Skocz do zawartości
  • 0

[rower]Cube LTD Race 2010

theka

Pytanie

Cześć,

kilka miesięcy temu postanowiłem złożyć MTB pod siebie, jako że przeglądając oferty w sklepach zawsze coś było nie tak, albo klasa osprzętu, albo cena :D. Bazą jest rama CUBE LTD RACE z rocznika 2010, rozmiar 20", pod hamulce tarczowe. Pewnie zwolennicy 'mrocznych' Cube mnie pojadą, że odpustowe kolory, ale co tam ;) Mi się podoba (cena za ramę również była ok).

Poniżej specyfikacja:

Co już jest:

Rama: Cube LTD Race Disc, 2010, 20", white/green/metal

Widelec: Suntour Epicon LOD 100mm

Kierownica: Kellys KLS Master White prosta

Mostek: Kellys KLS Master White

Sztyca: Kellys KLS Master White

Gripy: Chwilowo brak (docelowo na razie Cube Performance Gray)

Stery: Accent Airplane

Korba: Shimano FC-M521 Octalink (48/36/26), 9rz (można było lepiej, ale nie chciałem HT2)

Suport: Shimano BB-ES51 (j/w)

Pedały: Shimano SPD 540

Przerzutka przód: SRAM X-9 Downswing

Przerzutka tył: SRAM X-9 GS, 9rz

Manetki: SRAM X-0 Gripshift, 9rz

Kaseta: Shimano DEORE XT CS-M770, 9rz

Łańcuch: Shimano XTR CN7701, 9rz

Linki + pancerze: MTB JAGWIRE Ripcord Green

Wysyp elementów Kellys spowodowany niezłym wyglądem i jeszcze lepszą ceną na wyprzedaży w Go Sport.

Generalnie jeszcze sporo brakuje do kompletnego roweru, niemniej po paru miechach uważam, że wybrałem dobrą drogę składając samemu. Jasne, że będzie drożej niż kupić skompletowany rower. Z drugiej strony - mogę sobie pozwolić na lepsze części, najwyżej zejdzie mi miesiąc lub dwa dłużej :-)

Koła praktycznie wybrane:

Obręcze: DT Swiss XM450 czarne (lub DT XR400 białe)

Piasty: DT Swiss 350 IS 32h

Szprychy: Sapim Race lub DT Competition

Nyple: DT Swiss czarne mosiężne prolock

Na razie mam zagwozdkę jeśli chodzi o hamulce (budżet koło 1k pln) - może XT, może Hayes a może Magura.

Jak już będzie poskładany wrzucę zdjęcia.

Pozdrawiam

Daniel

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Bez fotek to wiesz ;)

Co do hampli to jeśli xt są jeszcze lepsze od moich marnych m596 to shimano naprawdę odrobiło lekcje- jeszcze kilka sezonów temu ich hamulce były po prostu słabe..

Jak dla mnie jedyny minus to to nie każdy polubi serwo wave.

Reszta to bajka - siła hamowania, modulacja i 0 dzwonienia.

Ogólnie rower moim zdaniem bardzo chaotyczny- tania korba do tego reszta napędu xt, xtr- nie szkoda $ ?

Zapewne korba bała by więcej niż różnica względem deore na kasecie, napędzie itp.

Piszę to jako posiadacz fc-m341 w zestawie z xt i slx ;)

Gripy cube z kratonu są moim zdaniem średnie i nietrwałe- przy tych pstrokatych elementach kellysa i tak ich nikt nie zauważy to po co koniecznie cube

SLX jest na hollowtech a jak widać autor tematu nie chciał tego rozwiązania.

no tak nie doczytałem ale na Octalink nic lepszego nie dostanie , więc moim zdaniem to nie ma sensu.Co jest złego w HT2 ,wcześniej miałem korbę XT 775 na HT2 teraz mam XTR 985 na HT2 i nigdy nie miałem problemu. Sądzę również że blat 48T jest w xc za duży

