Skocz do zawartości

[obręcz] Sun Inferno 23 - dętkowa czy bezdętkowa?

vwothyn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szybkie pytanie - czy ta obręcz przyjmie oponę bezdętkową bez przeróbek http://www.sun-ringle.com/mtb/rims/inferno-23/ ?

Od wewnątrz jest oklejona śliską żółtą taśmą, wygląda to na uszczelnienie komór nypli, stąd przy wczorajszej zmianie dętki w szczerym polu (trzecia guma na 800km) uderzyła mnie myśl, że być może da się zastosować bezdętkę bez przeróbek typu ghetto.

Napisano

Co to za wysyp pytań o bezdętki... aż podejrzane :)

Co do obręczy - za odpowiedź niech posłuży pytanie: widzisz gdzieś w opisie, żeby producent chwalił się bezdętkowością (UST/tubeless)?

Napisano

Żółta osłona ma chronić twoją dętkę przed szorstkimi rogami nypli. Oczywiście da się zrobić bezdętkową chociażby w sposób wspomnianego przez ciebie ghetto. Poszukaj na forum było już wielokrotnie pisane.

Napisano

Nyple przecież nie wystają do wnętrza obręczy, bo chowają się w wewnętrznej komorze obręczy (taśma jest delikatnie wklęsła w miejscach otworów na nyple).

Napisano

Racja, nie pomyślałem. To dlatego że jak f16marcin napisał o nyplach, to od razu przed oczami stanęła mi taka zwykła obręcz ze starych rowerów z pojedynczą ścianką, gdzie nyple wystają do środka i są opasane gumową opaską. Natomiast ta żółta taśma wydaje się dobrze uszczelniać otwory nypli, więc pomyślałem że nie potrzeba tam dodatkowego uszczelnienia stosować pod bezdętkę tyle, że pewnie taka cienka taśma mogłaby nie wytrzymać ciśnienia w oponie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...