nikodem Napisano 23 Maja 2008 Napisano 23 Maja 2008 ja używam w domu i poza nim scyzoryka gianta estetycznie wykonany, wygodny, imbusy się nie wyrabiają mi pasuje jego kształt ale nie zawiera w zestawie skuwacza tylko imbusy i śrubokręt płaski/krzyżowy
Artro Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Mozecie dac jakis aktualny link do tych polecanych scyzorykow Kellysa? Niedlugo wybieram sie na maraton, wiec moze warto by sie w cos takiego wyposazyc?
Adik Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Polecam taki - takiego typu http://allegro.pl/item646955993_wielofunkc..._7_funkcji.html znacznie lepszy od takiego typu http://allegro.pl/item652011983_skladany_1...rzedzi_pro.html
pawel1315 Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 http://www.decathlon.com.pl/PL/narz-wielof...rider-20720056/ ja używam takiego, tylko że dałem za niego 20 zł Jak dla nie jest super
Lusza Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 Ja mam J-Tool firmy Icetoolz. Najfajniejsze w nim jest to, że jest BARDZO lekki - w ogóle nie czuć go w kieszeni. Wygoda użycia niektórych imbusów w niektórych sytuacjach jest taka sobie, ale przecież to tylko narzędzie awaryjne. http://www.allegro.pl/item635238828_rozkuw...z_w_jednym.html http://www.icetoolz.com/icetoolz/index_pro...t=37&id=204
Bizon Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 Mozecie dac jakis aktualny link do tych polecanych scyzorykow Kellysa?Niedlugo wybieram sie na maraton, wiec moze warto by sie w cos takiego wyposazyc? Co do kelysa to mam taki i jestem zadowolony.Klucze same w sobie są dobre nie zużywają się ,nie krzywią a miałem takie zestawy gdzie tak było.Jak we wszystkich moich zestawach no oprócz tego który kupiłem niedawno,zawsze rozkręcała mi się ta konstrukcja.A na maraton to może coś z rozkuwaczem o taki konstrukcja taka co wcześniej model tyle ze wbudowany rozkuwacz.Tylko nie mam pojęcia jak wygodny jest ten rozkuwacz
Adik Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 Bizon - no właśnie, samorozkręcająca się konstrukcja. Wg mnie na maraton to tymbardziej zestaw z sztywnym bokiem, który nie zawiedzie Ciebie kiedy go potrzebujesz. Na swoim Point tools 2 rowery złożyłem i pół roku majstrowałem, zanim się pojawiły luzy. A kiedy tak się stało, to chwyciłem za drugi imbus i znów go skręciłem na twardo
Timon92 Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 Skuwacz Kelly's a jest wygodny i wbrew pozorom nie rozkręca się tak szybko. Mam taki i polecam. Jedyna wada jaką zaobserwowałem to złamanie się skuwacza na gwincie podczas dokręcania czegoś innym kluczem, trochę za mocno ścisnąłem i pękło. Teraz czekam aż wróci ze Słowacji, podobno uznali reklamację.
Xsas Napisano 4 Czerwca 2009 Napisano 4 Czerwca 2009 Na swoim Point tools 2 rowery złożyłem i pół roku majstrowałem, zanim się pojawiły luzy. A kiedy tak się stało, to chwyciłem za drugi imbus i znów go skręciłem na twardo Masz na myśli to http://www.allegro.pl/item643555594_point_...kcji_super.html narzędzie?
Adik Napisano 4 Czerwca 2009 Napisano 4 Czerwca 2009 Mam na myśli to: http://allegro.pl/item646955993_wielofunkc..._7_funkcji.html - różnią się tylko logiem. Tamten zestaw co podałeś też niebyłby zły, ale ja wolę niezawodny minimalizm, a ten klucz co miałem był naprawdę niezastąpiony. Widziałem dzisiaj narzędzia "Scyzoryk" Park Toola w rowerowym za 40zł, ale plastik i tępe poruszanie kluczami mnie odstraszyły.
