TrzecieKolo Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Witajcie, mam szybkie pytanie, bo z chemii nigdy mocny nie byłem Mam Rohloffa w buteleczce z której się beznadziejnie dozuje. Mam też buteleczkę po innym oleju (też do łańcucha, ale innej firmy), już prawie się skończył, a dozownik jest świetny. Chciałbym tam wlać Rohloffa, ale nie wiem czy można je zmieszać? Pytam, bo raczej nie wypłuczę zupełnie tego starego (wąska główka buteleczki + woda raczej nie załatwi sprawy). Dzięki i pozdrawiam!
BikoBiko Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Ja bym nie mieszał, bo nie wiem jaki tam był olej . Lepiej wypłucz tą dobrą butelkę np. benzyną, zostaw do wyschnięcia/odparowania i dopiero wlej rohloffa.
TrzecieKolo Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 Buteleczka jest plastikowa, na pewno można ją rozpuszczalnikiem potraktować?
mklos1 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Buteleczka jest plastikowa, na pewno można ją rozpuszczalnikiem potraktować? Nie każdy plastik lubi rozpuszczalnik... Ale podejrzewam, że jeżeli był w niej olej, to benzynę ekstrakcyjną jak najbardziej przetrzyma. Poza tym jak tam coś zostało, to pewnie gdzieś na ściankach... Jak nie chcesz myć to odwróć butelkę i pozwól działać grawitacji przez noc... Poza tym pewnie tyle tego smaru zostało, że nie ma co sobie zawracać głowy. Wlać i tyle. W ogólności jednak nie powinno mieszać się smarów różnych typów.
mariusz231 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Benzyna ekstrakcyjna nie jest silniym rozpuszczalnikiem, wiec nie powinno sie nic stac butelce. Poza tym mieszajac dwa oleje, moga wzajemnie na siebie zle wplynac i jak to sie mowi zwarzyc lub nie polaczyc trwale, tylko w chwili przemieszania a potem oddzielic. Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
premier2 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 popieram mklos1a. Zostaw buteleczkę na noc, a potem wlej olej. Pierwsze parę km na rowerze zrobi gorzej Rohlofowi niż resztki starego oleju... mariusz231, zakładając, że buteleczka ma ok 60ml pojemności, to niech zostanie choć za 2ml starego oleju. Uważasz, że wpłynie na pozostałe 58ml Rohloffa w taki sposób, jaki opisujesz?
mariusz231 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Nie napisal ile zostalo tylko, ze prawie sie skonczyl Poza tym rohloff jest chyba w 50 przynajmniej mam w takiej butli. Ja bym nie mieszal, ale kazdy robi po swojemu. Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
wojszat95 Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Panowie(mówię to tylko do niektórych) czy wam pracują głowy ? No tak to wszystko wyolbzymiacie, że jak zostanie 1ml oleju to się zaraz napęd zepsuje...To jest wręcz śmieszne.Ja bym się wiele nie srał tylko wziął ekstrakcyjną wypłukał zostawił na noc, nalał oleju i śmigał ! Nie widzę w czym problem ? Oczywiście, że olejów/smarów nie powinno się mieszać ale mówimy tutaj o większych proporcjach a nie 1ml na 59ml innego czy nawet 1ml na 49ml innego Niektóre tematy są tutaj naprawdę śmieszne ;-) Apeluję do was, poruszcie najpierw trochę głową i tak nie bójcie się, bo ja widzę że tutaj dużo ludzi się boi że to zaszkodzi a to tamto, a to sramto...Ja rozumiem, że można by pomyśleć co się leje na łańcuch itp. ale bez przesady.Duża grupa ludzi tutaj wszystko wyolbrzymia Podsumowując ekstrakcyjnej tam dać, na noc do wyschnięcia wlać i śmigać I bez zbędnego gadania ;D
mklos1 Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Panowie(mówię to tylko do niektórych) czy wam pracują głowy ? Czytamy uważnie? Poza tym pewnie tyle tego smaru zostało, że nie ma co sobie zawracać głowy. Wlać i tyle.
wojszat95 Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 @mklos1, Tak, ale ja nie kierowałem tego do Ciebie bo masz podobne poglądy nt. tej sprawy co ja przecież
ukaniex Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Strzelać będziesz z tego? Wy to macie problemy...
JeruTheDamaja Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Spokojnie zmieszaj te wypociny z innym olejem, a na pewno nic się nie stanie. To jest tylko olej, a nie lekarstwo. Oleje samochodowe tej samej lepkości można mieszać choć są innych firm. Ważne żeby łańcuch nie był suchy jak będziesz czytał to forum
mrkid1 Napisano 12 Października 2012 Napisano 12 Października 2012 Spokojnie nie spokojnie na pewno nie można mieszać typów olejów bo siępo prostu zwarzą...
slav4 Napisano 13 Października 2012 Napisano 13 Października 2012 Jasne że można - toż to nie składniki bomby termojądrowej Znam kolegę który na błotniste maratony najpierw smaruje Rohloffa, zostawia, a potem "poprawia" zielonym FL żeby tegoż Rohloffa nie wypłukało za szybko. IMHO patent świetny i aż kiedyś spróbuję. A jak jesteś "olejowym ortodoksem" i naprawdę się boisz, to tłuszcz rozpuszcza nie tylko benzyna. Nalej na noc gorącej wody z jakimś detergentem (proszek do prania albo zwykły Ludwik), rano wypłukaj i .... gotowe
mklos1 Napisano 13 Października 2012 Napisano 13 Października 2012 Jasne że można - toż to nie składniki bomby termojądrowej W ogólności nie powinno się mieszać olejów, ze względu na różne właściwości i składniki. W szczególności można, ale oleje muszą mieć zbliżone parametry. W przypadku olejów rowerowych parametry można jedynie oceniać na oko, bo nie są normalizowane, ani producent nie podaje podstawowych parametrów. Ostatnio zdarzyło mi się zmieszać ze sobą dwa smary syntetyczne suche ze sobą w stosunku 1:1. Niby działało, ale widać było oznaki "zważenia" - że tak to określę.
Grand231 Napisano 13 Października 2012 Napisano 13 Października 2012 Ja bym nie mieszał olejów, jeżeli producent zaleca coś do czegoś to znaczy że nie wymaga poprawek
tomekp24 Napisano 18 Października 2012 Napisano 18 Października 2012 Z całym szacunkiem do TrzecieKoło. Chociaż dawno byłem na forum nie przypominam sobie tematu który bardziej by mnie rozśmieszył. Przecież to tylko 2 oleje w dodatku w proporcjach 1:60, a jeśli się wypłucze benzyną to już naprawdę śladowe ilości zostaną i nie widzę w tym żadnego problemu.
Mod Team Puklus Napisano 23 Października 2012 Mod Team Napisano 23 Października 2012 Ja bym nic nie płukał tylko normalnie wlał ... przecież to nie do smarowania silnika ...
Artwro Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 Ależ na ten temat można jeszcze ze 300 postów napisać,mieszać nie mieszać?????.Pewnie jak zmiesza to łańcuch szlag trafi po 10 km.
premier2 Napisano 23 Października 2012 Napisano 23 Października 2012 Racja, wszystko co można było na ten temat napisać, już napisano. Zamykam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.