Otter Napisano 22 Września 2006 Napisano 22 Września 2006 a crussherr juz w ogole pomijam bo 14 latek wazacy 50kg centrowal ja codziennie przy nauce trialu ( czytaj skakanie doslownie 20cm dropikow i przeskakiwanie po plaskim... o bylbym zapomnial wskakiwanie na krawezniki kickami;)) czy ten 14 latek sam sobie zaplatał koła? Z resztą, jak sie "ni umi" to sie psuje. Ja Ci mogę pogiąć każdą obręcz jesli będziesz chciał :030: ty widze wszystko byc dartmoora bral :/ czy oni placa ci za reklame ????? moim zdaniem nie bralbym dartmoora na tyl z tego to wzgledu ze wolalbym miec pewniejsza obrecz np. Double Tracka (...) A tobie Sun Rims ? :lol:
Otter Napisano 25 Września 2006 Napisano 25 Września 2006 Jak ktoś chciał fotki to tutaj są.. nowe kółka.. mmm.. lawli, pomoarańczowy wentylek RLZ Oponka 2,4 Fota 1 Fota 2 Fota 3 Indżoj :030:
scttvoltyz35 Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 Ja mam jeszcze pytanko: jak bym z przodu założył obręcz dartmoora'a raiderr (3 komory,dwie ścianki) i z tyłu blizzarda (5 komór,dwie ścianki) czy taki komplet wytrzyma dirto-street?
siwy84 Napisano 3 Marca 2008 Napisano 3 Marca 2008 Witam. To ja się podepnę pod temat. Przymierzam się do zakupu przedniego koła. Fundusze, jak to zwykle bywa, mocno ograniczone. Chciałbym kupić obręcz dartmoora - raiderr http://www.allegro.pl/item322410609_nowa_o..._do_wyboru.html i piastę novatec http://www.allegro.pl/item320278095_novate...ny_zobacz_.html Ważę w okolicach 72 kg. Preferuję xc/enduro. Po prostu wolałbym żeby obręcz była w stanie znieść trudy życia Waga myślę, że max to jakies 550g. Ewentualnie ciekawą propozycją wydaje się być: http://www.rowerowy.com/skladak/kolo_przod...ecz/taurus.html Niewątpliwym atutem jest waga, ale nie wiem jak z wytrzymałością. To chyba słabsza obręcz? Pozdrowerek.
MrJ Napisano 5 Marca 2008 Napisano 5 Marca 2008 crussherr juz w ogole pomijam bo 14 latek wazacy 50kg centrowal ja codziennie przy nauce trialu ( czytaj skakanie doslownie 20cm dropikow i przeskakiwanie po plaskim... o bylbym zapomnial wskakiwanie na krawezniki kickami;))(...) czy ten 14 latek sam sobie zaplatał koła? Fakt, ciekawe pytanie. Po 1sze to byla nauka, czyli więcej twardych lądowań niż miękkich - jeśli np. uderzy się kołem, nawet z bylejakich 20cm w beton BOKIEM i NA UKOS (koło względem podłoża tak ja tu: -> / lub: \ <- ), to można pogiąć nawet najtwardszą obręcz po paru takich wyczynach - zwłaszcza jeśli jest zaplatana/centrowana (złym centowaniem można sp... nawet najlepszy zaplot!) home-made, czyli zwykle nierówno i zbyt lekko. A co do Crussherrow/Blizzardów - na wszystkie obręcze sprzedane na Cz-wę przez "Cyklo" (Grupa Velo) wiem o JEDNEJ zniszczone - a analogicznego powodu jak w/w. A reszta sobie służy nawet w DH i jakoś się nie łamie. PS. Z Tiną pogięliśmy dość mocno dwa Single-Tracki, i to użytkując je tylko na mało wymagających dirtach. Czyli co - tym razem SUN jest całkiem do d... niczego się nie nadaje? PS2. Siwy84 - mam zestaw VooDoo na przód, Forrtress na tył (używane z V-kami w ostrym XC / lekkim enduro) i poza początkowymi problemami (winny był właśnie zbyt słaby zaplot po dociągnięciu szprych jest ok ) nie narzekam na nie. Raiderr byłby IMO propozycją raczej na przód niż tył. Rigid osobiście nie używałem, ale słyszałem o zaniżaniu przez nią wag.
siwy84 Napisano 5 Marca 2008 Napisano 5 Marca 2008 MrJ - nie kwestionuje Twojej tezy tylko chciałbym wiedzieć dlaczego tylko na przód? Szczerze to w przyszłości chciałem wrzucić taką samą obręcz z tyłu żeby to jakoś wyglądało.
MrJ Napisano 5 Marca 2008 Napisano 5 Marca 2008 Na tył to raczej byłaby obręcz dla niezbyt ciężkiego bikera (w sumie 72kg to jeszcze nic strasznego ) i/lub do ostrzejszego XC lub niewymagającego zbytnio enduro - więc zależy jak naprawdę jeździsz. Jak nie szalejesz, Raiderra można by założyć i tu i tam... a to będzie w hardtailu czy fullu? Bo ten drugi wybacza więcej!
siwy84 Napisano 5 Marca 2008 Napisano 5 Marca 2008 HT niestety Wydaje mi się, że raiderr mi styknie. Chyba aż takich hardcorów nie uprawiam. Teraz mam, wstyd się przyznać, remerx Z przodu i z tyłu. I na ogół wytrzymywały. Tył trochę scentrowałem, nie wiem kiedy. A przód to ostatnio mi się scentrował, ostatnio - w zeszłym roku w lato, jak miałem nieprzyjemność wjechać w pewną Panią, która mi wbiegła na ścieżkę rowerową. Twarda sztuka Bo tydzień wcześniej miałem spotkanie z samochodem i koło wyszło bez szwanku Przynajmniej na razie zdecyduje się chyba na raiderra ze względów głównie finansowych. Troszkę ciężkawa jest i za szeroka, no ale trudno. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się kupi
MrJ Napisano 6 Marca 2008 Napisano 6 Marca 2008 Czy taka ciężka? W porownaniu do Remerxa na pewno nie (one wbrew pozorom swoje gramy mają).SingleTracki pod 26" zresztą też są w podobnej wadze. Ewentualnie inna propozycja: Alexrims DH19 - tutaj srebrne, ale po 1sze w naprawdę xtra cenie: http://www.allegro.pl/item319606898_obrecz...ja_zobacz_.html a po 2gie ciężkawo jest dostać czarne bez szlifowanego boku pod V-ki, a na srebrnej nawet tego nie widać. Do hard XC nada się spokojnie, myśmy zajechali go z Tiną dopiero na hopkach, a miał wtedy ponad 1,5 roku przebiegu! Miałem tę obręcz i o niej mogę powiedzieć z czystym sumieniem: nie_do_zajechania!!! Osobiście za tyle kasy nawet bym za dlugo nie deliberował - nawet gdyby nie pasował mi kolor (kwestia subiektywna)
siwy84 Napisano 8 Marca 2008 Napisano 8 Marca 2008 MrJ a co powiesz na felę Alexa - DP20? Mało o niej info, ale wygląda doprawdy interesująco. Tylko nie wiadomo jaka realna waga. Jeśli byłaby w granicach do 550 gram to jest to całkiem ciekawa opcja do wtrzymalszego koła przedniego z perspektywami na szerszą oponkę. Taką 2.3-2.4.
rud Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 ja mam dp20, bardzo dobra obręcz do enduro, lekka i jak dobrze zapleciona sporo wytrzyma. jest wąska więc nie nadaje się do szerokiej opony. idealna do lekkiego fulla enduro. realnie waży ok 500g (+/-10g nie pamiętam dokładnie). dobra do enduro, niezbyt nadaje się do skakania. do xc/enduro polecam
siwy84 Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 A jaką masz na niej gumkę? Ja docelowo chciałbym naciągnąć coś 2.2 - 2.3. Więcej raczej nie. PS. Przed chwila dostalem w lapki moja nowa obrecz - własnie DP20. Pierwsze wrazenie - wyglada za######iscie Po blizszej obserwacji widze ten "rowek" na łączeniu, na który duzo osob narzeka. Jest gdzies na 0,5 mm "szeroki". Pare rysek od skladowania i/lub transportu. Generalnie fajowa obręcz. A teraz najlepsze...PASUJE WENTYL SAMOCHODWY Otworek wydał mi się ciut za duzy, przymierzam i WCHODZI! No niebo na ziemi
rud Napisano 12 Marca 2008 Napisano 12 Marca 2008 teraz mam na niej nobby nic 2.1 nowe (nie wiem czy różni się czymkolwiek od starego poza napisem) i jest idealnie tzn boki obręczy / \ + boki opony / \ tworzą prawie linię prostą. więc te tycie 2.1 to idealny rozmiar, docelowo chcę dać 2.25 i sądzę że obręcz sobie poradzi, ale sądzę że trzeba będzie dać większe ciśnienie do opony, bo sztywność opona / obręcz zmniejszy się. pamiętaj że różne marki to różne faktyczne rozmiary opon, tiogi 2.1 jest większe niż schwalbe 2.25; a ta obręcz wg mnie nie nadaje się do bardzo dużych opon typu 2.3-2.4 - mogą mieć tendencję do zsuwania się. przyznaję że obręcz wygląda fantastycznie, szarpnąłem sie dla mniej na nowe szprychy + czarna piasta, i wygląda super
siwy84 Napisano 12 Marca 2008 Napisano 12 Marca 2008 Też się zastanawiam nad tym nobby nic-iem tylko w wersji 2.25 wlasnie. Z przodu taka wystarczy, póki co w góry się nie wybieram A na tył poszukam ciut mocniejszej obręczy i ciutkę szerszej i do niej oponke może też większą. Bendus ma fajne kółeczka - Mavici EN321 (XM321 - kiedyś). Bardzo mi się podobają i właśnie o takiej obręczy myślę na tył. Nie jest bardzo ciężka, jest chyba 1 mm szersza od DP20. Wydaje mi się, że do mojej wagi będzie idealna. O ilę nie przytyję Niestety na tylne koło na razie kasy nie mam.