Artro Napisano 4 Czerwca 2009 Napisano 4 Czerwca 2009 To co podales Adik w tym linku up, to jest strzal w 10ke!!!! Wlasnie o czyms takim myslalem Jeszcze raz dzieki
Bizon Napisano 5 Czerwca 2009 Napisano 5 Czerwca 2009 Bizon - no właśnie, samorozkręcająca się konstrukcja. Wg mnie na maraton to tymbardziej zestaw z sztywnym bokiem, który nie zawiedzie Ciebie kiedy go potrzebujesz.Na swoim Point tools 2 rowery złożyłem i pół roku majstrowałem, zanim się pojawiły luzy. A kiedy tak się stało, to chwyciłem za drugi imbus i znów go skręciłem na twardo Miałem taki zestaw ze sztywnym bokiem Authora tez się rozkręcało .Żeby nie było to te z niby z niesztywnym bokiem tez można skręcić ,ja tam nie widzę różnicy pomiędzy nimi.
Biera Napisano 5 Czerwca 2009 Napisano 5 Czerwca 2009 w najnowszym rowertourze jest przegląd kluczy wielofunkcyjnych: Crank Bros M17 Crank Bros M19 Park Tool USA IB3 Park Tool USA MTB7 Author Expert 16 Topeak Alien III Topeak X-Tool Blackburn Toolmanator SKS Toolbox Race SKS CT WORX BBB minifold M BBB microfold M dzisiaj powinien pojawić się w kioskach
Klosiu Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Bizon --> dokladnie. Adik --> ty tak lobbujesz za tymi kluczami na sztywnej obudowie, jakby to bylo twoje podstawowe narzedzie do dlubania przy rowerze. Powiem tak, to czy jest na palaku czy na sztywnej obudowie, to czy sie rozkreca czy nie, to nie ma najmniejszego znaczenia. To jest narzedzie do awaryjnych regulacji, do domu lepiej jest za 30-40 zl kupic komplet dlugich imbusow dobrej jakosci. Mam scyzoryk PRO na palaku, luzuje sie, owszem, ale to nie ma zadnego znaczenia, skrecam w domu, pol roku spokoj, a same klucze sa jakosciowo bardzo dobre i sie nie wyrabiaja. BTW, ja wole wozic skuwacz osobno, jak sie zlapie gume przy tetnie 170 to czasami ciezko detke zmienic, a co dopiero skuc lancuch tymi miniaturowymi wynalazkami w scyzorykach .
Adik Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 Powiem tak - często jest to moje podstawowe narzedzie do dłubania w rowerze, nawet gdy mam do dyspozycji standardowe pojedyńcze imbusy i śrubokręty, bo jest one wygodne. Naprawdę straciłem tyle nerwów na samorozkręcające się konstrukcje - żę nie uznaję już ich. Pozatym wolę coś, mające śrubę imbusową na klucz powiedzmy 4 albo 5mm niż małe śrubki, obecne w tych nie polecanych przeze mnie zestawach, gdyż ciężko to skręcić, łatwiej uszkodzić gwint {mi} i jest to uciążliwe. Jeżeli komuś się taki zestaw nierozrkęca, a bardzo go lubi i woli używać na maratonie - to czemu nie? Ja wolę tym "swoim" serwisować rower "zawsze i wszędzie" oraz używać go do domowych napraw i regulacji bo sztywny klucz z dobrą dzwignią jest jak wiadomo najlepszy {w 95% przypadków}. Tyle ode mnie, już wypowiadać się nie będę - skończyłem temat.
detonator Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 Używam Top peak alien II i bardzo sobie chwale ten zestaw-użytkuje go w warsztaciku jak i w trasie. Bardzo mocny zestaw, sporo już przeszedł
lajtspid Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 Topeak Alien II ma klucz płaski 15mm? W opisach w sieci widnieje: "do pedałów: mini (do awaryjnych napraw)". To jest 15mm? Potrzebuję kupić zestaw z kluczem 15mm którym da się odkręcić nakrętki tylnej piasty w singlu i nie wiem czy ten Topeak Alien się nada...
Xsas Napisano 8 Czerwca 2009 Napisano 8 Czerwca 2009 Z waszych wypowiedzi wynika, że scyzoryk bez skuwacza nawet jeśli sprzedawca pisze, że jest b. dobry. Skoro tak to jaki skuwacz.
