Skocz do zawartości

[koło] co do streetu i dirtu

damian1987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a crussherr juz w ogole pomijam bo 14 latek wazacy 50kg centrowal ja codziennie przy nauce trialu ( czytaj skakanie doslownie 20cm dropikow i przeskakiwanie po plaskim... o bylbym zapomnial wskakiwanie na krawezniki kickami;))

czy ten 14 latek sam sobie zaplatał koła?

Z resztą, jak sie "ni umi" to sie psuje. Ja Ci mogę pogiąć każdą obręcz jesli będziesz chciał :030:

ty widze wszystko byc dartmoora bral :/ czy oni placa ci za reklame ?????

moim zdaniem nie bralbym dartmoora na tyl z tego to wzgledu ze wolalbym miec pewniejsza obrecz np. Double Tracka :) (...)

A tobie Sun Rims ? :lol:

• 11 miesięcy temu...
Napisano

Ja mam jeszcze pytanko:

jak bym z przodu założył obręcz dartmoora'a raiderr (3 komory,dwie ścianki) i z tyłu blizzarda (5 komór,dwie ścianki)

czy taki komplet wytrzyma dirto-street?

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Witam. To ja się podepnę pod temat.

Przymierzam się do zakupu przedniego koła. Fundusze, jak to zwykle bywa, mocno ograniczone.

Chciałbym kupić obręcz dartmoora - raiderr

http://www.allegro.pl/item322410609_nowa_o..._do_wyboru.html

i piastę novatec

http://www.allegro.pl/item320278095_novate...ny_zobacz_.html

Ważę w okolicach 72 kg. Preferuję xc/enduro. Po prostu wolałbym żeby obręcz była w stanie znieść trudy życia :)

Waga myślę, że max to jakies 550g.

Ewentualnie ciekawą propozycją wydaje się być: http://www.rowerowy.com/skladak/kolo_przod...ecz/taurus.html

Niewątpliwym atutem jest waga, ale nie wiem jak z wytrzymałością. To chyba słabsza obręcz?

Pozdrowerek.

Napisano
crussherr juz w ogole pomijam bo 14 latek wazacy 50kg centrowal ja codziennie przy nauce trialu ( czytaj skakanie doslownie 20cm dropikow i przeskakiwanie po plaskim... o bylbym zapomnial wskakiwanie na krawezniki kickami;))

(...)

czy ten 14 latek sam sobie zaplatał koła?

Fakt, ciekawe pytanie. Po 1sze to byla nauka, czyli więcej twardych lądowań niż miękkich - jeśli np. uderzy się kołem, nawet z bylejakich 20cm w beton BOKIEM i NA UKOS (koło względem podłoża tak ja tu: -> / lub: \ <- ), to można pogiąć nawet najtwardszą obręcz po paru takich wyczynach - zwłaszcza jeśli jest zaplatana/centrowana (złym centowaniem można sp... nawet najlepszy zaplot!) home-made, czyli zwykle nierówno i zbyt lekko. :)

A co do Crussherrow/Blizzardów - na wszystkie obręcze sprzedane na Cz-wę przez "Cyklo" (Grupa Velo) wiem o JEDNEJ zniszczone - a analogicznego powodu jak w/w. A reszta sobie służy nawet w DH i jakoś się nie łamie.

PS. Z Tiną pogięliśmy dość mocno dwa Single-Tracki, i to użytkując je tylko na mało wymagających dirtach. Czyli co - tym razem SUN jest całkiem do d... niczego się nie nadaje? :P

PS2. Siwy84 - mam zestaw VooDoo na przód, Forrtress na tył (używane z V-kami w ostrym XC / lekkim enduro) i poza początkowymi problemami (winny był właśnie zbyt słaby zaplot po dociągnięciu szprych jest ok :P ) nie narzekam na nie.

Raiderr byłby IMO propozycją raczej na przód niż tył. Rigid osobiście nie używałem, ale słyszałem o zaniżaniu przez nią wag.

Napisano

MrJ - nie kwestionuje Twojej tezy tylko chciałbym wiedzieć dlaczego tylko na przód?

Szczerze to w przyszłości chciałem wrzucić taką samą obręcz z tyłu żeby to jakoś wyglądało.

Napisano

Na tył to raczej byłaby obręcz dla niezbyt ciężkiego bikera (w sumie 72kg to jeszcze nic strasznego :P ) i/lub do ostrzejszego XC lub niewymagającego zbytnio enduro - więc zależy jak naprawdę jeździsz.

