Skocz do zawartości

[plecak] na rower

sabinah

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zacznę od tego, że jestem zielona w temacie. Poszukuję prezentu dla chłopaka - maniaka rowerowego, z reguły ma wizję jaki sprzęt ma być i akurat w to nie chce się mieszać. Jednak jesteśmy ze sobą już długo, a z rowerowych prezentów udało mi się mu kupić jedynie rękawiczki. Ostatnio wspomniał coś, że przydałby mu się taki większy plecak na dłuższy wypad żeby zmieścił się bukłak, aparat, pompka, klucze, dętka, kurtka. Cena tak do hmm.. nie mam pojęcia w jakich cenach jest taki plecak - do 300zł?

Bardzo dziękuję z góry za pomoc,

pozdrawiam serdecznie :)

Napisano

Deuter Air (kilka odmian), Deuter Futura (22L). Ceny 300-350 PLN. Wisport BikeBag 22L (~250 PLN). Wersja po taniości HiTec Asila (35L, na dłuższe przejażdżki, ten posiadam i używam).

Napisano
Posiadam od jakiegoś czasu, wszystko co wymieniłaś wejdzie bez problemu, i jeszcze sporo miejsca zostanie.

To jest bardzo optymistyczna wersja.

• Mod Team
Napisano

To jest bardzo optymistyczna wersja.

To jest fakt. Jak na razie max. jaki miałem w niego zapakowany to: 2l wody w bukłaku, dętka, pompka, multitool, aparat, chusteczki higieniczne kurtka, herbatniki, 2 bułki, kiełbasa, keczup. Przednia kieszonka i boczne były puste, także jeszcze kilka rzeczy by weszło.

Napisano

Dopowiem jeszcze, że nie należy się sugerować pojemnością plecaka, który ma stelaż wygięty w łuk. Teoretycznie moja Asila ma pojemność 35L, ale efektywna pojemność jest mniejsza, ze względu na stelaż.

Napisano

Super :) Z tego co udało mi się jeszcze podpytać chłopaka to wspomniał coś na temat tego, że plecak, który mu się podoba jest dobrze oceniany w testach i dużo osób jeżdżących na rowerze go chwali. On jest typem świra rowerowego - prawie sypia z rowerem, jak pewnie co drugi kolarz i jego rower musi mieć wszystko co najlepsze, dlatego taki dylemat z ot.. zwykłym plecakiem :D

Napisano

Gdzie tam 12 litrów, ja mam Deuter'a CrossBike 18 i to zbyt mało na dłuższy wyjazd. Mieści się dużo rzeczy, ale chyba zbyt mało na "dłuższy wypad". Kosztował mnie 200zł. W mojej opinii >25l. Ale owszem, mój Deuter jako 18 litrowy mieści sporo więcej niż się spodziewałem przed zakupem, więc Deuter nie zaniża. Być może nawet te 22 litry będą ok, sam nie wiem..

Powiedz nam Sabino, jak myślisz, jak długi to ma być wypad? 3 dni, tydzień? I czy to ma być pod namiot, czy z noclegami? To może pomóc.

I o nic nie pytaj bo się pokapuje. Jak nas posłuchasz to nie będzie żałował :)

Napisano

Może Camelback Mule z bukłakiem 3L, tylko cena troche wyższa.

Ja mam 2 plecaki od Deutera:

Deuter Race Exp Air 12+3L

Deuter Trans Alpine 25L

Race nadaje się na krótkie wypady, włożyć coś drobnego, jakaś bluza, bukłak, i drobne pierdółki rowerowe, jak się nawali do niego bardzo dużo to odczuwa się wagę mocno na ramionach, ze względu że ramiona ma z siatki. Posiada osobną kieszeń z wyciąganą siatką do zamocowania kasku. Troszkę jak dla mnie mogła by być większa kieszeń na dole plecaka. Ostatnio trochę za mocno go zapakowałem: 1,5L bukłak, 1L energetyka z biedronki, 3 banany, 3 kanapki, zapasowa dętka, pompka, aparat kompakt, zestaw łatek, nogawki, bluzka, czapka i przy dystansie 126km odczuwałem ból ramion. Więc tylko na drobne wypady się nadaje.

