Skocz do zawartości

[Piasta tył]Miski piasty M775

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chciałbym się doradzić czy w pieście XT M775 da się wymienić miski, na pierwszy rzut oka miski są sprasowane na ciepło ale w niższych modelach nie było problemu z wybijaniem i zamienianiem. Czy ktoś bawił się już w ten sposób, dodam że metody na komandosa z mandzlikiem i młotkiem odpadają, kolejne pytanie jeżeli się da to jak to potem z powrotem równo osadzić?.

Napisano

Naczy nie do końca ale mają już lekkie wżery, mam miskę z innej piasty XT w stanie bdb, jeżeli się da to jak to zrobić bo sam nie mam pojęcia bez rozwalania piasty a w serwisach nie chcą się za to brać...

• Mod Team
Napisano

Nie chcą bo to loteria uda sie nie uda, pęknie korpus nie pęknie itd ... 775 ma inne łożyska jak poprzedniki nie wiem z jakiej masz piasty te drugie ale możliwe ze nie będa pasować.

Napisano

nie ma sensu tego robić, wszystkie osoby, które znam i próbowały to zrobić rozwaliły korpus piasty, albo całe łożyska jak im się nowo nabita miska w czasie jazdy przesunęła [sic!].

lepiej kup sobie nowy korpus http://allegro.pl/korpus-piasty-tylnej-shimano-fh-m775-xt-centerlock-i2641228812.html i wymień cały (więcej roboty, ale masz pewność, że wszytsko będzie działać jak powinno).

Napisano

Zapytam z czystej ciekawości... ile kilometrów zrobiłeś na tej piaście? Jak często robiłeś serwis? Spokojnie, to nie jest przesłuchanie i nie chcę Cię w żaden sposób dobijać. Mam tą samą piastę i jestem poprostu ciekawy ile one wytrzymują ;)

• Mod Team
Napisano

Ja bym jeździł poki nie zrobi sie problem bo teraz to jedyne co to wymiana piasty ... jak zaczniesz kombinować i zepsujesz to całkiem do dupy a taj jeździć będzie i to nawet nie najgorzej. Jak piasta padnie można będzie dokonywać reanimacji bo i tak szkoda jej nie bedzie.

Napisano

Wżery nie są na punkcie styku kulek z bieżnią ale na krawędzi przez co piasta toczy się lekko i bez chrobotania, nie wiem ile przejechało to koło bo kupiłem używane.

• Mod Team
Napisano

możliwe że za sucho miała od nowości, ciezko wyczuć dlaczego. W każdym bądź razie naprawa jest dość ryzykowna póki sie kręci gładko szkoda o tym mysleć, tylko kontrolować co jakiś czas stan łozysk.

Napisano

I tak zrobię ;), a co powiecie jakby te wżery wypolerować?, bo w sumie na oko są powierzchowne, czym by to wypolerować?, są jakieś wiertła polerskie albo coś takiego?.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...