Jak nie szalejesz, Raiderra można by założyć i tu i tam... a to będzie w hardtailu czy fullu? Bo ten drugi wybacza więcej! :)

Napisano

HT niestety :o Wydaje mi się, że raiderr mi styknie. Chyba aż takich hardcorów nie uprawiam. Teraz mam, wstyd się przyznać, remerx :D Z przodu i z tyłu. I na ogół wytrzymywały. Tył trochę scentrowałem, nie wiem kiedy. A przód to ostatnio mi się scentrował, ostatnio - w zeszłym roku w lato, jak miałem nieprzyjemność wjechać w pewną Panią, która mi wbiegła na ścieżkę rowerową. Twarda sztuka :) Bo tydzień wcześniej miałem spotkanie z samochodem i koło wyszło bez szwanku :D

Przynajmniej na razie zdecyduje się chyba na raiderra ze względów głównie finansowych. Troszkę ciężkawa jest i za szeroka, no ale trudno. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się kupi :P

Napisano

Czy taka ciężka? W porownaniu do Remerxa na pewno nie (one wbrew pozorom swoje gramy mają).SingleTracki pod 26" zresztą też są w podobnej wadze.

Ewentualnie inna propozycja: Alexrims DH19 - tutaj srebrne, ale po 1sze w naprawdę xtra cenie: http://www.allegro.pl/item319606898_obrecz...ja_zobacz_.html a po 2gie ciężkawo jest dostać czarne bez szlifowanego boku pod V-ki, a na srebrnej nawet tego nie widać. Do hard XC nada się spokojnie, myśmy zajechali go z Tiną dopiero na hopkach, a miał wtedy ponad 1,5 roku przebiegu! :)

Miałem tę obręcz i o niej mogę powiedzieć z czystym sumieniem: nie_do_zajechania!!! Osobiście za tyle kasy nawet bym za dlugo nie deliberował - nawet gdyby nie pasował mi kolor (kwestia subiektywna) ;)

Napisano

MrJ a co powiesz na felę Alexa - DP20? Mało o niej info, ale wygląda doprawdy interesująco. Tylko nie wiadomo jaka realna waga. Jeśli byłaby w granicach do 550 gram to jest to całkiem ciekawa opcja do wtrzymalszego koła przedniego z perspektywami na szerszą oponkę. Taką 2.3-2.4.

Napisano

ja mam dp20, bardzo dobra obręcz do enduro, lekka i jak dobrze zapleciona sporo wytrzyma. jest wąska więc nie nadaje się do szerokiej opony. idealna do lekkiego fulla enduro. realnie waży ok 500g (+/-10g nie pamiętam dokładnie). dobra do enduro, niezbyt nadaje się do skakania. do xc/enduro polecam :)

Napisano

A jaką masz na niej gumkę? Ja docelowo chciałbym naciągnąć coś 2.2 - 2.3. Więcej raczej nie.

PS. Przed chwila dostalem w lapki moja nowa obrecz - własnie DP20. Pierwsze wrazenie - wyglada za######iscie :thumbsup: Po blizszej obserwacji widze ten "rowek" na łączeniu, na który duzo osob narzeka. Jest gdzies na 0,5 mm "szeroki". Pare rysek od skladowania i/lub transportu. Generalnie fajowa obręcz.

A teraz najlepsze...PASUJE WENTYL SAMOCHODWY :excl: Otworek wydał mi się ciut za duzy, przymierzam i WCHODZI! :D No niebo na ziemi :angry2:

Napisano

teraz mam na niej nobby nic 2.1 nowe (nie wiem czy różni się czymkolwiek od starego poza napisem) i jest idealnie tzn boki obręczy / \ + boki opony / \ tworzą prawie linię prostą. więc te tycie 2.1 to idealny rozmiar, docelowo chcę dać 2.25 i sądzę że obręcz sobie poradzi, ale sądzę że trzeba będzie dać większe ciśnienie do opony, bo sztywność opona / obręcz zmniejszy się. pamiętaj że różne marki to różne faktyczne rozmiary opon, tiogi 2.1 jest większe niż schwalbe 2.25; a ta obręcz wg mnie nie nadaje się do bardzo dużych opon typu 2.3-2.4 - mogą mieć tendencję do zsuwania się.

przyznaję że obręcz wygląda fantastycznie, szarpnąłem sie dla mniej na nowe szprychy + czarna piasta, i wygląda super :D

Napisano

Też się zastanawiam nad tym nobby nic-iem tylko w wersji 2.25 wlasnie. Z przodu taka wystarczy, póki co w góry się nie wybieram :D A na tył poszukam ciut mocniejszej obręczy i ciutkę szerszej i do niej oponke może też większą.

