Skocz do zawartości

[Amortyzator] RS DART2 COIL czy RS XC28TK?

marcin33892

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Składam sobie rower, dokładnie określić w czym go będę używać to nie mogę, ponieważ różnie jeżdżę ale ogólnie to po lasach.

Kupiłem ramę Leader Fox Dragstar 16 cali i chciałby dokupić do niego jakiś fajny amortyzator.

Zależałoby mi głównie na marce RockShock lub w ostateczności Suntour. Co do RST to firma strasznie podupadła w produkcji amortyzatorów,nawet poczytałem na tym forum o tym. Co do Suntoura to zraziłem się do niego,gdyż wcześniej do poprzedniego roweru kupiłem model XCM i po około 1,5 sezonu taki miałem luz na goleniach,ze strach było przyhamować przodem,bo bałem się że się złamie.Ogólnie też czytając w internecie wyczytałem że Suntoury słyną z luzów. Ale wracając do rzeczy, znalazłem te 2 amortyzatory na Allegro.Sa one w miarę tanie, i który z nich byście polecali ? Obydwa mają po 100mm skoku.

Dokładnie to te aukcje :

AMORTYZATOR ROCK SHOX DART2 COIL 1-1/8 PIWOTY (2660563884) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

AMORTYZATOR ROCK SHOX XC28TK 26 '' 1 1/8 biały (2674870452) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Niestety nie mam do wydania więcej niż 400zł.

Jakby można to napiszcie czemu np wybieracie XC28 a nie dartp itp.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Dart to ta sama konstrukcja co XC28, tyle że z inną, starszą szatą graficzną. Model XC28 pojawił się na rynku niedawno. Za 330zł razem z manetką opłaca się bardzo (w ogóle irytuje mnie cena darta z pierwszego linku). Jak masz możliwość to bierz, będziesz zadowolony. Tanie modele suntoura omijaj szerokim łukiem, luzy to norma w tych modelach. Nie daj się przypadkiem namówić tutaj na XCRy, to taka rada ode mnie ;) XC28 będzie pracował bardzo płynnie, zależnie jeszcze od tego ile ważysz. Jako były posiadacz, mogę z czystym sumieniem polecić komuś kto nie zamierza jeździć ostrzej.

Co do wagi to trochę sporo bo troszkę ponad 90 kg.

Co do XCR to właśnie czytając opinie po internecie zauważyłem że nie są za dobre.

Jeszcze takie pytanko,może i głupie ale, czy XC28TK to jest to samo co XC28 ? TK to oznacza tą manetkę ? (turn key) ? Bo widzę na allegro że zwykłe XC28 są droższe od tych Xc28TK. ;/

No są aktualnie 2 licytacje na allegro tych Draków, ale one są 80 mm ;/

A mi by zależało na 100.

Nawet mnie zdziwiło że Manitou i taka niska cena :D

Jeden drak jest za 450 kup teraz ale też 80mm.

A jakie inne możecie polecić ?

Korci mnie na tego,tylko że 530 z wysyłką ;/ Wyszło by mnie z ramą 950zł i prawie połowy wypłaty nie ma.

Podajcie jakieś propozycje,co polecacie i jest pewne że szybko nie siadnie.

@wojtasin - najwyraźniej musiałeś trafić na jakieś dziadostwo, a nie prawdziwego w pełni działającego Darta. Osobiście przesiadałem się z XCRa na XC28. Ze względu na golenie 28mm wizualnie wydawał się być naprawdę wiotki, jednak podczas pierwszej jazdy przekonałem się, że wcale tak nie jest. Do XCRa pod względem pracy nie ma porównania, nie wiem jak z tym na dłuższą metę gdyż miałem go niespełna dwa tygodnie, lecz przez ten czas nie widziałem większych minusów. Lepszych nie znajdziesz, kupuj, będziesz zadowolony.

Dobra.Dzięki za odpowiedzi.

Jutro jak wrócę z roboty to przeszukam jeszcze allegro,może znajdę coś nowego i się was spytam o opinię.

Jak nie to biorę chyba tego XC28,najwyżej za rok sobie zmienię na coś większego.

Jutro dokładnie napisze który wybieram :)

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Ps: Mógłby mi ktoś podać link do allegro z dobrymi sterami ?

@wojtasin - najwyraźniej musiałeś trafić na jakieś dziadostwo, a nie prawdziwego w pełni działającego Darta.

Toż pisałem, że po serwisie działa. Na lagach, poniżej uszczelek miał twardy nalot (zaschnięty smar?), po wyczyszczeniu zaczął jako tako działać, ale do zachwytów daleko, bom przyzwyczajony do nieco innych standardów ;) Dlatego bardziej polecam drake ;)

• Mod Team

Zmiana skoku w Manitou Drake to 10 min roboty - nawet piwa nie zdążysz dopić.