http://www.forumrowerowe.org/topic/116644-plecak-deuter-race-exp-air-subiektywna-opinia/page__hl__%2Bdeuter+%2Brace+%2Bexp

jeszcze dostępny w kolorze czerwonym, który ja mam :)

Trans Alpine, jest to już spory plecak, w środku całkiem sporo się mieści, jeśli to miałyby być wypady na długi czas to można by się pokusić o wersje 30L, przy 25L jest całkiem nieźle i tak, jego system nośny na piance jest bardziej wygodny od Air, bo na np paskach i plecak przylega do nas wykończenie z materiałem i pod spodem pianka, coś jak w karimatach, jak się w niego troche kilogramów zapakuje to praktycznie nic nie czuć. Dodatkowo ma paski na zewnątrz i można przytroczyć do niego namiot czy śpiwór itd. ja akurat mocuję apteczkę, a i zdarzało mi się kask rowerowy lub kask od skutera. Dolna duża kieszeń sporo pomieści (np brudne ciuchy) lub można ją otworzyć i wtedy cała wysokość plecaka jest do wykorzystania otwierając górny zamek.

link do kogoś recenzji http://www.forumrowerowe.org/topic/107090-plecak-deuter-trans-alpine/page__hl__%2Bdeuter+%2Btrans+%2Balpine

ja mam plecak czerwono-szary

Obydwa plecaki mają pokrowce od deszczu w kolorze żółty jak w kamizelkach odblaskowych i obydwa mają odblaski z tyłu i boku plecaka. Nie wyposażone fabrycznie w bukłak. Można do nich z tyłu podczepić lampke rowerową.

Napisano

Gdzie tam 12 litrów, ja mam Deuter'a CrossBike 18 i to zbyt mało na dłuższy wyjazd. Mieści się dużo rzeczy, ale chyba zbyt mało na "dłuższy wypad". Kosztował mnie 200zł. W mojej opinii >25l. Ale owszem, mój Deuter jako 18 litrowy mieści sporo więcej niż się spodziewałem przed zakupem, więc Deuter nie zaniża. Być może nawet te 22 litry będą ok, sam nie wiem..

Powiedz nam Sabino, jak myślisz, jak długi to ma być wypad? 3 dni, tydzień? I czy to ma być pod namiot, czy z noclegami? To może pomóc.

I o nic nie pytaj bo się pokapuje. Jak nas posłuchasz to nie będzie żałował :)

Coś na 2 dni albo wyjazd wcześnie rano na daleką trasę na którą nie może zabraknąć czegoś do szybkiej naprawy albo kurtki - namiotu ani zapasu ubrań nie przewiduje. Nie mogę go spytać, bo się zorientuje, że coś kombinuję - już to kilka razy przerabiałam :) Zdaję się na Was :)

Napisano

W takim razie... może nawet Deuter Crossbike 18 2012? 200zł?

A jak nie, to jakiś Trans Alpine 25l, powinien wystarczyć.

Przeszukaj rankingi magazynów które czyta :) To może nam sporo powiedzieć, bo tak na razie to na ślepo.

Napisano

Witam.

Zacznę od tego, że jestem zielona w temacie. Poszukuję prezentu dla chłopaka - maniaka rowerowego, z reguły ma wizję jaki sprzęt ma być i akurat w to nie chce się mieszać. Jednak jesteśmy ze sobą już długo, a z rowerowych prezentów udało mi się mu kupić jedynie rękawiczki. Ostatnio wspomniał coś, że przydałby mu się taki większy plecak na dłuższy wypad żeby zmieścił się bukłak, aparat, pompka, klucze, dętka, kurtka. Cena tak do hmm.. nie mam pojęcia w jakich cenach jest taki plecak - do 300zł?

Bardzo dziękuję z góry za pomoc,

pozdrawiam serdecznie :)

Przeczytaj ten temat na forum odnośnie plecaka Deuter Air Exp o pojemności 12+3l.

Stojąc swego czasu przed wyborem odpowiedniego plecaka na rower też miałem niezły dylemat.

