Skocz do zawartości

[Wybór hamulców] Avid? Shimano? Coś innego? Do 1000zł

Piszaman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przez zimę planuję poskładanie full'a 26'. Pojawia się tutaj problem z wyborem hamulców. Nie zależy mi aż tak na wadzę, bardziej na sile hamowania. Jak na razie do głowy przycohdzą mi:

-Avidy Elixir 9 - Testowane, opinia neutralna. Działają dobrze, nie zawiodły mnie przy ostrych zjazdach, ale też niczym nie zaskoczyły, jak na tą cenę. Może dlatego, że nie mam porównania w tym przedziale cenowym :).

-Shimano XT - Nietestowane, może ktoś ma porównanie z Elixirami 9? Szukając po googlach znalazłem angielskie forum, na którym 90% głosów było za XT.

Hygia Elite? - Co to? Jak z serwisem?

Avid X.0? - wydają się ciekawe i są stosunkowo tanie.

Jeżeli macie porównanie, za i przeciw lub inne propozycje, to nie krępować się :D.

Pozdrawiam!

Tak, myślałem nad nią wcześniej, ale ktoś mi odradził. Nie pamiętam kto i czemu, ale wydaje mi się, że jak mam do wyboru RX, a XT czy Elixir 9 to chyba jest to klasa niżej. Może uda mi się kogoś uprzedzić: R1 nie ma powyżej na liście, bo wydają mi się zbyt pod wagę, a nie siłe hamowania. Używając szukaczki wynalazłem parę tematów na ten temat i jak na razie jestem przekonany do XT'ków.

Idę kopać dalej po forum ;).

A Magura ? Nowa seria MT. Nigdy nie sprawdzałem, ale słyszałem same pozytywne opinie. Tylko cena jest zaporowa jak dla mnie. Ad vocem RX-ów, używam ich od roku, ale że są to moje pierwsze hydrauliki nie mam porównania z innymi. W RX nie podoba mi się tylko to, że klocki są blisko tarczy i często musiałem je poprawiać, żeby nie ocierały o tarczę. Niby też łatwo się gną. Raz kołek mi pogiął tylną tarczę, bez problemu ją wyprostowałem kombinerkami i nic nie obciera. Jedynie bicie przedniej tarczy na amora jest wyczuwalne, ale to kwestia przyzwyczajenia ;)

No to widzę, że typów przybywa

-Magura Martha - Drogo, ale może...

-Magura MT4 - Ciekawieeee...

-Avid elixir 9 carbon - Neutralnie, raczej na minus, ale dalej coś mnie korci.

-Avid X.0? - Nówki drogie, używki taniocha, trochę to podejrzane ;).

-Shmiano XT - Przydałby się test tych hampli. Ex aequo z Magurą.

-Formula RX - Neutralnie ;). Wydaje mi się, że są ciekawsze propozycje.

-Hygia? - Wolałbym nie eksperymentować pomimo ciekawego wyglądu, kolorków i przeczytanej jednej opini.

Co do Magury, to można jeszcze kupić Marty, które osobiście uważam za rewelacyjne hamulce (jestem w klasie +80kg) Nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów.

Nie dużo ponad budżet http://allegro.pl/ha...2707857109.html Cena więcej niż okazyjna (moje kosztowały niewiele mniej za koło)

Mam dokładnie te same tarcze, możesz zobaczyć u mnie w galerii. Można je zagrzać ale nigdy mi się nie zdarzyło ich "ugotować"

W moich jedynym minusem jest odpowietrzanie, które jest lekko upierdliwe ale do ogarnięcia. W tych nowych poprawili ale jak bardzo to nie wiem, nie miałem.

Tak w ogóle moje Marty mają już 6 lat i działają ciągle tak samo. ;)

W używane bym się nie ładował, cholera wie co i kto z nimi robił. Ceny mocno spadają bo to mało popularny sprzęt a jak kogoś już stać to stać go na nowe. Serwis używek może zaboleć ale o to lepiej spytać Andrew-a. Te nówki które wkleiłem mają bardzo dobrą cenę ze względu na pojawienie się następcy czyli serii MT. MT4 i w ogóle cała seria MT jest ewolucją Marty w plastiku ;) Gdzieś na forum jest ich test, poszukaj.

