Skocz do zawartości

[plecak] na rower

sabinah

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak więc wybór plecaka zakończony - wybrałam deuter cross bike i kupiłam do niego bukłak 2.0, tak naprawdę o wyborze plecaka zadecydowały 3 rzeczy - bukłak zapinany na listwę, to, że kupiłam plecak w Krakowie, więc jakby się nie podobał to mogę zawsze oddać bezproblemowo i oczywiście Wasze opinie :) Dziękuję Wam bardzo :)

Będzie obdarowany zadowolony. Daj znać jaka była reakcja na prezent.

Napisano

Jak już "sznib" zauważył pojemność plecaka to bardzo indywidualna sprawa. Ja należę do tych którzy moga się spakować na 1 dzień do takiego plecaka. Jak zrobisz to z głową to się da. Prosty przykład. Spakuj tradycyjną kurtke wiatrówkę i takiego Pakajaka. Różnica zajmowanego miejsca i wagi jest spora.

BTW twoja lista gratów taszczonych w plecaku w drodze do pracy jest imponująca. Bez obrazy, ale gdybyś się lepiej zorganizował to zapakowałbyś się w 1/3 pojemności Twojego plecaka. Ja ciuchy "cywilne" mam w szafce w pracy, codziennie zabieram świeżą bieliznę i bluzkę/koszulę do tego zmiana ciuchów rowerowych i jedzenie. Lodówka też jest w firmie a więc katering robię raz, dwa razy w miesiącu i wtedy jeżdżę obładowany na maksa. Rozumiem, że nie każdy ma takie możliwości, ale zawsze jest jakieś wyjście z sytuacji.

Sorki za tą przydługą uwagę. Nie chciałbym żebyś się poczuł dotknięty.

Dotknięty raczej nie, po prostu muszę sprostować,że moja szafka to kłódka z zamkiem szyfrowym przypięt doplecaka. firma po prostu przyoszczędziła i wpakowała 2 razy więcej pracowników w to samo miejsce. Zanim wprowadzono ten system to plecak był lekko przyciasny bo zabierałem do pracy o ok 1/3 rzeczy więcej na zapas który zostawał w pracy, obecnie wszystko muszę zabierć z powrotem do domu. Z ciuchami też muszę jeździć bo nadokładniesza prognoza pogody tutaj to ta na nabliższe 5 min.

Napisano

W takim razie rozumiem i szczerze nie zazdroszczę tej opcji z wożeniem tych rzeczy. Ale jak widać Polak twarda bestia i się potrafi do kiepskich warunków przystosować. Za to oczywiście szacun.

Ja mam dużo więcej szczęścia w takim razie. Praca biurowa, własne biurko ze sporą szafką to i po lekkim posprzątaniu znalazło się miejsce na kilka drobiazgów na okoliczność zmiany środka transportu.

Gapienie się przez kilka (naście) godzin dziennie w monitor właśnie spowodowało radykalną zmianę w podejściu do przemieszczania się a i jak na razie organizm jest mi wdzięczny za tlen i ruch jaki mu dostarczam.

Sorka za lekki offtop.

Pozdro.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ok, widze ze tamat zostal wyczerpany, wiec taraz ja zeby nie zakladac nowego chcialbym prosic o pomoc w znalezieniu plecaka z buklakiem w nieco nizszym przedziale cenowym, np. do 100-150 zl? Chodzi o plecak na 1-dniowe wypady, gdzie bedzie rowniez mozna wrzucic najpotrzebniejsze rzeczy typu multitool, detka, mapa, telefon, kasa, czy jakies jedzonko, koszulke na zmiane...Jaka pojemnosc powinna wystarczyc? Czy taki jak ten sie nada, ktos go moze ma? http://allegro.pl/swietny-plecak-rowerowy-4f-rufin-mega-okazja-i2758803232.html

Napisano

Siatka na szelkach? To może być ciekawe. Ten plecak dotyka pleców. Te systemy rozprowadzania potu stosuje się w szeklach i dają radę, ale tylko gdy się nie pocisz intensywnie. Na plecy najlepsze to stelaż i siatka - nic innego nie zapewni ci wystarczającej ilości wentylacji, a planujesz się wybierać na cały dzień. Pomyś o tym, że godzinę po wyjeździe będziesz miał mokre plecy a tu jeszcze kilka godzin w plecaku na plecach.

Jeżeli już szukasz plecaka który będzie dotykał pleców to szukaj takiego o jak najmniejszej powierzchni styku, tak jak tutaj.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Plecaki rowerowe używam od 10 lat i obiema rękami podpisuję pod tym, co napisał Tofi. Generalnie najlepsze rozwiązanie dla rowerzysty to takie, by było podparcie po bokach i maksymalnie duża powierzchnia do wentylacji pośrodku. Sam trzy lata temu kupiłem Salewę, ale dałem za nią trzy razy więcej niż za plecak z linku powyżej, a dodatkowo mam wersję kolorystyczną, która nie bardzo mi pasuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...