djdan Napisano 10 Października 2012 Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam! Chciałbym zakupić sobie buty. Obecnie mam takie pedały: PEDALY SHIMANO SPD PD-M324 TURYSTYCZNE + BLOKI (2705952661) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Pomyślałem, że jeśli już mam pedały z mocowaniem spd, to wystarczy kupić buty. I tu mam problem, bo jest tyle tych systemów, że nie wiem, co będzie pasować. Znalałem takie buty: NORTHWAVE 42 27,5CM ! NOWE ! SZOSA ! (2681464175) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. I tam w opisie jest "SPD / SPD-R- FIBRA". Co to znaczy SPD-R i Fibra? Będzie to pasować? I do czego są bloki? I kolejne pytanko. Co daje ten system SPD? Kuzyn się ostatnio wywrócił i może gdyby nie miał zapiętych butów, to nie obdarłby kolana. Dlatego jestem troszkę zniechęcony. Co przemawia na korzyść SPD? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drucik22 Napisano 10 Października 2012 Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Każdy pada zanim nauczy się, to jak z chodzeniem ... Warto, ale jeśli jeździsz długie dystanse. Jeśli to jest miasto i przejażdżki z dziewczyną to nie zawracaj sobie głowy SPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloSki Napisano 10 Października 2012 Udostępnij Napisano 10 Października 2012 "Plusy ujemne i plusy dodatnie" jak to mówią w TV systemu SPD były wałkowane na tym forum od deski do deski wystarczy poszukać. Jeżeli kupiłeś pedały w sklepie to dostałeś w komplecie do nich takie blaszki ze śrubkami - to są właśnie bloki Wkręcasz je do butów żeby stanowiły łącznik miedzy pedałem a butem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2012 No kuzyn jeździ już 2 lata na spd, także to nie 1 przejażdżka. Tylko ten upadek był spowodowany tym, że ktoś mu nagle wyjechał i po prostu nie zdążył się wypiąć. Dlatego, gdyby miał zwykła platformy i buty, obyłoby się bez upadku. Co do pedałów, to ja ich nie kupowałem, bo były razem z rowerem. A czym się różni SPD od SPD-R czy SPD-L? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2012 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Czym się różni SPD od SPD-R czy SPD-L? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Października 2012 Udostępnij Napisano 14 Października 2012 SPD to ogólnie określenie systemu wpinania, nazwa stworzona przez Shimano i zaadoptowana przez innych producentów. Obecnie SPD to nazwa dla pedałów/butów mtb. SPD-R to stary system szosowy Shimano a SL to nowy. Podstawowa różnica pomiędzy pedałami szosowymi a mtb to jednostronny mechanizm wpięcia w pedałach szosowych oraz inna konstrukcja podeszwy buta szosowego, który pozbawiony jest bieżnika. Dodatkowo buty mtb nie umożliwiają montowania bloków typowo szosowych natomiast buty szosowe niższej klasy mają podwójny system mocowania bloków a wyższej tylko jeden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Czyli buty szosowe nie podejdą do moich pedałów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maclaska Napisano 15 Października 2012 Udostępnij Napisano 15 Października 2012 SPD to ogólnie określenie systemu wpinania, nazwa stworzona przez Shimano i zaadoptowana przez innych producentów. Obecnie SPD to nazwa dla pedałów/butów mtb Tylko przez tych, którzy nic innego oprócz kopii shimano nie potrafią wymyślić. SPD = SHIMANO pedalling dynamics;-) Ja z dumą jeżdżę w "zatrzaskach" ATAC - bo time. Choć buty mam spd (bo shimano) Ad rem: buty szosowe nie podejdą do moich pedałów? Nie, nie wkręcisz bloków - inny rozstaw dziur na śruby, no i inna ich ilość. Buty musisz mieć MTB/turystyka/cywilno-rowerowe.Najczęściej określa się je potocznie jako SPD - w podeszwie mają miejsce na 2 śruby od bloku dość wąsko rozstawione. Buty, poza podziałem MTB/szosa gdzie nic do siebie nie pasuje są raczej kompatybilne z różnymi systemami (ciebie interesuje SPD, a masz jeszce ATAC, Allaccess, i inne, mniej lub bardziej egzotyczne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.