Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy] Hydrauliczne MPH przeczyszczenie układu

matis1906

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam problem z którym spotykam się po raz pierwszy.

Kupiłem rower od gościa który prawdopodobnie przetrzymał go w piwnicy ładnych pare lat.

Hamulce były do odpowietrzenia. I co się okazuje: W klamce od środka prawdopodobnie powstała rdza.

Której za nic i niczym nie mogę przetłoczyć.

Czy zna ktoś schemat budowy tych hamulców i jak sie je rozbiera ?

Czytałem na forum tematy ale podobnego nie znalazłem.

Zaznaczę że oleju w klamce nie było. Przez kilka lat.

Pozdrawiam !

Z tego co pamiętam, a było to jakiś czas temu,trzeba najpierw wybudować dźwignię klamki a zbiorniczek prawdopodobnie zabezpieczony jest takim wewnątrz pierścieniem segera. Musisz go wyciągnąć przy pomocy kleszczy do segerów.

Sorki,ale mineło już kilka lat jak to rozbierałem i za bardzo szczegółów nie pamiętam.

Została mi tylko ta pamiętna fotka,którą wrzuciłem na forum dla potomnych.

• 1 miesiąc temu...

Rozumiem.Jeszcze jedno pytanie. Ta kulka powinna coś tłoczyć ? W moim hamulcu chodzi sobie luźno , bez żadnego oporu w obie strony (około 20mm takiego luzu.) . Chyba nie powinno tak być. Pozdrower :)

Witam, jako ze kupilem ostatnio Gianta Nrs to mam te hamulce w rowerku...oczywiscie sa problemy i wlasnie dochodze z nimi do ładu.

Ta kulka popycha tloczek ze sprezyna .Na tloczku jest 1 oring okragły oraz a na drugim koncu 1 oring walcowaty.Umnie wlasnie bylo to wszystko zabrudzone i zardzewiałe ,jutro bede to skladal i zobaczymy czy zadziala.Jako ciekawostka kupilem drugie hamulce mph 2 czarne i okazalo sie ze zaciski sa szersze( ocieraja o szprychy) niz w mph3 srebrne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...