Więc...

Trochę poczytałem i:

-Marty za drogie.

-MT4 muszę przetestować, co wydaje się być trude.

-Avid 9 carbon, tak jak każde avidy są zmieszane z błotem za awaryjność i humorki. Przejechałem na nich może ze 120km i coś od wewnątrz namawia mnie, żeby je wziąć, jednak nie wezmę ich przed testem MT4 i XT.

-XT muszę przetestować, na 85% je biorę.

A reszta z powodu braku opinii spadają na 2-gi plan.

• Mod Team

IMO MT4 mają najlepszy stosunek cena/jakość w rodzinie MT- działanie MT8 , MT6 i MT4 jest w zasadzie takie samo w małym wskazaniem dla MT4 ze względu na funkcję BAT. Jeśli jednak szukasz bardzo mocnych hamulców to seria MT odpada- nie są liderami w klasie Siła, ale pod względem modualcji sa w czołówce .

Siema,

Używam elixirów x,0, Jestem bardzo zadowolony, duża siła i dobra modulacja a przy tym niezła waga hamulców

U mnie z tarczami ashima 160mm, spokojnie zatrzymywały mnie na mtbmarathon w Korbielowie Moja waga 64kg

nie jeździłem na x9 ale 7sl działają sporo słabiej na tych samych tarczach co x0

W tym przedziale wybrałbym xt, nie słyszałem o nich złej opinii

• Mod Team

RXy bardzo fajne, ale ustawienie łatwe zacisku? Ehehehehe, to chyba nie te hamulce :)

Miałem okazję pośmigać na nowych R1 (które posiadam u siebie), XT, Magurach MT4, XXach, Deorkach i kilku innych, w każdym razie najbardziej pozytywne wrażenie jeżeli chodzi o cena/jakość działania zrobiły na mnie właśnie MT4, oczywiście XXy i R1 mają IMO nieco większą moc, ale MT4 są sporo tańsze a i tej mocy im zdecydowanie nie brakuje. Całkiem wygodna klamka, dobra modulacja, nie wiem niestety jak z trwałością, więc tu nie podpowiem :(

Jeśli masz nowe XT pod 10-tkę nie ma problemu:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=67257

tu masz widok jak wygląda manetka razem z hamulcem na jednej obejmie:

http://www.pinkbike.com/news/Shimano-XT-and-XTR-2012.html

Jeżeli masz manetkę XT pod 9-tkę,można spróbować z adapterem z pierwszego linka pod nowe hamulce XT- ja zrobiłem coś podobnego z XTR-em.

Niestety to rozwiązanie ma minus,bo brakuje możliwości regulacji manetki względem klamki hamulca.

U mnie wygląda to tak:

http://www.forumrowerowe.org/gallery/album/2241-manetki-xtr-mega-9/

http://www.forumrowerowe.org/topic/123291-manetki-xtr-sl-m970-mega-9-upgrade/

• 4 tygodnie później...

Odkopię ten temat ;).

Miałem przyjemność przetestować m596 w górach. Dostały niezły wycisk. Jadąc z Klimczoka na dół i miałem niespodziewane hamowanie. Skończyło się dobrze ;). Przy zjeździe z Czantorii udało mi się je zagotować. Poza tym nie podoba mi się system przybliżenia okładzin do tarczy. Kwestia indywidualna, więc nie traktuję tego jako minus.

Avidów 9 nie udało mi się zagotować, może dlatego, że nie zjeżdżałem z aż tak stromej góry. Każdy miesza je z błotem a mi przypadły do gustu. I jakoś nie zapowiada się na to, abym zmienił lidera.

Magura MT4 - No właśnie. Nie miałem okazji się przejechać, ale wsiadłem na rower z tymi hamplami. Jakaś taka duża dźwignia :D. Jak już wcześniej napisałem niestety nie śmigałem na nich, więc nie mogę ocenić.

Zostało przejechać mi się na Magurach i zainteresować się stajnią Formuli...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...