Skocz do zawartości

[+/- 1800-2200] 50/50 lekki teren, droga

faba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W grudniu planuję zakup nowego roweru. Używać go będę do poprawy formy, 3-4 razy w tygodniu odcinki pomiędzy 20-40km. Jeżdżę mniej więcej pół na pól ścieszka leśna,drogi asfaltowe. Lubię poszaleć troszkę w lesie tak samo lubię być szybkim na asfalcie. Mam 182 cm wzrostu i 75kg. Zastanawiam czy w moim wypadku lepiej wybrać rower bardziej "asfaltowy" czy "leśny". Proszę o sugestie, propozycję. Chcę te pieniądze wydać mądrzę. Pozdrawiam!

Napisano

Masz kłopota bo wiadomo, lacie mtb na szosę to uczucie marnowanej energii.

Zaś w terenie okażą się zbawienne.

Jedyne co Cię ratuje przed dokonaniem wyboru (w domyśle mtb czy cross) to ocena jaki to będzie teren ?

Jeżeli błotko, korzenie to wyjścia nie masz i jedynie zakup mtb jest sensowny.

Jeżeli to będzie żwirek, ubite drogi dojazdowe do pola, leśne ścieżki bez grząskiego gruntu to 28 calowe crossowe kółka dadzą radę w 100%, a na trasie pojadą bez odczuwalnych oporów.

Napisano

Masz kłopota bo wiadomo, lacie mtb na szosę to uczucie marnowanej energii.

Zaś w terenie okażą się zbawienne.

Jedyne co Cię ratuje przed dokonaniem wyboru (w domyśle mtb czy cross) to ocena jaki to będzie teren ?

Jeżeli błotko, korzenie to wyjścia nie masz i jedynie zakup mtb jest sensowny.

Jeżeli to będzie żwirek, ubite drogi dojazdowe do pola, leśne ścieżki bez grząskiego gruntu to 28 calowe crossowe kółka dadzą radę w 100%, a na trasie pojadą bez odczuwalnych oporów.

Chyba pójdę w stronę crossa, jeżeli chodzi o teren zawsze mógłbym zastosować inną ostrzejszą oponę, prawda?

Czy cross ma inne przełożenia w stosunku do mtb? To pytanie może wydać się głupie ale czy cross to trekking?

Napisano

A może góral na furious fredach przykładowo?

Google mi powiedziało że to opona :) nietania opona, ale czym się charakteryzuje?

Google mi powiedziało że to opona :) nietania opona, ale czym się charakteryzuje?

Nie mogę edytować posta :/

Aktualnie zajechałem rowerek Bulls Jack Hammer, rozpędzić się i utrzymać prędkość na asfalcie na TIOGA FACTORY 2.10F nie jest łatwo, wierzę że wszystko co będzię troszkę chudsze będzie lepiej sprawiało się na asfalcie :)

Napisano

Rzeczywiście,nie jest to tania opona,ale jesli jeździsz po mieście,szutrach itp,to coś typu maxxis detonator czy maxxis Xenith w zupełności ci wystarczy :)

Napisano

Rzeczywiście,nie jest to tania opona,ale jesli jeździsz po mieście,szutrach itp,to coś typu maxxis detonator czy maxxis Xenith w zupełności ci wystarczy :)

No dobra kółka to rzecz z która mogę trochę esperymentować,ale co dalej, kupujemy rowerek, rozjaśnijcie troszkę zbłąkany umysł. W jaką firmę pójść czego unikać, no tak jak przy piwku, podyskutujmy :)

Napisano

Trekkingowi do crossa jest najbliżej ale jednak to nie to samo.

Delikatne różnice robią z tych rowerów dość specyficzne sprzęty pod konkretny typ podróżowania.

Tak jak na szosie nie wiele będą się różniły tak np. na podjeździe pod sporą górkę w lesie odczujesz brak pochyłu do przodu (w przypadku trekkinga).

Ten Unibike Viper to świetna maszynka.

Napisano

Trekkingowi do crossa jest najbliżej ale jednak to nie to samo.

Delikatne różnice robią z tych rowerów dość specyficzne sprzęty pod konkretny typ podróżowania.

Tak jak na szosie nie wiele będą się różniły tak np. na podjeździe pod sporą górkę w lesie odczujesz brak pochyłu do przodu (w przypadku trekkinga).

Ten Unibike Viper to świetna maszynka.

Zastanawiam się czym powininen chcarakteryzowac się mój rower i wychodzi na to że musi zapieprzać. Chcę szybki rower, bez różnicy czy to asfalt czy scieżka leśna, taki przysłowiowy mistrz prostej:)

Napisano

Sorry Winetou.

Nie ma uniwersalności typu szosa w teren.

Musisz pogodzić się z tym, że na szosie "kolarzówką" byś pojechał szybciej niż na crossie i tak samo w terenie pojedziesz szybciej i wygodniej na mtb.

Ale jak nie możesz kupić 2 rowerów to pozostaje oswoić się z myślą o crossie bo faktycznie wydaje się najlepszym wyborem.

