Skocz do zawartości

[Amortyzator] RST Launch vs. Suntour XCR

domin159

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie odnośnie tych amortyzatorów. Mam rower Kross Panic i fabrycznie był w nim amortyzator Suntour XCR który po roku ostrzejszej jazdy się zużył. Kupiłem amor RST Launch i teraz się zastanawiam czy to nie był błąd, ponieważ słyszałem nie zbyt dobre opinie na jego temat. Jak się ma ten RST do mojego poprzedniego amora XCR?

2i regulaminu

Pomocny gościu z Ciebie. :whistling:

Wiesz, zależy jakie opinie słyszałeś, podaj przykład. Z jakiego rocznika miałeś xcr'y? 2010-2011 (blokada skoku) ? Ja osobiście mam xcr'y z 2009, bez blokady skoku i jedynym zużyciem jest delikatnie wytarty magnes z lagów, a amortyzatory nie mają lekko. Także nie wiem jak Ci się udało go skatować :icon_lol:

Kolejny pomocniacha :] Google nie boli, ale nie zaszkodzi zapytać się na forum, ot, po to one są. O błahostkę też można, mnie to nie razi, ale niektórych widać bardzo. Ok, nie spamujmy.

P.S.

Istnienie forum dla "szukaj w google" trochę razi jego sens istnienia ;)

Jeśli masz rzucać tekstami typu kolejny pomocniacha jednocześnie próbując samemu nieporadnie pomagać to nie pomagaj. Po co masz wprowadzać ludzi w błąd? Jeśli już chcesz się wypowiedzieć to chociaż nazywaj rzeczy po imieniu. Później ktoś to przeczyta i powie do kolegi, zobacz magnes zszedł nam z lag na xcrach. I nie chodzi tu o to że ja mam taki kaprys, tylko dobrze byłoby żeby nazywać rzeczy po imieniu. Przez takich pomocników później ktoś idzie do sklepu i chce kupić kasetę mówiąc poproszę wolnobieg etc.

• Mod Team

Dla jasności, czarna powloka jest oksydowana (choć moge sie mylić) bo jest stalowa no przynajmniej w XCR aluminium sie anoduje a to proces polegający na tworzeniu "naturalnej" warstwy ochronnej jakiej i co daje to sobie poczytasz jak będziesz chciał

RST Lunch jest niejako przeznaczony do nazwijmy to dirtu choć praca i parametrami nadaje sie w sumie jako np przycisk do papieru :) Dużo lepszy byś zrobił interes jak byś kupił SR duro. No ale po ptokach, jak będziesz o niego dbał, często serwisował to coś z tego bedzie.

Istnienie forum dla "szukaj w google" trochę razi jego sens istnienia

A teraz postaw sie na naszym miejscu, przychodzi po raz kolejny nowa osoba pyta o to samo bo jej sie szukać nie chce bo przecież od tego jest forum mimo że odpowiedzi tu są tylko poszukać trzeba ... Zazwyczaj wraca z kwitkiem a czasami kompletem punktów ;)

Pytam już po fakcie ponieważ nie wiem czy mam już zbierać na nowy amor bo ten po roku się rozleci jak tamten lub jeszcze szybciej czy jest to coś lepszego od XCR i mogę na tym spokojnie latać. XCR-a miałem bez blokady skoku, tego starszego. RST też tej blokady nie ma tylko regulacje jakieś.

@Puklus

Tu się zgadzam, jednak mi mogło nie przyjść do głowy że moje golenie są anodowane. Co do wyjaśnienia "a co to jest"... Myślę że wielu z nas, czasem nawet w podeszłym wieku lepiej rozumieją bądź lepiej się słucha osoby która ma o tym pojęcie i oklepią to na "chłopski rozum". Wklepiesz w google, wyskakuje Ci wikipedia, gdzie mimo przeczytaniu połowy staropolskich ksiąg, języka i tak nie zrozumiesz ;) Nie żebym się teraz jakoś wymigiwał, też leniwy jestem ;)

• Mod Team

Anoda to po prostu warstwa tlenku która sie tworzy w określonych warunkach jest twardsza od stopu alu na którym powstała dlatego jest nazywana ochronną, powłok jest wiele rodzai, te na goleniach przede wszystkim mają zmniejszać tarcie, w przypadku goleni stalowych powłoka też chroni przed korozją tudzież rdzewieniem goleni.

Co to Luncha to nie rozleci sie ale szybko zatrze sie tak ze będzie to niezwykle cieżki sztywny widelec, dlatego sugeruję częsty serwis, aby zachować optymalne parametry nawet co 2-3 miesiace w sezonie jeżeli jest intensywnie użytkowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...