dery Napisano 10 Października 2012 Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam! Przeczytałem troszkę materiałów na ten temat jednak ten sezon był w zasadzie moim pierwszym sezonem w którym miałem do czynienia z zawodami, więc moją formę trzeba budować raczej od zera Z tego co czytałem to właśnie te miesiące trzeba przeznaczyć na budowanie bazy wytrzymałościowej czyli z tego co rozumiem jazda w 70%-75% HRmax. Chciałbym do swojego treningu dodać również ćwiczenia siłowe typu przysiady ze sztangą itp na wzmocnienie mięśni. Mój przykładowy plan wyglądał by tak PONIEDZIAŁEK: trening ogólnorozwojowy, gry zespołowe ( 1,5h ) WTOREK: rower 70%-75% HRmax ( 1,5h ) ŚRODA: WOLNE CZWARTEK:rower 70%-75% HRmax ( 1,5h ) PIĄTEK: ćwiczenia siłowe (1h) SOBOTA:rower 70%-75% HRmax ( 1,5h ), basen (1h) NIEDZIELA: WOLNE I teraz pytanie. Czy ćwiczenia siłowe raz w tygodniu w ogóle przyniosą jakieś efekty? Czy dodać do treningu bieganie czy raczej odpuścić? Czy może wcześniej jak w lutym wprowadzić ćwiczenia w większej intensywności? Bede wdzieczny za wszelkie rady i sugestie, myślę że temat może kogoś zainteresuje i zbudujemy coś co mogło by sie przydać nie tylko mi. pozdrawiam B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Jak wytrwasz w postanowieniu to będzie dobrze Siłka jak najbardziej, raz w tygodniu może być za mało, nie wiem czy nie za dużo roweru chcesz, zimowy okres służy do ogólnego rozwoju, bieganie, basen, siłownia. Na grach zespołowych możesz nabawić się kontuzji i rozpoczęcie sezonu odłoży się w czasie. Jeżeli masz dobre buty do biegania oraz dobrą technikę to możesz dołożyć, w przeciwnym przypadku odradzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YgreK Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Ogólnie wszystko zależy do czego się przygotowujesz. Warto na początku zacząć od mniejszej ilości treningów, potem zwiększać ich ilość i intensywność. Warto też mieć urozmaicony trening, bieganie, pływanie, siłownia, gry zespołowe ale te mniej kontuzyjne... Nie graj w rugby . Polecam przeczytać Biblię Treningu kolarza górskiego. Przybliża wiele spraw i naprawdę pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.