pisz PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Powiedzmy maks 500 zł + opony+kaseta - oczywiście tańsze też będą mile widziane Tylko chciałbym, żeby było to nowe koła nie używane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Te nowe koła chcesz na szose czy na maratony/XC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Głównie szosa ale gdyby obecne koła odmówiły juz posłuszeństwa, żebym mógł nimi pojeździć ( po zmianie opon) maratony MTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Z tego co widzę to mają być pod v-ki? Rozważasz przejście na tarcze? Szukam i szukam po alledrogo, ale te koła, co Ci wysłałem wydają się być jednymi z lepszych pod względem cena/jakość. Nie dałeś znać czy jesteś chętny na moje detonatorki, wyszłoby Ci taniej i mógłbyś dać więcej na koła . Z tego co widzę to mają być pod v-ki? Rozważasz przejście na tarcze? Szukam i szukam po alledrogo, ale te koła, co Ci wysłałem wydają się być jednymi z lepszych pod względem cena/jakość. Nie dałeś znać czy jesteś chętny na moje detonatorki, wyszłoby Ci taniej i mógłbyś dać więcej na koła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vwothyn Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 ... Ja jeżdżę na Kenda Karma 1,25 ... Na pewno? Producent twierdzi że robi te opony dopiero od rozmiaru 1,90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Z tego co widzę to mają być pod v-ki? Rozważasz przejście na tarcze? Szukam i szukam po alledrogo, ale te koła, co Ci wysłałem wydają się być jednymi z lepszych pod względem cena/jakość. Nie dałeś znać czy jesteś chętny na moje detonatorki, wyszłoby Ci taniej i mógłbyś dać więcej na koła . Tak, pod V-ki Jak kupię koła, to dopiero zakupię opony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Co powiecie na temat tych: Tył: http://allegro.pl/kolo-tyl-26-alexrims-ace18-novatec-802sb-i2697415707.html Przód: http://allegro.pl/kolo-przod-26-alexrims-ace18-novatec-751sb-i2697417406.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Mogę prosić o opinie kół przez mnie wybranych? Czy ktoś jeździ na takowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Witam Ja miałem drugą opcje jaką podałeś.Obręcz nie jest jakaś najgorsza,tylko ja zmieniłem sobie wszystkie szprychy bo te oryginalne to straszna lipa,zaczęły pękać po jakiś 2 tys km,najpierw jedna,po jakimś czasie po 2 szt.Aż w końcu zmieniłem je na szprychy DT swiss chyba Revolution i wówczas można było pewniej jeździć. pozdrawiam R/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Znalazłem też taki komplecik: http://www.bikeplanet.pl/103-kola-mavic-crossride-ub-v-brake-2012.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Bierz dobre i tanie koła . Mam na nich zrobione 8 kkm od maja i mają się całkiem dobrze , krzywią się dopiero pomocnym uderzeniu bocznym , urwały się dwie sprychy ( cena nowej w harfie 7zł) powodem tego były skoki z hopek. Piasty się kręcą rewelacyjnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.