marynarz Napisano 5 Października 2012 Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam Potrzebuję rady fachowca odnośnie tłoczków w moich zaciskach. Dorwałem kpl hampli hayes nine bez klocków i zauważyłem że ranty tłoczków są uszczerbione - dodaje zdjęcie jak to wygląda, wyczytałem że klocki trzymają się na tych bolcach ale nie wiem czy te ubytki nie wpłyną na prace zacisków. Nie chce na razie kupować nowych klocków bo jeżeli się okaże że będzie z tym problem to koło 60zł do tyłu. I tu jest moje pytanie. Warto inwestować w nowe klocki? będzie to działało tak jak powinno? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f16marcin Napisano 6 Października 2012 Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Tłoczki normalnie pracują ? jeżeli tak to szlifnij to pilniczkiem żeby było bardziej gładko ale nie za mocno i zakładaj, ten uszczerbek na zdjęciu nie wygląda na groźnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marynarz Napisano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Tak tłoczki normalnie pracują, boję się to szlifować żeby nie pogorszyć sprawy, czyli jest szansa że coś jeszcze z nich będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 6 Października 2012 Udostępnij Napisano 6 Października 2012 ten hamulec nie będzie działać prawidłowo. Wyszczerbiony tłoczek będzie wywierać nierównomierny nacisk na klocek. wskutek tego dojdzie do nierównego ścierania klocka, a w konsekwencji do przyspieszonego zużycia obu okładzin. Ponadto nierówno starta okładzina spowoduje przechylenie się tłoka i zakleszczenie w korpusie zacisku. Tłoki do wymiany. Dziękuję za uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f16marcin Napisano 6 Października 2012 Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Oj tam od razu przesadzasz , rzuć więcej fotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Wiele osób(dzieciaków?) ryzykuje swoim zdrowiem lub życiem użytkując śmieci zamiast hamulców. Po pierwszym wypadku włącza się u nich myślenie. Otrząśnij się i wymień uszkodzone tłoki lub cały hamulec. Renta zdrowia nie zwróci, a dziurę budżetową niewątpliwie powiększy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Użytkowanie to jedno a drugie to kupowanie takich śmieci. Ja rozumiem czasem brak funduszy na inne części ale akurat na hamulcach to bym nie oszczędzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 8 Października 2012 Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Pierwszy raz widzę tak wyszczerbiony tłoczek :/ Toć tutaj prawie pół powierzchni tłoczka nie ma. Jeśli kupiłeś takie a sprzedający nic nie pisał to albo buli za nowe tłoczki albo zwrot towaru. A swoja drogą to co musiał kos robić z hamulcem zęby tak tłoczki rozwalić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 8 Października 2012 Udostępnij Napisano 8 Października 2012 wystarczy odrobina głupoty i płaski śrubokręt. Pomnóż tą mieszankę x3 i masz tak właśnie rozwalony tłok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.