Duże koła mają zaletę i na szosie i w terenie.

W lekkim terenie jak już wspominałem (nie piach, głębokie błoto czy korzenie na pół koła) spokojnie da sobie radę i więcej będzie zależało od Twojej kondycji niż szerokości opon.

Na szosie jeżeli jesteś wytrenowany to utrzymanie prędkości 25-30km/h nie jest kłopotem (nie walczysz z oporami toczenia).

Jeżeli już się zdecydujesz jaki typ roweru chcesz to będziemy mogli szukać rower na Twój budżet.

Napisano

Sorry Winetou.

Musisz pogodzić się z tym, że na szosie "kolarzówką" byś pojechał szybciej niż na crossie i tak samo w terenie pojedziesz szybciej i wygodniej na mtb.

Ale jak nie możesz kupić 2 rowerów to pozostaje oswoić się z myślą o crossie bo faktycznie wydaje się najlepszym wyborem.

W lekkim terenie jak już wspominałem (nie piach, głębokie błoto czy korzenie na pół koła) spokojnie da sobie radę i więcej będzie zależało od Twojej kondycji niż szerokości opon.

Na szosie jeżeli jesteś wytrenowany to utrzymanie prędkości 25-30km/h nie jest kłopotem (nie walczysz z oporami toczenia).

Jeżeli już się zdecydujesz jaki typ roweru chcesz to będziemy mogli szukać rower na Twój budżet.

Wszytsko rozumiem. Tak chcę rower crossowy. Obiecuję omijac błoto i te duże korzenie :)

Napisano

Merida Crossway TSF 100V - http://www.rowerymerida.pl/produkt65/crossway-tfs-100-v-rower-merida.html

Wspomniany Unibike

Kellys Saphyx Grey - http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=28718&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=318&subcat_id=323

Kellys Axell - http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=28096&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=318&subcat_id=323

Pierwsze lepsze z brzegu.

Można wyszukać perełki na pełnym Deore ale to już przy przecenach, których jak wiadomo musisz poszukać.

Napisano

Merida Crossway TSF 100V - Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

Wspomniany Unibike

Kellys Saphyx Grey - Kellys Bicycles : ProductDetail

Kellys Axell - Kellys Bicycles : ProductDetail

Pierwsze lepsze z brzegu.

Można wyszukać perełki na pełnym Deore ale to już przy przecenach, których jak wiadomo musisz poszukać.

własnie na jakieś posezonowe wyprzedaże liczę. Tylko że moja orientacja w osprzęcie jest znikoma i boję sie że mogę nie zauważyć promocji:) MOgę prosić was jeszcze o poradę czego się wystrzegać przy wybieraniu, lub na co zwrócić uwagę?

Sam co zauwazyłem to, to ze crossy nie mają z przodu/tyłu hamulców tarczowych, rozumiem ze w takim rowerze są one nie potrzebne? Szukać sprzetu z serii Deore...

Dziękuję za zainteresowanie. W przed dzień zakupu wrzucę moje typy.

Napisano

Sorry Winetou.

Jeżeli jeden rower to MTB i opona z grupy Schwalbe Sam Smart lub Continental Race King - są uniwersalne na asfalcie i w terenie. Te opony na asfalcie są naprawdę szybkie tak samo jak opony crossowe (porównanie do viper) ale z kolarzówką nie mają szans :-( .

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam ponownie!

Dziś byłem w jednym z poznaniskich sklepów, oglądałem rower Kona Blast, fakt nie jest to cross. Co sądzicie o tym rowerku, przeceniony jest z 3800 na 2499.

Napisano

Dziś byłem w jednym z poznaniskich sklepów, oglądałem rower Kona Blast, fakt nie jest to cross.

Jest to rowerek bardzo dobrze wyposażony i ma bardzo wycieczkową geometrię(plecki nie będą bolały,nawet podczas kilkugodzinnej wycieczki).Masz kasę,to bierz.

Możesz jeszcze wziąć pod uwagę Konę Mahuna 29.Możesz kupić w Poznaniu za 1999 zł.

Napisano

Możesz jeszcze wziąć pod uwagę Konę Mahuna 29.Możesz kupić w Poznaniu za 1999 zł.

mógłbyś podpowiedzieć gdzie znalazłeś w poznaniu Mahune?

Napisano

mógłbyś podpowiedzieć gdzie znalazłeś w poznaniu Mahune?

Przeoczyłem.Dostępna w Warszawie.W skiteam możesz zamówić w sklepie internetowym,rozmiary 18" i 19".

Napisano

Przeoczyłem.Dostępna w Warszawie.W skiteam możesz zamówić w sklepie internetowym,rozmiary 18" i 19".

no nic, zobaczymy. dziś kolejny sklep może spodoba się coś innego!

Napisano

o nic, zobaczymy. dziś kolejny sklep może spodoba się coś innego!

Konę Mahunę możesz jeszcze kupić w slepie sportsales.pl za....1699 zł.To dobry rower do Twojego zastosowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...