Bendus ma fajne kółeczka - Mavici EN321 (XM321 - kiedyś). Bardzo mi się podobają i właśnie o takiej obręczy myślę na tył. Nie jest bardzo ciężka, jest chyba 1 mm szersza od DP20. Wydaje mi się, że do mojej wagi będzie idealna. O ilę nie przytyję :P Niestety na tylne koło na razie kasy nie mam.

Napisano

pamiętaj że nie można dawać na tył szerszej opony - rower będzie się źle prowadził, na zakrętach może mieć tendencję do wylatywania na zewnątrz. przednie koło powinno mieć lepszą przyczepność - najlepiej przód i tył opony taki sam rozmiar, ale tył twardsza mieszanka albo inny bierznik.

wynika to z tego że uślizg tylnego koła bardzo łatwo opanować, ale sytuacja kiedy tył ma lepszą przyczepność (np miększa guma, głębszy bieżnik to oczywiste; natomiast szersza opona czy szersza obręcz daje większą powierzchnię styku --> znów większa przyczepność) jest bez porównania gorsza, bo poślizg przodu duuużo trudniej opanować - prawie zawsze kończy się to glebą.

więc moja rada jest taka : przód i tył taka sama obręcz na 36 szprych np dp20 - spokojnie wytrzyma, pod warunkiem że nie skaczesz. + nobby nic 2.25 *2 albo przód : nobby nic 2.25 + tył : racing ralph 2.25. zwłaszcza ten drugi przypadek polecałbym bo nie dość że dzięki rr rower lepiej przyspiesza, to jego zachowanie jest bardziej przewidywalne.

Napisano

Tego nie wiedziałem. Dzięki za radę. A co do rozmiaru obręczy to przecież to, wydaje mi się, dość często stosowana praktyka, że obręcz z tyłu zakłada się mocniejszą (z reguły, chyba siłą rzeczy, szerszą). Nie jest tak? Nie mówie tu o roweruch do typowego XC, ale o bike-ach wlasnie do enduro i innych "cięższych" dyscyplin.

Napisano

owszem, daje się szersze obręcze na tył, ale to robią ludzie w domu, nie ma tego w żadnym seryjnym rowerze. często natomiast w najcięższych rowerach daje się 24" koło przó i 26" tył, np obie w rozmiarze 3.0. owszem, widziałem patent z szerszą obręczą i oponą z tyłu, ale wtedy opona była z twardszej mieszanki i z niższym bieżnikiem.

Napisano

To mówisz, ze jak kupiłem DP20 na przod to tym samym skazalem sie na taka sama obrecz z tylu? Na serio mi sie te mavici EN321 spodobały. Dzisiaj jeszcze kilka dobrych slow o nich slyszalem w sklepie no i widzialem fulla gianta za około 12000 na tych obreczach - to tez chyba o czyms swiadczy :)

A czy jak bede mial inne obrecze, a dam te same opony to i tak roznica bedzie jakas mocno zauwazalna?

Napisano

Trudno mi powiedzieć czy różnica będzie ogromna, czy niezauważalna, sam miałem kiedyś 2.35 z przodu 2.4 z tyłu i "coś" było nie tak, rower gorzej zachowywał się na zakrętach niż jak miałem 2*2.25. Zauważ jak jest w przypadku zawieszenia - producenci starają się tak robić żeby przód i tył miał podobną charakterystykę.

Jeżeli podobają Ci się mavic'i, kup sobie takiego na przód, koszt takiej obręczy nie będzie drastycznie większy niż dp20, a za jakiś czas taką samą na tył. To że jest ta obręcz w jakimś rowerze to czysty marketing, a że obręcz za 100zł jest w rowerze za 12000 to wg mnie ździerstwo ;) w każdym razie miałbym wątpliwości czy faktycznie ten mavic jest lepszy / mocniejszy / trwalszy niż dp20, na pewno jest minimalnie cięższy. ale jeżeli podoba Ci się mavic, bierz mavica, tylko radzę takie same obręcze przód / tył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...