Potrzebowałem plecaka który będzie nieduży, funkcjonalny i lekki a zarazem pojemny. Niemal codziennie dojeżdżam do pracy około 20-24km i bywa, że w momencie uzupełniania zapasów, albo przewożenia ciuchów na zmianę plecak jest solidnie wypchany.

W ekstremalnej opcji zmieściłem w nim suche ciuchy rowerowe, dżinsy+koszulkę+bieliznę "cywilną", litr wody w butelce, pompkę, kabel usb, ładowarkę do tel., czytnik kart, dokumenty, batony, ręcznik i...pół kg cukru :thumbsup: To wszystko w niespełna 15l pojemności.

Plecak choć solidnie napakowany nie obciążał pleców dzięki rewelacyjnemu systemowi nośnemu z siatki.

Jest bardzo fajnie uszyty z masą przegródek. Ma pokrowiec przeciwdeszczowy (działa - sprawdziłem w ulewie) w oczo######nym kolorze i siatkę na kask.

Zaliczyłem wywrotkę połączoną ze ślizgiem po asfalcie i materiał na plecaku dzielnie to zniósł - nie ma żadnego śladu po tym incydencie prucz lekko przytartej sprzączki z tworzywa.

Z perspektywy przejechanego 1500km z tym plecakiem mogę śmiało powiedzieć, że jest wart każdej wydanej na niego złotówki.

Gdybym jeszcze raz miał stanąć przed takim wyborem to śmiało wybrałbym właśnie ten model.

P.S. Ostatnio zaliczyłem z nim kilkugodzinny wypad - 123km. Plecak był prawie pusty a mimo to zmieściłem wszystko czego potrzebowałem, łącznie z zapasem dętek, narzędziami i ciuchami na zmianę.

Napisano

No to jakby przekracza twój budżet :) Nie miałem styczności niestety więc nie wiem, ale podbijam temat.

Nie było tam nigdzie w testach polecanych wcześniej Deuterów? Aż niemożliwe.

Napisano

No to jakby przekracza twój budżet :) Nie miałem styczności niestety więc nie wiem, ale podbijam temat.

Nie było tam nigdzie w testach polecanych wcześniej Deuterów? Aż niemożliwe.

A coś takiego? http://www.grawitacyjny.pl/p13622-plecak-z-buklakiem-camelbak-the-don.html Wiem, że przekraczają budżet, ale deutery również. I były polecane, ale z tego co się zorientowałam to one nie mają od razu bukłaków, a chłopak jak wspomniał to myśli o zakupie plecaka, który ten bukłak już ma, więc udało mi się znaleźć te Camelbaki - ja na rowerach się nie znam, wykorzystuję kobiecą logikę, czyli pytam Was :P

Napisano

Nie cytuj w całości poprzedniego posta :) Nie trzeba i nie wolno :icon_wink:

Plecak wygląda przyzwoicie, jedynie 21 litrów to tak na styk mało. W tych magazynach plecaki były podane z litrażami pewnie? Jakie były, 21, 25, 30l?

Byłoby dobrze gdyby wypowiedział się ktoś znający te plecaki.

A ty jak masz jakiś typ, szukaj na własną rękę opinii, raczej nie wyszukiwarką forum, bo ona strzela fochy często, tylko w googlu z dopiskiem: " site:forumrowerowe.org " jeśli chcesz szukać tu na forum, nie musisz oczywiście ;)

Napisano

Ja mam podobne wymagania co do plecaka (póki co jeżdżę z NorthFace Quazar - jakieś 30l) i jest to dla mnie zdecydowanie za duży plecak na całodniowe wypady w lecie - strasznie grzeje plecy tym bardziej, że jest cały czarny. No tylko spokojnie można do niego masę rzeczy wpakować. Gdybym miał dostać plecak na prezent to chciałbym taki:

http://allegro.pl/plecak-deuter-race-exp-air-czarny-kurier-gratis-i2705650997.html

albo gdybym nie miał tego North Face to fajny jest ten Camelback który pokazałaś:

http://www.domenasportowa.pl/product-pol-11598-Plecak-Camelbak-Octane-18X.html

Tylko kumpel ma chyba dokładnie ten model i trochę narzekał, że też mu grzeje plecy (mówiliśmy mu żeby kupił deutera).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...