Skocz do zawartości

[widelec] sztywny 29

bigos97

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Ja sobie nie wyobrażam jazdy bez amortyzatora nawet w lekkim terenie. Sztywny widelec mam tylko dlatego że jeżdżę obecnie wyłącznie po asfalcie, widelec jest lekki i jego niska masa plus masa pozostałych komponentów wpływa na łatwość jazdy nawet z pojedynczą zębatką z przodu. Dla mnie problem pojawia się nawet na asfalcie posypanym drobnym żwirem, to już nie jest przyjemne. Oczywiście, kto co lubi.

To masz słabą wyobraźnie :P

Podbijam Salsę. Mam ramę optymalizowaną pod 100mm skoku i jeździłęm na Cromoto bez problemów. A jak wizualnie nie pasuje bo za cienki to niech będzie ten obrzydliwy Niner lub rurowy On-One - BTW, ktoś jak mi się zdawa pisał, że to US i A a On-One to firma brytolska, także zdecydowanie bliżej moża zakupy wykonać.

Szukaj czegoś przynajmniej 465mm A2C i bedzie git.

Szacunek...

I.

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team

Kłaniam,

Zauważyłem w prasie to wrzucę ku potomności.

51af8155-edfe-4115-95eb-a07100f36f03_800x800.jpg

Kinesis Maxlight IX 29er

A2C 490mm co ma niby być ok dla ram optymalizowanych pod 100-120mm amora. System mocowania tarczy PM - ciekawe ze nie widac na tej focie powyżej :) - sterówka stożkowa 1.5 do 11/8, monolityczna konstrukcja węglowa.

Pono w planach wersja ze sztywną ośka 15mm.

Wszystko fajowo tylko cena mordercza.250-275GBP...

Szacunek...

I.

Przy zamawianiu nie. Ale przy odbiorze przesyłki już tak.

Jeżeli zamawiasz dostawę kurierem z reguły to oni załatwiają formalności.

Jeżel zamawiasz pocztą, możesz dostać wezwanie do stawienia się, uiszczenia cła i odbioru przesyłki.

Ponoć zamówienie transportu morskiego ogranicza ryzyko wychwycenia przesyłki i jej oclenia. Nie próbowałem więc nie wiem.

No to jeszcze takiego wariata tutaj zabraklo - stalowa Salsa pod sztywna os 20mm, 468mm A-C, 90mm przeswitu na kapciucha, sterowka 1 1/8"...cena £189.99, waga: 1196g

fksa-cm-maxle29er.jpg

A jak komus malo A-C to prosze bardzo - widelec z Krampusa, 483mm, opona 29x3.0" przeleci nawet z kawalkiem blota! Niestety dostepny dopiero w Kwietniu(przynajmniej na wyspach) a cena £79.99 pozwala pomarzyc o apgrejdzie...

fksu-kramp-k.jpg

Jesli rozkminiasz przejscie na(lub chociaz sprobowanie) sztywniaka w terenie to oprocz konkretnego wytelepania gwarantuje niezla zabawe i w przypadku niezbyt szybkiego poddania sie na pewno wzrost umiejetnosci w kierowaniu bajkiem i wyborze optymalnej linii...ufff, zdanie zlozone wielokrotnie i juz mnie glowa boli ;)

POZDRo-:ver

mam pytania, głupie, ale znajduję sprzeczne informacje i dalej nie wiem.

Czy przy zamawianiu części bicyklowych (zastanawiam się właśnie nad widelcem) w USA płaci się cło?

Cło to pikuś, bo to jakieś 5-7% wartości, ale grozi Ci to, że zapłacisz VAT za towar (od łącznej wartości części ORAZ kosztów przesyłki).

Pewnym sposobem na obejście dodatkowych kosztów jest zadeklarowanie przedmiotu jako podarunek(gift) lub część zamienna(warranty replacement) oraz zaniżyć cenę produktu. W ten sposób omijają dodatkowe koszta sprzedawcy z Dalekiego Wschodu i jeszcze nigdy nie przyszło mi płacić ekstra, a ze stanów tylko raz uniknąłem dopłaty(niska wartość przedmiotu?).

Problem w tym, że o ile kupujesz coś od osoby prywatnej to jest ona w stanie iść na taki układ, sklepy z reguły odmawiają takich machlojek...

POZDRo-:ver

taka uwaga - peak jest pod widelec 100mm - 500-510mm wysokosci, jak wsadzisz sztywnego 465-470mm, to moze byc padaka, bo glowka zrobi sie 73*, jak nie wiecej, mufa wyjsciowo ma obnizenie 67mm, a tu jeszcze spadnie...

Łoł, ładny ten twój R. Trochę nie w temacie zapytam o tylny wideł w tej Twojej ramie. Jak widzę mocowanie hampla jest na sztywno/nieruchome, więc poziome haki z tarczą nie pozwalają naciągnąć łańcucha z hamplem tarczowym i dajmy na to wielobiegową piastą by uniknąć napinacza i rozumiem że koło trzeba i tak wsadzać maksymalnie do końca haków - jaki ma to sens?

Co do paczek z USA - paczka morska Polamer Doma (jak nie masz kogoś w USA to można zamówić z dostawą do nich a oni przepakują i nadadzą do Ciebie za jakąś tam opłatą statkiem) i prawie na 100% nawet nowy rower w oryginalnym kartonie, nie ubrodzony, nie skręcony, prosto z fabryki za kilka tysi zielonych dotrze bez cła. Wafrtość trzeba tylko zadeklarować chyba do 150USD ryzykując oczywiście nieco ;-). Niestety statek to czasem ponad 2 miesiące czekania ale na kilkadziesiąt paczek żadna mi nigdy nie zginęła i nigdy żadnego cła a wysyłałem przedziwne rzeczy jak sam w Chicago byłem. Niektóre paczki z narzędziami np. ponad 100kg.

Edytowane przez Mentos

• Mod Team

Menthos-to pytania o R. czyli Sarnę? (po hakach dochodzę do wniosku, że tak).

za "wow" podziękował. Po za tematem ale odpowiadając - haki poziome jako rezerwa:

- pod 29"/28" z tyłu na dłuższe płaskie trasy (teraz jest 650b) - nie wiedziałem jak krótki tył jest w stanie zrobic R pod 29" (wyszło że 425),

- pod singla, wielobiega itd bez napinki

Mocowanie tarczy jest jakie jest z prozaicznego powodu - nie było innych w tym czasie na stanie a w ciężkie mimośrody nie chciałem wchodzic. Mnie to nie przeszkadza bo zmiana koła na większe lub inne to nie skarpetki - zrobię to raz na rok albo rzadziej - a wtedy wsadzę z tyłu albo 180 tarczę albo inny adapter hamulca -robiłem już taką próbę-jest ok. Za to większym problemem okazuje się mocowanie przerzutki-przy bardzo odsuniętym kole "za duzo łańcucha" wisi między przerzutką a kasetą i zmiana biegów traci na szybkości i precyzji.

Za to w temacie - dziś dowiedziałem się i na forum i bezpośrednio od R. że takich widelców już robic nie będą (zresztą choc to info od młodego R. -ram MTb też nie bardzo) - za dużo problemów z gięciem rur. Za to proste grube rury i masywne haki mogą robic nadal.

o tu fota:

http://img198.imageshack.us/img198/7227/widyt.jpg'>http://img198.imageshack.us/img198/7227/widyt.jpg

o tu fota:

http://img198.imageshack.us/img198/7227/widyt.jpg

• 4 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...