Skocz do zawartości

[rower] Scott Aspect

bipoxxl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Mam mały dylemat związany z zakupem swojego pierwszego 29era.

Moje rozmiary to 178 cm wzrostu. Noga 88. Waga 75-78 kg. Przewidywana kwota na rower to 3-3,5 tyś. Ewentualnie ciut więcej.

Teraz o problemie:

Otóż wchodzę do sklepu X w trójmieście. Mówię iż chciałem przymierzyć się do 29era. Ścigant ze mnie żaden, bardzo ważne jest dla mnie by jeździć z prostymi plecami bo rwie mnie dolna partia kręgosłupa gdy jeżdżę pochylony - szukam "leniwej" geometrii, zero zacięcia sportowego, 60% miasto, 40% las przy czym najwięcej zimą. Podaje kwotę. No i podchodzimy do Scott'ów.

Pan pokazuje mi Scale Team 2012 rozmiar L. O dziwo jest prawie dobrze. Ciut dłuższy mostek i plecy były by proste.

Następny Aspect 910 2013 też L. I tu jest bardzo dobrze. Proste plecy. Szeroka kierownica. Tylko ten osprzęt. Trochę przerost formy nad treścią jeżeli chodzi o wyposażenie na moje potrzeby.

Zastanawiałem się czemu miły Pan tak podaje mi L'ki gdy po lekturze forum. Wiem iż powinienem celować bardziej w M. Odpowiedź przyszła po powrocie do domu i weryfikacji cen i dostępności sprzętów. Mało gdzie dostępne są S i M.

Przy okazji rzuciliśmy okiem na Spece (no wiadomo, Spec swoje kosztuje i ma słabsze wyposażenie niż konkurencja w tych samych widełkach cenowych) i Cube Analog 29. Do tych się nie przymierzałem bo średnio mi się podobają.

Teraz pytanie do kolegów:

Czego szukać po czym się rozglądać i w jakim rozmiarze? Pakować się w L? Teoretycznie przymierzałem się do Krossa B 6 z zeszłego roku (tego na napędzie Deore) ale wystraszyła mnie kwestia miejsca na tylną oponę (max 2,0) gdzie sporo czasu spędzam w TPK zimą. Jakie rowery z leniwą geometrią jeszcze rozpatrywać. Do tej kwoty niby jeszcze Radon zr 5.0 ale już chyba kat podsiodlowej jest agresywniejszy. Do Krossa się nie mierzyłem bo jeszcze w sklepie b6 nie widziałem. Radon to już w ogóle. Wybrzydzać i wymądrzać się nie będę bo jak wspomniałem, pierwsze duże kółka i nie mam pojęcia w co celować, a konsultując na forum ryzyko wciśnięcia mi kitu maleje:)

Pozdrawiam!

Dziwnie. Twój wzrost wskazywałby na to, żeby brać M, natomiast przekrok, że L-kę. Grunt to przymiarka jednej i drugiej wersji i sprawdzenie, czy w M-ce wystarczy sztycy. No i wrażenia ogólne.

Jeśli, jak piszesz, jeździsz bardziej rekreacyjnie, to Aspect. Jeśli osprzęt wydaje Ci się za dobry, to zamiast 910, model niżej, czyli 920.

Ot, takie moje przemyślenia, jako użytkownika Scale' 29 i 26 oraz Aspectów 26.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...