Skocz do zawartości

[trening] układanie planu na okres październik - luty

dery

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przeczytałem troszkę materiałów na ten temat jednak ten sezon był w zasadzie moim pierwszym sezonem w którym miałem do czynienia z zawodami, więc moją formę trzeba budować raczej od zera :)

Z tego co czytałem to właśnie te miesiące trzeba przeznaczyć na budowanie bazy wytrzymałościowej czyli z tego co rozumiem jazda w 70%-75% HRmax. Chciałbym do swojego treningu dodać również ćwiczenia siłowe typu przysiady ze sztangą itp na wzmocnienie mięśni.

Mój przykładowy plan wyglądał by tak

PONIEDZIAŁEK: trening ogólnorozwojowy, gry zespołowe ( 1,5h )

WTOREK: rower 70%-75% HRmax ( 1,5h )

ŚRODA: WOLNE

CZWARTEK:rower 70%-75% HRmax ( 1,5h )

PIĄTEK: ćwiczenia siłowe (1h)

SOBOTA:rower 70%-75% HRmax ( 1,5h ), basen (1h)

NIEDZIELA: WOLNE

I teraz pytanie. Czy ćwiczenia siłowe raz w tygodniu w ogóle przyniosą jakieś efekty?

Czy dodać do treningu bieganie czy raczej odpuścić?

Czy może wcześniej jak w lutym wprowadzić ćwiczenia w większej intensywności?

Bede wdzieczny za wszelkie rady i sugestie, myślę że temat może kogoś zainteresuje i zbudujemy coś co mogło by sie przydać nie tylko mi.

pozdrawiam

B.

Jak wytrwasz w postanowieniu to będzie dobrze :) Siłka jak najbardziej, raz w tygodniu może być za mało, nie wiem czy nie za dużo roweru chcesz, zimowy okres służy do ogólnego rozwoju, bieganie, basen, siłownia. Na grach zespołowych możesz nabawić się kontuzji i rozpoczęcie sezonu odłoży się w czasie. Jeżeli masz dobre buty do biegania oraz dobrą technikę to możesz dołożyć, w przeciwnym przypadku odradzam.

Ogólnie wszystko zależy do czego się przygotowujesz.

Warto na początku zacząć od mniejszej ilości treningów, potem zwiększać ich ilość i intensywność.

Warto też mieć urozmaicony trening, bieganie, pływanie, siłownia, gry zespołowe ale te mniej kontuzyjne... Nie graj w rugby ;).

Polecam przeczytać Biblię Treningu kolarza górskiego. Przybliża wiele spraw i naprawdę pomaga. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...