Cześć,

wiem że bez zdjęć to nie to :-) ale na razie to były by zdjęcia kupki części. Po kolei: co do gripów - nie upieram się na Cube, muszę dorwać coś co się da stosunkowo estetycznie przyciąć pod gripshifty (pianka odpada, nie leży mi). Korba - cóż, wiem że klasowo odstaje od reszty, ale nie chciałem się pchać w HTII, które ma niezbyt pozytywne opinie co do trwałości (może naciągane, w końcu fora i serwis to nie wyrocznia). Co do przełożeń to akurat przemyślane, zawsze bardziej pasowały mi twardsze przełożenia niż wysoka kadencja (wiem wiem, kolanka dostają bardziej. Jak będzie nic nie wyszło i na podjazdach będzie źle - zawsze mogę zmienić na XT i wrzucić tam standardowe 44-32-22. A 521 to był najwyższy model jaki znalazłem na Octalinku.

Pozdrawiam

Daniel

PS> Jak zacznie to przypominać rower - wrzucę zdjęcia. A elementy Kellys'a nie są pstrokate, po prostu czarno-białe :D

Kup boplight czy kcnc z pianki eva. Są rewelacyjne, nie powinno być problemu z docięciem, a lepsze od cratonu bęą na 100%.

co do ht II to zawsze można dobrać inny niż shimanowski suport np accenta i będzie spokój.

Poza tym wiele opinii wskazuje na za mocne skręcenie suportu jako przyczynę padania łożysk.

Niby można zostawić tego octalinka, ale korba będzie mocno kuła w oczy i to bardzo, do tego podnosi wagę pewnie o 40-50 deko

Jakby Octalink był taki świetny to wszyscy by jeździli na nim ,również czołówka XC ,a zauważ że Octalink jest montowany tylko w niskich modelach.Powinieneś sam spróbować taki suport HT2 nie kosztuje kroci.Co do pianek polecam Ritchey WCS świetnie się spisują ,wiele osób je poleca

no tak nie doczytałem ale na Octalink nic lepszego nie dostanie , więc moim zdaniem to nie ma sensu.Co jest złego w HT2 ,wcześniej miałem korbę XT 775 na HT2 teraz mam XTR 985 na HT2 i nigdy nie miałem problemu. Sądzę również że blat 48T jest w xc za duży

Także używam, jedyne co mogę stwierdzić to to ze ht 2 słabiej się kręci względem suportów wewnętrznych (isis,mini isis,octalink etc.) przynajmniej przy łożyskach shimano które używam. Do autora - gripy mogę Ci polecić accent lite które są wykonane z utwardzonej pianki, nie takiej zwykłej tylko twardej, sam ich używam z girpami x0 i przycięcie było banalnie proste, dodatkowo są lekkie (15gram po docięciu) i dosyć wygodne.

muszę dorwać coś co się da stosunkowo estetycznie przyciąć pod gripshifty

Może takie jak moje Lizard Skins NorthShore http://ctbike.pl/lizard-skins-northshore-dual-compound-chwyty.html Bardzo wygodne i pasują średnicą pod Gripshifty. Też zamieniłem z pianek.

nie chciałem się pchać w HTII, które ma niezbyt pozytywne opinie co do trwałości

Nic o tym nie wiem ;)

Co do Octalinka i jego zjazdu do niższych grup, to.. nie do końca się zgodzę że to przez jego "nieświetność" a raczej politykę firmy na S. 9 rzędówka też spada do niższych grup, a śmiem wątpić czy DynaSys jest lepsze i takie potrzebne. Dla mnie to bardziej owczy pęd - ale samego HT2 nie neguję, jego zakup i ewentualne problemy z łożyskami wydały mi się bardziej ryzykowne niż zakup korby i suportu Octalink. Życie pokaże, po prostu szlag mnie trafia jak kupuję coś z wyższej półki a później się okazuje że się sypie o wiele za wcześnie (bo producent musi zarobić).

Dzięki za sugestie co do gripów, rozważałem jeszcze silikony z ESI. Od biedy mogę przyciąć nawet normalne gripy z zakrętkami (mam warunki maszynowe że tak się wyrażę ;)

Może takie jak moje Lizard Skins NorthShore http://ctbike.pl/liz...und-chwyty.html Bardzo wygodne i pasują średnicą pod Gripshifty. Też zamieniłem z pianek.

Thx za info o średnicy, a powiedz mi co one mają wewnątrz? Tzn jest układ kapsel/guma/kapsel czy kapsle+tuleja i na tulei guma?

