matis1906 Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Witajcie Mam problem z którym spotykam się po raz pierwszy. Kupiłem rower od gościa który prawdopodobnie przetrzymał go w piwnicy ładnych pare lat. Hamulce były do odpowietrzenia. I co się okazuje: W klamce od środka prawdopodobnie powstała rdza. Której za nic i niczym nie mogę przetłoczyć. Czy zna ktoś schemat budowy tych hamulców i jak sie je rozbiera ? Czytałem na forum tematy ale podobnego nie znalazłem. Zaznaczę że oleju w klamce nie było. Przez kilka lat. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Tak dla ścisłości: Starszy MPH jest na DOT, nowszy na oleju mineralnym. http://www.forumrowerowe.org/topic/122286-hamulec-giant-mph-wyrwana-klamka/ http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/5187-hamulec-giant-mph/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Jak udało Ci się rozebrać ten zbiorniczek ? Możesz wytłumaczyć ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 13 Października 2012 Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Z tego co pamiętam, a było to jakiś czas temu,trzeba najpierw wybudować dźwignię klamki a zbiorniczek prawdopodobnie zabezpieczony jest takim wewnątrz pierścieniem segera. Musisz go wyciągnąć przy pomocy kleszczy do segerów. Sorki,ale mineło już kilka lat jak to rozbierałem i za bardzo szczegółów nie pamiętam. Została mi tylko ta pamiętna fotka,którą wrzuciłem na forum dla potomnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Rozumiem.Jeszcze jedno pytanie. Ta kulka powinna coś tłoczyć ? W moim hamulcu chodzi sobie luźno , bez żadnego oporu w obie strony (około 20mm takiego luzu.) . Chyba nie powinno tak być. Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andre2000 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Rozumiem.Jeszcze jedno pytanie. Ta kulka powinna coś tłoczyć ? W moim hamulcu chodzi sobie luźno , bez żadnego oporu w obie strony (około 20mm takiego luzu.) . Chyba nie powinno tak być. Pozdrower Witam, jako ze kupilem ostatnio Gianta Nrs to mam te hamulce w rowerku...oczywiscie sa problemy i wlasnie dochodze z nimi do ładu. Ta kulka popycha tloczek ze sprezyna .Na tloczku jest 1 oring okragły oraz a na drugim koncu 1 oring walcowaty.Umnie wlasnie bylo to wszystko zabrudzone i zardzewiałe ,jutro bede to skladal i zobaczymy czy zadziala.Jako ciekawostka kupilem drugie hamulce mph 2 czarne i okazalo sie ze zaciski sa szersze( ocieraja o szprychy) niz w mph3 srebrne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.