vwothyn Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Szybkie pytanie - czy ta obręcz przyjmie oponę bezdętkową bez przeróbek http://www.sun-ringle.com/mtb/rims/inferno-23/ ? Od wewnątrz jest oklejona śliską żółtą taśmą, wygląda to na uszczelnienie komór nypli, stąd przy wczorajszej zmianie dętki w szczerym polu (trzecia guma na 800km) uderzyła mnie myśl, że być może da się zastosować bezdętkę bez przeróbek typu ghetto.
rzymo Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Co to za wysyp pytań o bezdętki... aż podejrzane Co do obręczy - za odpowiedź niech posłuży pytanie: widzisz gdzieś w opisie, żeby producent chwalił się bezdętkowością (UST/tubeless)?
f16marcin Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Żółta osłona ma chronić twoją dętkę przed szorstkimi rogami nypli. Oczywiście da się zrobić bezdętkową chociażby w sposób wspomnianego przez ciebie ghetto. Poszukaj na forum było już wielokrotnie pisane.
vwothyn Napisano 7 Października 2012 Autor Napisano 7 Października 2012 Nyple przecież nie wystają do wnętrza obręczy, bo chowają się w wewnętrznej komorze obręczy (taśma jest delikatnie wklęsła w miejscach otworów na nyple).
Fenthin Napisano 7 Października 2012 Napisano 7 Października 2012 Zaś napompowana dętka wcale nie naciska na otwory w obręczy i nyple, tak? To teraz zastanów się, czemu taśma w miejscach otworów jest lekko wklęsła.
vwothyn Napisano 7 Października 2012 Autor Napisano 7 Października 2012 Racja, nie pomyślałem. To dlatego że jak f16marcin napisał o nyplach, to od razu przed oczami stanęła mi taka zwykła obręcz ze starych rowerów z pojedynczą ścianką, gdzie nyple wystają do środka i są opasane gumową opaską. Natomiast ta żółta taśma wydaje się dobrze uszczelniać otwory nypli, więc pomyślałem że nie potrzeba tam dodatkowego uszczelnienia stosować pod bezdętkę tyle, że pewnie taka cienka taśma mogłaby nie wytrzymać ciśnienia w oponie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.