bigos97 Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Witam, buduję rower na ramie Accent Peak 29 i czy za ~ 550 zł kupię jakiś dobry wideł do niego ? Nic nie znalazłem jak na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 http://www.ebay.co.uk/itm/Salsa-CroMoto-29-Fork-Met-Green-11-8-/170861667685?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&hash=item27c8262565 I na on one masz tego troche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2012 a cos takiego grubszego ? Mam Sr.Suntor NRX ale on ma tylko 80 skoku i to pod trekinga to wolał bym sztywny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Grubszego, czyli golenie o większej średnicy? Tak jak tu: http://www.carboncycles.cc/?s=0&t=2&c=43&p=196& ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Tak Żeby tak też wizualnie pasowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 9 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Października 2012 a rączki chcesz żeby pourywało? A powazniej: jak już coś grubszego szukaj widłów a'la Niner -czyli bez alu podkowy. To naprawdę robi sporą różnicę. Popatrz na rower kolegi Kovala: http://www.pinkbike.com/photo/8499328/ napisz do niego - da Ci namiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 masz te palki od accenta: http://www.velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1521 czesto trafiaja sie tansze na alle/wyprze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Wezmę pewnie tego Accenta, jakiej wysokości widła on odpowiada ? Mój NRX od bieżni do ziemi ma 51 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 trzeba zapytac - obstawiam, ze to standardowe 46-47mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Wezmę pewnie tego Accenta, jakiej wysokości widła on odpowiada ? Mój NRX od bieżni do ziemi ma 51 cm. Żeby znaleźć odpowiednik wśród sztućców 29", to sztywny widelec musiałby mieć 465-470mm (Accent ma 445). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2012 No to szukam dalej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Tu jest 470, ale trochę przekracza budżet http://www.on-one.co.uk/i/q/FOOOCAR/on_one_carbon_fork Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Wszystko fajnie ale z usa , na allegro są Mosso czy jakoś tak ale ponad 900 plnów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 12 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2012 ja mam 465mm w 945gramach i to za 350zł ale trzeba byc z tych lżejszych, zaufac ręcznej robocie i kochac stal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2012 pyknij jakies fotki na hudy97@poczta.onet.pl Jak nie znajdę nic ciekawego to pewnie RST First Air 29 wskoczy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 12 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2012 zerknij tutaj - gdzieś na ostatnie zdjęcia całego roweru (nie chcę mi się zbytnio robic i wklejac foty samego widelca) https://picasaweb.google.com/117547601064736857011/SARNA2# wideł lekki jak na stal, świetnie pracuje i nawet 60-70km w terenie połyka bez katorgi dla nadgarstków nie wiem tylko czy do alu ramy z grubszymi przekrojami wizualnie by pasował (już chyba lepsze hujlixy czy jak im tam carbonowe) oczywiście ten widelec w żadnym wypadku nie na sprzedaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Października 2012 Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Użytkuję obecnie trzeci sztywny widelec, jeden alu, drugi i trzeci full karbon, pierwszy to bontrager, drugi pro, trzeci niner. Być może stal działa inaczej, jednak w przypadku tych widelców komfort jazdy jest równy zeru a nie były/nie są eksploatowane w terenie. Żeby uczynić jazdę znośną używam rękawiczek z wkładkami oraz piankowych grubych chwytów, mam karbonową kierownicę i nie pompuję opon zbyt dużo jak na eksploatację tylko asfaltową. Nie napiszę że stal nie jest rozwiązaniem ale przy karbonowych gratach oraz terenowych oponach na twardej nawierzchni i tak nie odczuwałem zbytniej poprawy, ja przynajmniej nie dostrzegam plusa karbonu jakim jest pochłanianie wibracji. Na miejscu osoby która planuje użytkować rower mtb ze sztywnym widelcem w terenie najpierw spróbowałbym pojeździć choć trochę na jakiejś pożyczce i zobaczyć czy to się sprawdza. Moim zdaniem nie. Chyba że kolega bigos97 doświadczył się w tym względzie już w jakiś sposób i wie