Skocz do zawartości

[koło] co do streetu i dirtu

damian1987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

Za bardzo sie nie znam na częściach rowerowych, i nie wiem co wybierać, na pewno rozwiążecie mój problem,

bo niedługo mam urodziny, (w Wielkanoc ,16 kwiecień :) ) , i spytałem się rodziców czy kupią mi tylne koło do roweru, powiedzieli mi do , za ile pieniędzy, więc dlatego zwracam sie do was....

chce w końcu kupić se tylne koło, najlepiej jakieś wytrzymałe,

słyszałem że dobre są obrecze : Sun Rims , czytałem troche o nich , ale wole się spytać was (fachowców ;) ),

oczekuje wydatku w granicach z 250zl za całosc ,może 300zl....

więc tak :

1) obręcz :

mam kilka typów, podpowiedźcie mi coś o nich , bo nie wiem , o co chodzi z tym, Double Track i Single Track, i

co z tymi otworami, 32-36, czym to się rózni ??

oto one :

Sun Rims Double Track 26", 32 otwory

Sun Rims Double Track 26", 36 otworów

Sun Rims Mammoth 26" 32otwory

Sun Rims S type, 36 otworów

Sun Rims Single Track 26", 32 otwory

Sun Rims Single Track 26", 36 otworów

2) szprych, to już zdaje się na was....

3) piasta , nic kompletnie o nich nie wiem , wiem tyle że mam z przodu w rowerze SHIMANO, jakąś,.....

4) zębatka, mam z tylu w rowerze, na 7 biegów, i trzeba by kupic nowa, lub przełożyć starą, ale chyba kupić

nowa ??

Opona i dętka, to już mam wybraną......

Za wszystkie....Dzieki z góry :)

Napisano

wez sobie obręcz dartmoora nowa 3 i 5 komorowe - pancerne po 60 i 80 zł do tego piste nowateca za 100 albo tez dartmoorowska

i bedzie koło pancerne

nie opłaca sie przepłacac za sama nazwe:)

Napisano

A ja polecam gorąco Double Track - pamiętaj tylko, że to obręcz pod hamulce tarczowe!! Cena to 149 zł. Mam tą obręcz i powiem, że jest nie do zajechania i jak wygląda... :030: Jeżeli natomiast z tyłu masz hamulce v-ki to bierz Mamootha (łatwa regulacja klocków ze względu na wysokie ścianki). Cena obręczy to około 119 zł. Dobrym wyborem będzie również Supra MT (6 komorowy potwór, także bardzo wysokie ścianki) z firmy AlexRims - również pod v-ki (129 zł). Każda z tych obręczy jest dostępna na 36 otworów, co jest lepszym wyborem niż na 32 otwory; do tego zrób splot na 3x i będzie super. Piasta, no cóż... może NorthShore Coaster (jeżeli pod tarcze, no i jest troche droga, bo aż około 189 zł), a jeżeli nie, to może tą pisatę co kolega wyżej podał.

Szprychy w zupełności wystarczą DT Champion - cena to około 1,20 za sztukę, co daje 43 zł za 36 szprych. Lepszych nie opłaca sie kupować.

Co do zębatki, to moim zdaniem zupełnie obojętne. Na nią przeznaczyłbym jak najmniej kasy.

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia w składaniu kółka :- )

Napisano

Co do obreczy, to jesli Ci nie zalezy na marce, to obrecz nie pod v-ki to zdecydowanie vuelta excalibur dh (koszt ok 60 zl), a jak pod v-ki to ktorys z dartmoorow (pewnie z tej samej tajwanskiej fabryki co sun jest :) ). Co do piast to jak z bebenkiem, to novatec na 4 maszynach moze byc. A jesli chcialbys singla np (szczerze polecam), to popatrz za NS Coaster SS, albo Reborn Grind. Szprychy DT za 1,20 sa jak najbardziej ok. A do tego jaka chciales opone i detke? Aha i napisz najwazniejsze, czy kolo ma miec 26" czy 24" :P ?

Napisano

ja chce obrecz, pod tarcze,

excalibura to ja mam na przodie, i z przodu mi wystarcza, ale do tylu to musze dac cos mocniejszego, a opony to wypatrzylem se : Opona MAXXIS Holly Roller 26"x 2,4, fajna

lub moze macie jakies inne do streetu i dirtu ?

a kolo to 26'

Napisano

A ja bym jednak dołożył te pare złotych do Double Tracka :twisted: Obręcz bardzo wytrzymała, idealna na tył (i do tego oczkowana). Razem z tą oponą będzie cudownie wyglądać!!

Ale zrobisz jak uważasz...

Napisano

feno skąd wiesz ,że obrecze dartmoora są mniej wytrzymałe ? jezdziłeś? widziałeś chocaż? jeżeli argumentem jest że ładnie wygląda to ja bym nie chciał od ciebie rady - mnie akurat sie nie podoba:)

dartmoor blizzard - 32/36 otworów, dwuscienna, 5 komór, oczkowana - 69.90 zł oszczedność 79.1 zł które można dołożyc do piasty

to jest chyba argument? :P

Napisano

Nie jest głównym argumentem, to że ładnie wygląda, aczkolwiek wygląda ładnie xD Widziałem Dartmoory. Ale widziałem też Double Tracka i mam go w swoim rowerze. Zresztą co tu dużo mówić, to klasa sama w sobie. Ale jak juz powiedziałem autor tematu zrobi jak uważa. Ja jestem zwolennikiem tej obręczy, a Ty tamtej i już.

