Skocz do zawartości

[Pancerz hamulec tarczowy] Skracać czy nie skracać :)? Ktoś pomoże wawa?

Nickson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem ciągle w fazie składania roweru ;) staneło na tarczówkach Shimano

Nie jestem jakimś roweromaniakiem pierwszy raz składam rower nigdy sie pancerzom w innych rowerach nie przyglądałem . Na dodatek teraz jestem 2 tydzień chory i nie za bardzo mam jak sprawdzić np w jakimś sklepie. Powiedzcie mi czy pancerz mojego tylnego hamulca nie za bardzo odstaje od główki ramy? Dla zobrazowania proporcji to kiera nie za szeroka 580mm Zdjęcie zamieszczam w temacie.

Ewentualnie jakbym sie zdecydował na przycięcie jest ktoś pomocny z Warszawy? Cen w warszawskich serwisach nie komentuje... (sięgają nawet 100zł)

post-155718-0-55867900-1349796289_thumb.jpg

Pancerza ma być tyle żeby szło obrócić kierownicą maksymalnie w obie strony bez wyrwania czegokolwiek. Moim zdaniem ( wnioskując ze zdjęcia ) pancerza jest w sam raz.

Mógł byś go skrócić 3-5 cm ale szkoda roboty z odpowietrzaniem i rozkopywaniem hamulców.

Sprawdź o ile jest za długi, zrób kierownicą na maxa "X" z lewej do prawej. Mniej więcej przypatrz ile masz zbędnego naddatku. Jeśli wyjdzie Ci bardzo mało to zostaw, bo jak sam stwierdzasz serwis jest drogi a Ty pewnie sam technicznie słabo się czujesz.

Jeśli przy obracaniu kierą faktycznie tego pancerza jest za dużo to trudno : RYZYK FIZYK, przynajmniej nauczysz się odpowietrzać itd :P

a moim zdaniem jest ok z tylnym, a przedni cos mały się wydaję - czy jeszcze nie zamocowany

Oczywiście że nie zamontowany :) Hamulce kupiłem z mocowaniami na IS a widelec mam na PM i musze skołować dwie krótkie śruby w komplecie mialem same długie. Przerzutki też czekają przyciełem jeden pancerz i przyłożyłem na próbe (czerwony NIRO) ciut za długi tylko z tym to sobie da rade nawet przedszkolak ;) z hydrauliką juz nie tak łatwo.

Widzę że opinie są na tak i na nie :) W zasadzie sprawa nie jest tak paląca mogę złożyć do końca rower i trochę pojeżdzić i ocenię. Gdyby to nie wymagało tyle "zachodu" to bym bez wahania dziabnął z 5cm.

Macie może jakieś tutoriale z operacji skracania pancerza? Czy amator da sobie rade z przycięciem bez koniecznosci wymiany /dolewania płynu? Czy płyn w hamulcach Shimano jest bezpieczny dla powłok lakierniczych?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...