rud Napisano 12 Marca 2008 Napisano 12 Marca 2008 pamiętaj że nie można dawać na tył szerszej opony - rower będzie się źle prowadził, na zakrętach może mieć tendencję do wylatywania na zewnątrz. przednie koło powinno mieć lepszą przyczepność - najlepiej przód i tył opony taki sam rozmiar, ale tył twardsza mieszanka albo inny bierznik. wynika to z tego że uślizg tylnego koła bardzo łatwo opanować, ale sytuacja kiedy tył ma lepszą przyczepność (np miększa guma, głębszy bieżnik to oczywiste; natomiast szersza opona czy szersza obręcz daje większą powierzchnię styku --> znów większa przyczepność) jest bez porównania gorsza, bo poślizg przodu duuużo trudniej opanować - prawie zawsze kończy się to glebą. więc moja rada jest taka : przód i tył taka sama obręcz na 36 szprych np dp20 - spokojnie wytrzyma, pod warunkiem że nie skaczesz. + nobby nic 2.25 *2 albo przód : nobby nic 2.25 + tył : racing ralph 2.25. zwłaszcza ten drugi przypadek polecałbym bo nie dość że dzięki rr rower lepiej przyspiesza, to jego zachowanie jest bardziej przewidywalne.
siwy84 Napisano 12 Marca 2008 Napisano 12 Marca 2008 Tego nie wiedziałem. Dzięki za radę. A co do rozmiaru obręczy to przecież to, wydaje mi się, dość często stosowana praktyka, że obręcz z tyłu zakłada się mocniejszą (z reguły, chyba siłą rzeczy, szerszą). Nie jest tak? Nie mówie tu o roweruch do typowego XC, ale o bike-ach wlasnie do enduro i innych "cięższych" dyscyplin.
rud Napisano 13 Marca 2008 Napisano 13 Marca 2008 owszem, daje się szersze obręcze na tył, ale to robią ludzie w domu, nie ma tego w żadnym seryjnym rowerze. często natomiast w najcięższych rowerach daje się 24" koło przó i 26" tył, np obie w rozmiarze 3.0. owszem, widziałem patent z szerszą obręczą i oponą z tyłu, ale wtedy opona była z twardszej mieszanki i z niższym bieżnikiem.
siwy84 Napisano 13 Marca 2008 Napisano 13 Marca 2008 To mówisz, ze jak kupiłem DP20 na przod to tym samym skazalem sie na taka sama obrecz z tylu? Na serio mi sie te mavici EN321 spodobały. Dzisiaj jeszcze kilka dobrych slow o nich slyszalem w sklepie no i widzialem fulla gianta za około 12000 na tych obreczach - to tez chyba o czyms swiadczy A czy jak bede mial inne obrecze, a dam te same opony to i tak roznica bedzie jakas mocno zauwazalna?
rud Napisano 14 Marca 2008 Napisano 14 Marca 2008 Trudno mi powiedzieć czy różnica będzie ogromna, czy niezauważalna, sam miałem kiedyś 2.35 z przodu 2.4 z tyłu i "coś" było nie tak, rower gorzej zachowywał się na zakrętach niż jak miałem 2*2.25. Zauważ jak jest w przypadku zawieszenia - producenci starają się tak robić żeby przód i tył miał podobną charakterystykę. Jeżeli podobają Ci się mavic'i, kup sobie takiego na przód, koszt takiej obręczy nie będzie drastycznie większy niż dp20, a za jakiś czas taką samą na tył. To że jest ta obręcz w jakimś rowerze to czysty marketing, a że obręcz za 100zł jest w rowerze za 12000 to wg mnie ździerstwo w każdym razie miałbym wątpliwości czy faktycznie ten mavic jest lepszy / mocniejszy / trwalszy niż dp20, na pewno jest minimalnie cięższy. ale jeżeli podoba Ci się mavic, bierz mavica, tylko radzę takie same obręcze przód / tył.
siwy84 Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 Spoko rud, dzieki. Bede mial na wzgledzie Twoje rady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.