Napisano

jeszcze mam , male pytanko :

bo kolega ma do sprzedania , obrecz, chyba bardzo dobra :

Sun Rims Double wide !!

http://img142.imageshack.us/img142/7825/13...oublwide7zc.jpg

jak widac nowka kosztuje, w cenie 219zl

a on chce za nia okolo 150zl, lub (130-140zl),

i jest w stanie ponoc bardzo dobrym :)

i sie wlasnie, nie wiem co zrobic, czy wziasc od niego ta Double wide, czy kupic nowke, ze sklepu :

Sun Rims Double Track 26", 36 otworów za 149zl

jak myslicie ??

Napisano

Double track wcale nie jest niezniszalny.... Kumpel na 26" zrobil jajko w jeden dzien (niedolot na dosc duzym stairgapie). Co do samego kola, to jak juz bardzo chcesz DT, to go bierz... Co do opon, to zobacz Nokian XXX, albo Kende K-Rad (dosc lekka, w sumie moze byc, sam mam :) ).

Napisano

Ja polecam obręcz Dartmoora tą szerszą (42mm) własnie w czwartek bede miał juz koło złozone na niej prezętyje sie naprawde super a znając wytrzymałosc dartmoorów jest takze pancerna :) naprawde się opłaca

Napisano

Oczywiście, że DoubleTrack nie jest niezniszczalny. Żadna obręcz nie jest. A poza tym niedoloty (zwłaszcza na schodach lub tego typu rzeczach) są bardzo bolesne dla obręczy i wtedy prawie każda pęka jak zapałka. Ja już swoje zdanie przedstawiłem i pozostawiam decyzję autorowi tematu :- )

P.S. Dodam jeszcze tylko, że kiedyś widziałem na filmie (nie wiem czy nie jakiś Kranked) jak koleś zrobił 8 metrowego dropa i źle wylądował. Wszystkie szprychy mu poszły ale DoubleTrack przetrwał ;- )

Pozdro dla wszystkich...

• 5 miesięcy temu...
Napisano

blizard jest tak samo szeroka jak double track, crussherr jest strasznie szeroka, juz 2.1 opona do blizzarda to mało

jezeli ma byc oponka 2.1 to polecam voo doo

Napisano

WItam

osobiscie nie polecam ci voodoo bo sa miekkie jak guma;) na przod OK ale nie na tyl

Jak pewnie kazdy wie mam zwykly storzek za 30zl;) na tyle i mimo ze ma juz... duzo ponad 3 lata:D? i ma porzadnego wgniota od nauki bunnego ( nie polecam ostrych krawedzi;)) to zjazdy po schodach skoki na schody przy znacznych predkosciach czy tez niedolot na dropie;) albo nieudany baniak na schody nie daje jej rady w takim stopniu jak temy dartmoorowi;)

dzisiaj bylem swiadkiem jak kumpla voodoo wgniótł się przy nieudanym baniaku a nawet halasu nie bylo ( tzn. nie dobil masakrycznie obreczy na kancie)...:|

zmiania detki i do domu... ( to juz 2 wgniotka w nim / przy 1 nie bylo snake)

Nastepny dartmoor voodoo jaki polegl w moim miescie takze byl traktowany streetem (w wiekszosci) i ma juz uuuuuu duzo wgniotkow:(

NIe mowie o tym ze te obrecze lapia centre od zwyklej jazdy czy podjechania pod 2cm kraweznik ( na takowe wskakiwac to wstyd:D) i to nie jest wina zaplecenia czy naciagu szprych;)

a crussherr juz w ogole pomijam bo 14 latek wazacy 50kg centrowal ja codziennie przy nauce trialu ( czytaj skakanie doslownie 20cm dropikow i przeskakiwanie po plaskim... o bylbym zapomnial wskakiwanie na krawezniki kickami;))

Tak wiec osobiscie nigdy nie kupie tych obreczy bo jest to S_Y_F do kwadratu...

Jest to moje subiektywne odczucie i nikt nie musi sie nim sugerowac przy wyborze felgi

Pozdro

PoleK

Napisano

to jak w końcu z tym Crussherem ? Ona jest jak mi sie wydaje 4 komorowa a Blizzard 5 komorowa. Po cenie sugerowałem sie, że blizzard na przód i Crussher na tył był by dobrym pomysłem, czy mam brać dwa blizzardy?

Napisano

PoleK - nie wiem gdzie ty widziałes tak zmasakrowane obrecze dartmoora , ale albo przesadzasz albo jakis pech

widziałem wiele bilzardów i m.in. sam jezdze na nich i były poprostu masakrowane i nic złego sie z nimi niedzije

Napisano

Czy ma ktoś fotkę jak wygląda opona ...hm... tzn całe koło na dartmoorze? Konkretnie chodzi mi o crussherra! i ewentualnie blizzarda!

Napisano

PoleK - nie wiem gdzie ty widziałes tak zmasakrowane obrecze dartmoora , ale albo przesadzasz albo jakis pech

widziałem wiele bilzardów i m.in. sam jezdze na nich i były poprostu masakrowane i nic złego sie z nimi niedzije

ty widze wszystko byc dartmoora bral :/ czy oni placa ci za reklame ?????

moim zdaniem nie bralbym dartmoora na tyl z tego to wzgledu ze wolalbym miec pewniejsza obrecz np. Double Tracka :) kolega mmmak kupil taka tylko na przod i myslisz ze jest to niewiadomo jak fantastyczna obrecz... ja mam na przodnie vuelte dh i tez wymiata i moglbym powiedziec ze obrecz nie do zakatowania :/ a tak nie jest ale u mnie dziala ... na tyle mam double tracka i jestem bardzo happy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...