Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy]Duży skok klamki

Ziba998

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przyszedł mi nowy hamulec hydrauliczny shimano deore br-m595. Po zamontowaniu okazało się, że klamka dochodzi do samej kierownicy, a tłoczki tylko troszkę się poruszają i prawie w ogóle nie hamują :( Sprawdzałem poziom oleju i jest spory. Nie wiem co z tym zrobić, jest to może zapowietrzenie?

Na 100% to nie musi być zapowietrzenie bo także się zdarzało że uszkodzony jest tłoczek w klamce i przepuszcza. Popompuj szybko kilka razy i sprawdź czy nie zaczyna łapać wcześniej. Jeśli klamka zacznie łapać szybciej a po przerwie znowu dochodzi do kierownicy to może świadczyć właśnie o uszkodzonym tłoczku w klamce.

Trochę dziwne że w takim stanie wysłali Ci nowy hamulec. :whistling:

Jedyne wyjście na nowo odpowietrzyć żeby się przekonać. Troche dziwny symptom bo mówisz że w zbiorniczku jest dużo oleju a klamka idzie do kierownicy.

Z regóły jak hamulce są źle odpowietrzone to aż tak nisko klamka nie schodzi tylko gdzieś do połowy. No ale spróbój odpowietrzyć i będziesz pewny co jest nie tak.

• Mod Team

Jak hebel będzie bardzo zapowietrzony to dźwignia może dochodzić nawet do gripa i zero hamowania wtedy jest. Także ilość płynu nic do rzeczy nie ma, bo co z tego że w zbiorniczku jest dużo, jak w układzie jest powietrze?

Można spróbować tak; podłączyć wężyk ze strzykawką do odpowietrznika w zacisku, otworzyć odpowietrznik i zassać do strzykawki cały płyn. Ściągnąć wężyk, trochę wypchać płynu, taż żeby ani w strzykawce, ani w wężyku nie było powietrza, nałożyć z powrotem na odpowietrznik i wolno wtłoczyć płyn w układ. Jak płyn pojawi się w zbiorniczku klamki zamknąć odpowietrznik, pompować dźwignia klamki żeby resztki powietrza wyszły, klamka już powinna być twarda na tym etapie. Potem uzupełnić poziom płynu w zbiorniczku klamki i skręcić wszystko.

W mojej okolicy mam do wyboru tylko dwa w Lubaniu Śląskim oraz Jeleniej Górze

Okey w końcu sobie poradziłem, owinąłem klamkę taśmą (żeby była ciągle wciśnięta) i kilka razy odkręciłem śrubę 7mm przy zacisku na 0.5s. Klamka zatrzymuje koło już przed połową wciśnięcia! :)

Mnie denerwuje odpowietrzanie w kierunku zacisku właśnie dla tego że najczęściej nie mam nikogo do pomocy. Dla tego biorę szczykawę z wężykiem akwariowym i wpuszczam płyn od zacisku do klamki po trochu.

Zawsze można wyciągnąć cały płyn strzykawką z zacisku, pozbyć się bąbelków powietrza tak aby w wężyku był sam płyn i z powrotem wtłoczyć do układu ;) szybsza metora

Co do ustawienia to jak już piszę to Ci podpowiem, że zaciśnij klamke i dokręcaj zacisk po pół obrotu każdą śrubą powinno być ok ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...