Piszaman Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Witam. Przez zimę planuję poskładanie full'a 26'. Pojawia się tutaj problem z wyborem hamulców. Nie zależy mi aż tak na wadzę, bardziej na sile hamowania. Jak na razie do głowy przycohdzą mi: -Avidy Elixir 9 - Testowane, opinia neutralna. Działają dobrze, nie zawiodły mnie przy ostrych zjazdach, ale też niczym nie zaskoczyły, jak na tą cenę. Może dlatego, że nie mam porównania w tym przedziale cenowym . -Shimano XT - Nietestowane, może ktoś ma porównanie z Elixirami 9? Szukając po googlach znalazłem angielskie forum, na którym 90% głosów było za XT. Hygia Elite? - Co to? Jak z serwisem? Avid X.0? - wydają się ciekawe i są stosunkowo tanie. Jeżeli macie porównanie, za i przeciw lub inne propozycje, to nie krępować się . Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Może jeszcze Formula RX? Obecnie mam SLX M666 bardzo podobne do XT. Działają bardzo dobrze, bez wględu na niższą obecnie temperaturę ale mają jeden minus - ciężko dobrze ustawić zacisk. Lepiej wspominam moje poprzednie Formula Oro, więc może RX są lepsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Tak, myślałem nad nią wcześniej, ale ktoś mi odradził. Nie pamiętam kto i czemu, ale wydaje mi się, że jak mam do wyboru RX, a XT czy Elixir 9 to chyba jest to klasa niżej. Może uda mi się kogoś uprzedzić: R1 nie ma powyżej na liście, bo wydają mi się zbyt pod wagę, a nie siłe hamowania. Używając szukaczki wynalazłem parę tematów na ten temat i jak na razie jestem przekonany do XT'ków. Idę kopać dalej po forum . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Avidy to ci bym odradził ich jakość poszła sporo w dół, natomiast shimano do góry. Formule ogólnie bezproblemowe i "ostre" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maltan Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 A Magura ? Nowa seria MT. Nigdy nie sprawdzałem, ale słyszałem same pozytywne opinie. Tylko cena jest zaporowa jak dla mnie. Ad vocem RX-ów, używam ich od roku, ale że są to moje pierwsze hydrauliki nie mam porównania z innymi. W RX nie podoba mi się tylko to, że klocki są blisko tarczy i często musiałem je poprawiać, żeby nie ocierały o tarczę. Niby też łatwo się gną. Raz kołek mi pogiął tylną tarczę, bez problemu ją wyprostowałem kombinerkami i nic nie obciera. Jedynie bicie przedniej tarczy na amora jest wyczuwalne, ale to kwestia przyzwyczajenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2012 No to widzę, że typów przybywa -Magura Martha - Drogo, ale może... -Magura MT4 - Ciekawieeee... -Avid elixir 9 carbon - Neutralnie, raczej na minus, ale dalej coś mnie korci. -Avid X.0? - Nówki drogie, używki taniocha, trochę to podejrzane . -Shmiano XT - Przydałby się test tych hampli. Ex aequo z Magurą. -Formula RX - Neutralnie . Wydaje mi się, że są ciekawsze propozycje. -Hygia? - Wolałbym nie eksperymentować pomimo ciekawego wyglądu, kolorków i przeczytanej jednej opini. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Co do Magury, to można jeszcze kupić Marty, które osobiście uważam za rewelacyjne hamulce (jestem w klasie +80kg) Nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Nie dużo ponad budżet http://allegro.pl/ha...2707857109.html Cena więcej niż okazyjna (moje kosztowały niewiele mniej za koło) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2012 A jak podczas zjazdów sprawdzały się te raecze bez wentylacji? O ile je miałeś . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Mam dokładnie te same tarcze, możesz zobaczyć u mnie w galerii. Można je zagrzać ale nigdy mi się nie zdarzyło ich "ugotować" W moich jedynym minusem jest odpowietrzanie, które jest lekko upierdliwe ale do ogarnięcia. W tych nowych poprawili ale jak bardzo to nie wiem, nie miałem. Tak w ogóle moje Marty mają już 6 lat i działają ciągle tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Tutaj są takie używane. Wydają się dosyć ciekawe, jak Wam się wydaje? Tylko tak jak z tymi X.0, nówki drogie, używki stosunkowo tanie. Dziiiiwne. kadargo, a co myślisz o MT4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 W używane bym się nie ładował, cholera wie co i kto z nimi robił. Ceny mocno spadają bo to mało popularny sprzęt a jak kogoś już stać to stać go na nowe. Serwis używek może zaboleć ale o to lepiej spytać Andrew-a. Te nówki które wkleiłem mają bardzo dobrą cenę ze względu na pojawienie się następcy czyli serii MT. MT4 i w ogóle cała seria MT jest ewolucją Marty w plastiku Gdzieś na forum jest ich test, poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Więc... Trochę poczytałem i: -Marty za drogie. -MT4 muszę przetestować, co wydaje się być trude. -Avid 9 carbon, tak jak każde avidy są zmieszane z błotem za awaryjność i humorki. Przejechałem na nich może ze 120km i coś od wewnątrz namawia mnie, żeby je wziąć, jednak nie wezmę ich przed testem MT4 i XT. -XT muszę przetestować, na 85% je biorę. A reszta z powodu braku opinii spadają na 2-gi plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 11 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2012 IMO MT4 mają najlepszy stosunek cena/jakość w rodzinie MT- działanie MT8 , MT6 i MT4 jest w zasadzie takie samo w małym wskazaniem dla MT4 ze względu na funkcję BAT. Jeśli jednak szukasz bardzo mocnych hamulców to seria MT odpada- nie są liderami w klasie Siła, ale pod względem modualcji sa w czołówce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Chyba w bikecebter od dłuższego czasu jest komplet Mart SL za 899 z tarczami. Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2012 @ukaniex, dzięki za cynk Czyli jednak można je dostać w ciekawej cenie: Marta SL Elixir 9 Carbon XT Powiem, że marty mi odpowiadają kolorystycznie pod planowany rowerek . Co do mocy/modulacji to modulacja może się przydać na technicznych zjazdach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomuado Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Siema, Używam elixirów x,0, Jestem bardzo zadowolony, duża siła i dobra modulacja a przy tym niezła waga hamulców U mnie z tarczami ashima 160mm, spokojnie zatrzymywały mnie na mtbmarathon w Korbielowie Moja waga 64kg nie jeździłem na x9 ale 7sl działają sporo słabiej na tych samych tarczach co x0 W tym przedziale wybrałbym xt, nie słyszałem o nich złej opinii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Dzięki za opinie. A jak z mocowaniem mantek XT pod hamulec XT? Można to tak razem pyknąć jak w avidach? i czy do avidów podejdzie XT czy tylko sram? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Nadal będę lobbował za Formulą RX . Tu masz sporo opinii i jak widać ocena jest wysoka: http://www.mtbr.com/cat/brakes/disc-brake-system/formula-brakes/rx/prd_449206_1507crx.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ja od wczoraj też używam RX i według mnie są bardzo silne. Mieszkam w Beskidzie Niskim i jestem pewien, że pod względem siły mnie nie zawiodą. Więcej na razie nie mogę o nich powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Może i hamulce ciekawe, ale jak w porównaniu do tych innych? Rozpatrzymy potem. Na razie ponawiam pytanie jak z mocowaniem manetek XT do hamulca XT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 12 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2012 RXy bardzo fajne, ale ustawienie łatwe zacisku? Ehehehehe, to chyba nie te hamulce Miałem okazję pośmigać na nowych R1 (które posiadam u siebie), XT, Magurach MT4, XXach, Deorkach i kilku innych, w każdym razie najbardziej pozytywne wrażenie jeżeli chodzi o cena/jakość działania zrobiły na mnie właśnie MT4, oczywiście XXy i R1 mają IMO nieco większą moc, ale MT4 są sporo tańsze a i tej mocy im zdecydowanie nie brakuje. Całkiem wygodna klamka, dobra modulacja, nie wiem niestety jak z trwałością, więc tu nie podpowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomuado Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 można łączyć manetki i-spec z hamulcami hamulce srama tylko z manetkami srama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Super, dzięki za odpowiedzi. Wybór nie jest prosty i póki nie przetestuję tych hamulców nie jestem w stanie powiedzieć na jakie się decyduję . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Jeśli masz nowe XT pod 10-tkę nie ma problemu: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=67257 tu masz widok jak wygląda manetka razem z hamulcem na jednej obejmie: http://www.pinkbike.com/news/Shimano-XT-and-XTR-2012.html Jeżeli masz manetkę XT pod 9-tkę,można spróbować z adapterem z pierwszego linka pod nowe hamulce XT- ja zrobiłem coś podobnego z XTR-em. Niestety to rozwiązanie ma minus,bo brakuje możliwości regulacji manetki względem klamki hamulca. U mnie wygląda to tak: http://www.forumrowerowe.org/gallery/album/2241-manetki-xtr-mega-9/ http://www.forumrowerowe.org/topic/123291-manetki-xtr-sl-m970-mega-9-upgrade/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piszaman Napisano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Odkopię ten temat . Miałem przyjemność przetestować m596 w górach. Dostały niezły wycisk. Jadąc z Klimczoka na dół i miałem niespodziewane hamowanie. Skończyło się dobrze . Przy zjeździe z Czantorii udało mi się je zagotować. Poza tym nie podoba mi się system przybliżenia okładzin do tarczy. Kwestia indywidualna, więc nie traktuję tego jako minus. Avidów 9 nie udało mi się zagotować, może dlatego, że nie zjeżdżałem z aż tak stromej góry. Każdy miesza je z błotem a mi przypadły do gustu. I jakoś nie zapowiada się na to, abym zmienił lidera. Magura MT4 - No właśnie. Nie miałem okazji się przejechać, ale wsiadłem na rower z tymi hamplami. Jakaś taka duża dźwignia . Jak już wcześniej napisałem niestety nie śmigałem na nich, więc nie mogę ocenić. Zostało przejechać mi się na Magurach i zainteresować się stajnią Formuli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.