Inna kwestia to średnica goleni w tych RS'ach - 28 mm pod Twoją wagą będzie się gięło jak zboże na wietrze. Poluj na Drake, nawet jeśli będziesz musiał troszkę dołożyć oraz przeczytaj temat poświęcony tym widelcom.

Rozumiem, że szukasz amora tylko pod tarcze...

Też sądzę, że XC28 nie spełni Twoich oczekiwań. Będzie pod Tobą zbyt wiotki. RS Tora jest ciężka i pracuje mało płynnie. Amortyzatory RST wcale nie są takie złe. Te z niższej półki działają mało sprawnie ale powietrzne są już bardzo dobre. Niestety powietrzny RST Titan Air lub F1rst Air kosztują już ponad 600 zł. Te okazyjne Manitou Drake są tanie ponieważ są wymontowane z rowerów Centurion i też noszą oznaczenia tej marki zamiast Mantou. W tej chwili to jest chyba najodpowiedniejsza oferta dla Ciebie choć jeden z użytkowników forum po zakupie miał już awarię tego amora - pęknięty tłumik. Musisz też pamietać, że ten amor nie ma sprężyny powietrznej, a jedynie powietrzną asystę. Odradzam Ci też kupowanie używanego. Nawet Rock Shoxa. W ten sposów się właśnie wpakowałem w kosztowną naprawę Recona. Jest już co prawda naprawiony ale za to poci się...

Osobiście radziłbym Ci pozbierać do 600 zł i kupić nowego Suntour Epicona. Najczęściej jest chwalony.

Tak się właśnie zastanowiłem i chyba zrobię tak, że teraz kupie ramę(kupiona już jest tylko zapłacić) i osprzęt,a sam amortyzator z następnej wypłaty i wtedy będę mógł wydać na niego tak z 600zł :)

A do tej ceny co polecilibyście.

A co do sterów.Chodzi mi o dobre stery,czyli wytrzymałem,dobrze zrobione(odlewy itp) no i ogólnie żeby szybko nie padły :)

• Mod Team

"nie ma sprężyny powietrznej a tylko asystę powietrza..."

Ale dzięki temu omija go takie zło jak progresja a dzięki sprężynie stalowej wspomaganej przez powietrze amortyzator pracuje bardziej liniowo.

Nie mam wielkiej wiedzy w zakresie amortyzatorów, zwłaszcza tych do XC, ale miałem okazję jeździć na dwupółach o skoku 200 mm(i ciut więcej) i nigdy nie wrócę tylko do dmuchanego(sprężynę i powietrze jeszcze toleruję :) )

Z podanych przez Ciebie wybrałbym Recona - lekki, wytrzymały ale on ma tłumik TK, kiepsko to pracuje. Poza tym RS mają skłonność do wycieków. Miałem Torę i mam Recona i oba ciekły z goleni z tłumikiem.

Sprawdziłem jaką masz ramę i okazało się, że to jest sprzęt do dualu.freeridu, więc nie powinieneś wybierać amora do XC. Potrzebujesz czegoś z większym skokiem chyba, mocniejszego. Jak się mylę to mnie poprawcie. Oto moja propozycja: http://www.skleprowerowy-duda.pl/index.php?prod_id=519&products=product Starszy rocznik ale akurat teraz nie ma nowszych w niższej cenie. Chyba że poczekasz na zimowe promocje.

Z podanych przez Ciebie wybrałbym Recona - lekki, wytrzymały ale on ma tłumik TK, kiepsko to pracuje. Poza tym RS mają skłonność do wycieków. Miałem Torę i mam Recona i oba ciekły z goleni z tłumikiem.

Sprawdziłem jaką masz ramę i okazało się, że to jest sprzęt do dualu.freeridu, więc nie powinieneś wybierać amora do XC. Potrzebujesz czegoś z większym skokiem chyba, mocniejszego. Jak się mylę to mnie poprawcie. Oto moja propozycja: Rowery Jamis, Kellys, Merida, Carrera, akcesoria rowerowe, serwis rowerowy - Sklep Rowerowy Duda - Serwis Starszy rocznik ale akurat teraz nie ma nowszych w niższej cenie. Chyba że poczekasz na zimowe promocje.

A coś innego oprócz RST i Sountora? :) Bo miałem oba amortyzatory tych firm i nie spodobały mi się. Cena tak do 650 zł. PS: Tak poza tematem. Słyszałem że nie opłaca się kupować hamulców tarczowych mechanicznych(na linki), że zamiast nich lepiej wziąć V-Brake. Bo jak tarczówki to tylko hydrauliczne. Co o tym sądzicie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...