Co do Octalinka i jego zjazdu do niższych grup, to.. nie do końca się zgodzę że to przez jego "nieświetność" a raczej politykę firmy na S. 9 rzędówka też spada do niższych grup, a śmiem wątpić czy DynaSys jest lepsze i takie potrzebne. Dla mnie to bardziej owczy pęd - ale samego HT2 nie neguję, jego zakup i ewentualne problemy z łożyskami wydały mi się bardziej ryzykowne niż zakup korby i suportu Octalink. Życie pokaże, po prostu szlag mnie trafia jak kupuję coś z wyższej półki a później się okazuje że się sypie o wiele za wcześnie (bo producent musi zarobić).

A co ma wspólnego DynaSys do suportu HT2 ??. Trzeba kupić porządny suport i po problemie nie tylko shimano je produkuje ,chociaż używałem suportu XT i teraz XTR i nie narzekam.Dla mnie możesz kupić nawet suport na kwadrat ,jeśli twoje aspirację co do korby kończą się na Deore. Co do Octalink raczej nie jest to polityka firmy ponieważ ten suport jest ciężki a jak wiemy waga w wyższych modelach się liczy,jak również sztywność czego kompromisem jest HT2.

Ano widzisz, wg mnie DynaSys i HTII mają wspólną "ścieżkę kariery" tj spychają swoich poprzedników do niższych grup niekoniecznie będąc od nich lepszymi (i jako przykład tu podałem DynaSys - sorry jeśli nie było to dla Ciebie zrozumiałe). Zgadzam się, że "wystarczy kupić porządny suport" - to takie proste, nie? Nie neguję HTII i nie twierdzę, że jest do niczego (pewnie kiedyś i tak wyląduje u mnie w ramie). Szczerze powiedziawszy, nie planuję zakup korby na kwadrat - swoją drogą dysponując takimi zdolnościami w zakresie dedukcji (mam na myśli ujawnienie na forum moich aspiracji co do korby i tego, gdzie się kończą ;) powinieneś kolego co najmniej stawiać tarota wieczorami w TV4.

Sorry, szczerze nie mam ochoty na dziwne przepychanki, nie jestem fanatycznym zwolennikiem jednego rozwiązania a przeciwnikiem drugiego. Dzięki za info, że Tobie nic się nie sypie w HTII. Wiem, że producenci dążą do tego, żeby części były jak najlżejsze. Nic do tego nie mam, ok - natomiast wk.. mnie, że wytrzymałość produktu spada.

Pozdrawiam

Daniel

Szczerze powiedziawszy, nie planuję zakup korby na kwadrat - swoją drogą dysponując takimi zdolnościami w zakresie dedukcji (mam na myśli ujawnienie na forum moich aspiracji co do korby i tego, gdzie się kończą ;) powinieneś kolego co najmniej stawiać tarota wieczorami w TV4.

Dla wyszczególnienia napisałem "jeśli " a nie bezpośrednio że masz takie aspirację a to jest różnica .Co do tego tarota TV4 to nieźle się uśmiałem , oczywiście pozytywnie.Ja również nie dążę po przepychanek.Pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie, rower już stoi na własnych kołach. Część podzespołów uległa zmianie (względem tych, które planowałem) a to z uwagi na dostępność / cenę / możliwość kupienia okazyjnie czegoś innego. Dopiero teraz gdy widzę go w całości mogę stwierdzić, co zostanie a co wyleci i nie gra mi do ogólnej koncepcji. Dość gadania, poniżej fotka ze specyfikacją (poglądowa, lepsze będą po pierwszym wypadzie w teren).

post-158845-0-74208900-1364470477_thumb.jpg

Jak wspomniałem, zdjęcie kijowe, niewiele widać. Akurat to siodło w realu wygląda duużo lepiej (looknij sobie zdjęcia białej kony na końcu http://forums.mtbr.com/beginners-corner/your-entry-level-mtb-pics-upgrades-446424-111.html ). I jest mega wygodne w porównaniu do defaultowych 'desek' z Cube. Na pewno do wymiany leci sztyca (na gładko białą) i fajansiarski zacisk sztycy (autentycznie na żywo wygląda jak z odpustu).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...