Fludi Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Ja tam ze scozoryko-kluczem przestałem jeździć bo bo choćby nie wiadomo jakiej dobrej firmy był to i tak ten uchwyt cały bywa i tak za duży, że nie wszystkie śrubki mogę porządnie dokręcić albo muszę przekręcać o niecałe 90stopni co mnie wpienia. Dlatego też od pewnego czasu jeżdżę z takim oto pakietem: - skuwacz do łańcucha authora z imbusem 6 - dłuższy koniec ma ścięty na śrubokręt - 3 imbusy z porządnej stali (nie jakieś marketowe chińskie z walizki) - rozmiar 5,4,3 - 2 łyżki do opon - pakiet łatek - zapasowa dętka To wszystko się mieści w malutkiej authorowkiej torebce podsiodłowej. Więcej narzędzi mi nie potrzeba, bo i tak innych śrub itp... nie mam u siebie w rowerze, więc szkoda tachać ze sobą zbędny złom. Jedyne co jeszcze mam zamiar wozić ze sobą to zapasowy hak do przerzutki, tak na wszelki wypadek, ale to decyzja po ostatniej przygodzie. I ewentualnie jeszcze klucz do nypli... Także zanim ktoś sobie będzie kupował taki scyzoryk to radzę sobie dokładnie luknąć jakie śruby ma w rowerze, a potem się zastanowić co mu będzie potrzebne, bo nie sądzę by była potrzeba wozić klucz do pedałów czy suportu...
Fludi Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Sorka, od dzisiaj wożę, póki co lipnego jeszcze imbusa 8. Nie sądziłem, że będzie mi kiedykolwiek potrzebny, ale po dzisiejszej kraksie z innym użytkownikiem 2 kółek i skręconym mostkiem, uznałem że jednak się mi przyda
Pichu Napisano 17 Czerwca 2009 Napisano 17 Czerwca 2009 Ja używam czegoś takiego, nie pamiętam już ile za to zapłaciłem ale cholernie praktyczne i mocne diabelstwo Nie raz mi tyłek uratowało ;]
QauczuQ Napisano 19 Sierpnia 2009 Napisano 19 Sierpnia 2009 czesc, potrzebuje zakupić klucz wielofunkcyjny który mogę włożyć do torebki podsiodłowej i w razie potrzeby użyć. Obecnie wiadomo wożę to co wszyscy tylko żę lata mi to po torebcie i przebija dętkę lub inne np. klej do łątek itd. Stwierdziłem że zakupie sobie taki zintegrowany klucz któy nie bedzie się tam miotał. Może troche z nudów a moze faktycznej potrzeby kupie coś takiego. Tylko który klucz polecacie? Jak kolega kilka postów temu napisał w rowertour: http://www.rowertour.pl/?page=artykul&id=494 jest test. Zamówięłm ten numer to jak przyjdzie poczytam sobie ale chciałym Was prosić o zdanie. Fajny wydaje się być Blackburn toolmanator, Toppeak Alien II oraz Crank Brothers multi 19. Uprzedzając posty niektóych że to nie test dobre rozwiażanie, że lepiej miec klucze osobno itd, mam tak, wiem o co chodzi ale taka zachcianka i już . Wydać to tak max 150 zeta. PS. Ostatnio widziałem "kolarza" jak biegałem sobie, gość ubrany jak trzeba, bukłąk itd i szosóweczka pod pachą i pociskał ze skwaszoną miną tak jak ja nogami a do miasta jeszcze z 4km było. Żal mi się go zrobiło i wydał się żałosny. Jak doświadczony człowiek a na takiego wyglądał może wybrać się na wycieczke choćby 10km bez przynajmniej detki i łyżek, nie wposminając o innych ale te to podstawa. Eh...doświadczenie jest najlepszym nauczycielem.
karolyfer Napisano 19 Sierpnia 2009 Napisano 19 Sierpnia 2009 Ja planuję kupno nowego scyzoryka i chciałem coś jak najlżejszego i najmniejszego, nie rezygnując jednocześnie z wielu funkcji i zastanawia mnie ten Kelly's Scout II http://www.mtbnews.pl/content/view/158/39/ Ma ktoś go może?, w teście wypadł pozytywnie, ale zawsze lepiej zebrać więcej opinii
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.