Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy]Duży skok klamki

Ziba998

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj przyszedł mi nowy hamulec hydrauliczny shimano deore br-m595. Po zamontowaniu okazało się, że klamka dochodzi do samej kierownicy, a tłoczki tylko troszkę się poruszają i prawie w ogóle nie hamują :( Sprawdzałem poziom oleju i jest spory. Nie wiem co z tym zrobić, jest to może zapowietrzenie?

Napisano

Na 100% to nie musi być zapowietrzenie bo także się zdarzało że uszkodzony jest tłoczek w klamce i przepuszcza. Popompuj szybko kilka razy i sprawdź czy nie zaczyna łapać wcześniej. Jeśli klamka zacznie łapać szybciej a po przerwie znowu dochodzi do kierownicy to może świadczyć właśnie o uszkodzonym tłoczku w klamce.

Trochę dziwne że w takim stanie wysłali Ci nowy hamulec. :whistling:

Napisano

Zeszłem do komórki i sprawdziłem. Po kilkukrotnym szybkim pompowaniu, klamka dalej łapie leciutko przy kierownicy, czyli ten sam efekt. Czyli jednak zapowietrzenie?

Napisano

Jedyne wyjście na nowo odpowietrzyć żeby się przekonać. Troche dziwny symptom bo mówisz że w zbiorniczku jest dużo oleju a klamka idzie do kierownicy.

Z regóły jak hamulce są źle odpowietrzone to aż tak nisko klamka nie schodzi tylko gdzieś do połowy. No ale spróbój odpowietrzyć i będziesz pewny co jest nie tak.

• Mod Team
Napisano

Jak hebel będzie bardzo zapowietrzony to dźwignia może dochodzić nawet do gripa i zero hamowania wtedy jest. Także ilość płynu nic do rzeczy nie ma, bo co z tego że w zbiorniczku jest dużo, jak w układzie jest powietrze?

Można spróbować tak; podłączyć wężyk ze strzykawką do odpowietrznika w zacisku, otworzyć odpowietrznik i zassać do strzykawki cały płyn. Ściągnąć wężyk, trochę wypchać płynu, taż żeby ani w strzykawce, ani w wężyku nie było powietrza, nałożyć z powrotem na odpowietrznik i wolno wtłoczyć płyn w układ. Jak płyn pojawi się w zbiorniczku klamki zamknąć odpowietrznik, pompować dźwignia klamki żeby resztki powietrza wyszły, klamka już powinna być twarda na tym etapie. Potem uzupełnić poziom płynu w zbiorniczku klamki i skręcić wszystko.

Napisano

Nie wiem akurat jak ten model shimano ale moje hamulce częściowo same się odpowietrzały przez kilkukrotne naciskanie klamki. Wiadomo na 100% się nie odpowietrzyły, ale nigdy nie zostawały na stopniu przy samej kierownicy.

Napisano

Pisze post pod postem, ponieważ nie mam opcji edytuj. Zalałem hamulec, odpowietrzyłem, założyłem i... klamka dochodzi do kierownicy, a gdy po naciskam ją trochę to dopiero wtedy łapie wcześniej :(

Napisano

Jeśli klamka ugina się do kierownicy to musi być coś z nim nie tak, od samości się tak nie dzieje. Wysyłaj , szkoda czasu.

Napisano

Zauważyłem dzisiaj, że klamka łapie już wcześniej ( prawie w połowie) a wczoraj łapała przy kierownicy! Może jednak źle odpowietrzyłem? A może musi się dotrzeć? Już sam nwm w weekend zawiozę rower do serwisu

Napisano

Nie wiem na ile opanowałeś umiejętność odpowietrzania. Oddaj do dobrego serwisu i Ci sprawdzą co z tymi hamulcami jest nie tak.

Napisano

pf nie wiem ;D może jak poprosisz ustawią ci fajnie zaciski i wszystko odtłuszcza tarcze, jeżeli Ci to nie potrzebne to same hamulce, ja bym dał same hamulce bo umiem ustawić fajnie itp. ale serwisuje sam to nie wiem jak to w serwisach czy mają do czego przykręcić te hamulce :D

Napisano

W mojej okolicy mam do wyboru tylko dwa w Lubaniu Śląskim oraz Jeleniej Górze

Okey w końcu sobie poradziłem, owinąłem klamkę taśmą (żeby była ciągle wciśnięta) i kilka razy odkręciłem śrubę 7mm przy zacisku na 0.5s. Klamka zatrzymuje koło już przed połową wciśnięcia! :)

Napisano

Mnie denerwuje odpowietrzanie w kierunku zacisku właśnie dla tego że najczęściej nie mam nikogo do pomocy. Dla tego biorę szczykawę z wężykiem akwariowym i wpuszczam płyn od zacisku do klamki po trochu.

Napisano

Ja dopiero pierwszy raz co zamontowałem hamulec hydrauliczny i też już przyprawił mnie o nerwy, pełno roboty z z nim... jeszcze tylko musze ustawić dobrze zacisk bo o tarcze ociera... jakieś rady? :D

Napisano
  W dniu 12.10.2012 o 18:45, CzikO napisał:

Mnie denerwuje odpowietrzanie w kierunku zacisku właśnie dla tego że najczęściej nie mam nikogo do pomocy. Dla tego biorę szczykawę z wężykiem akwariowym i wpuszczam płyn od zacisku do klamki po trochu.

Zawsze można wyciągnąć cały płyn strzykawką z zacisku, pozbyć się bąbelków powietrza tak aby w wężyku był sam płyn i z powrotem wtłoczyć do układu ;) szybsza metora

Co do ustawienia to jak już piszę to Ci podpowiem, że zaciśnij klamke i dokręcaj zacisk po pół obrotu każdą śrubą powinno być ok ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.