czego się spodziewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Dzięki Tobo za wypowiedź Na pewno to przemyślę, ale coś czuję że i tak wejdzie zwykły amortyzator bo nie umiem znaleźć widelca carbon/aluminum który wyglądał by jak normalny widelec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 13 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Serwus Tobo Ja poprzednio miałem S-Worksa z wkładkami elastomerowymi Zertz -dosyc krótki bo raptem 405mm (a długośc przy sztywnym widelcu ma bardzo duże znaczenia). Plus opona 29x2,1 na średnim kapciu, plus alu kierownica - po 40km w cięższym terenie bolały nadgarstki ale nie tak żeby nie zrobi drugich 40km. Za to plusy z pozbycia się amortyzacji potwierdzały słusznośc decyzji. Pomimo miłości do stali w Sarnie3 podchodziłem z rezerwą do stalowego sztucca. Plan był podobny do tego co pisze Tobo-żeby wszystko działało jak należy potrzebna jest dobra carbo kierownica i dobre gąbkowe rączki, i dobra elastyczna opona. I co? I tak jak pisałem powyżej - ostre pocinanie w terenie na trasach ponad 50km nie zostawia śladu na nadgarstkach-a trasy Polskich Lasów to nie wylizane np angielskie tracki-pełno walającego się drzewa, zniszczone leśne drogi ciężkimi pojazdami służb leśnych, czasem bruk, korzenie itd itp... Jestem tak zadowolony z wyników, że postanowiłem zaryzykowac wiosną i w Góry oprócz Stumpa FSRa zabrac sztywniaka. Acha-nie używam rękawiczek, a jak już tylko cienkie bez wkładek żelowych. Bigos-poczytaj wątek SSJ na 29er (gdzieś na 2,3 stronie zniknął) napisz do Kovala, pogadaj z Ivanem, Grabarzem i kilkoma innymi żeby nabrac pewności co do słuszności pójścia w sztywne. Ja (i nie tylko ja) ze swojego doświadczenia mogę tylko powiedziec "amortyzacja jest przereklamowana" ... ale bardzo producentom na rękę więc nie dziwmy się że 99,9% rowerów ma przedni amor (nawet mieszczuchy). ps: mój wideł to robota Mistrza Rychtarskiego - pracuje przód -tył, że słabo się robi na oczach, ale jak dotąd nie zawiódł, haczyki mam chromowane a rura sterowa od środka... jest żebrowana wzdłużnie dla wzmocnienia. wow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 13 Października 2012 Udostępnij Napisano 13 Października 2012 taka uwaga - peak jest pod widelec 100mm - 500-510mm wysokosci, jak wsadzisz sztywnego 465-470mm, to moze byc padaka, bo glowka zrobi sie 73*, jak nie wiecej, mufa wyjsciowo ma obnizenie 67mm, a tu jeszcze spadnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 13 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Suport może zejśc i do 290mm-skoro wideł sztywny -tak na boku -czy ktoś z tych co boją się niskich suportów liczyło kiedyś jak nisko spada suport przy ugięciu 100mm na przodzie?. Znów pytanie jak są podane kąty (to wcale nie jest takie oczywiste) czy przy SAGu czy na wolnym rowerze. Jeśli weźmie 470mm wideł (dajmy taki np niner) to 3 cm da około 1,4-1,5* ostrzej.. ale znów-jak mierzone są kąty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2012 http://www.velo.pl/produkty/?m=0&pk=%&id=3488 Ta rama też wchodzi w grę przez mój sentyment do Authora Rama potrzebuje 80mm czy 100mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Października 2012 Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Ja sobie nie wyobrażam jazdy bez amortyzatora nawet w lekkim terenie. Sztywny widelec mam tylko dlatego że jeżdżę obecnie wyłącznie po asfalcie, widelec jest lekki i jego niska masa plus masa pozostałych komponentów wpływa na łatwość jazdy nawet z pojedynczą zębatką z przodu. Dla mnie problem pojawia się nawet na asfalcie posypanym drobnym żwirem, to już nie jest przyjemne. Oczywiście, kto co lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Października 2012 Udostępnij Napisano 13 Października 2012 (edytowane) http://www.velo.pl/p...=0&pk=%&id=3488 Ta rama też wchodzi w grę przez mój sentyment do Authora Rama potrzebuje 80mm czy 100mm ? Jak wynika z opisu, 80 mm : http://www.velo.pl/rowery/?id=719 Edytowane 13 Października 2012 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 13 Października 2012 Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Koło 29" z oponą np. daje się wsadzić do widelca Mosso (który jest że niby pod koła 26-28"). Tyle że geometria się robi nie ten tego.... Ale spełnia wymogi cenowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi