Ziba998 Napisano 5 Października 2012 Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Dzisiaj przyszedł mi nowy hamulec hydrauliczny shimano deore br-m595. Po zamontowaniu okazało się, że klamka dochodzi do samej kierownicy, a tłoczki tylko troszkę się poruszają i prawie w ogóle nie hamują Sprawdzałem poziom oleju i jest spory. Nie wiem co z tym zrobić, jest to może zapowietrzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 5 Października 2012 Udostępnij Napisano 5 Października 2012 jest to zapowietrzone na 100% i pewnie za , mało jest płynu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziba998 Napisano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2012 A olej mineralny dostanę gdzieś oprócz allegro i serwisów rowerowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 5 Października 2012 Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Na 100% to nie musi być zapowietrzenie bo także się zdarzało że uszkodzony jest tłoczek w klamce i przepuszcza. Popompuj szybko kilka razy i sprawdź czy nie zaczyna łapać wcześniej. Jeśli klamka zacznie łapać szybciej a po przerwie znowu dochodzi do kierownicy to może świadczyć właśnie o uszkodzonym tłoczku w klamce. Trochę dziwne że w takim stanie wysłali Ci nowy hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziba998 Napisano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Zeszłem do komórki i sprawdziłem. Po kilkukrotnym szybkim pompowaniu, klamka dalej łapie leciutko przy kierownicy, czyli ten sam efekt. Czyli jednak zapowietrzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 5 Października 2012 Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Jedyne wyjście na nowo odpowietrzyć żeby się przekonać. Troche dziwny symptom bo mówisz że w zbiorniczku jest dużo oleju a klamka idzie do kierownicy. Z regóły jak hamulce są źle odpowietrzone to aż tak nisko klamka nie schodzi tylko gdzieś do połowy. No ale spróbój odpowietrzyć i będziesz pewny co jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 5 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Jak hebel będzie bardzo zapowietrzony to dźwignia może dochodzić nawet do gripa i zero hamowania wtedy jest. Także ilość płynu nic do rzeczy nie ma, bo co z tego że w zbiorniczku jest dużo, jak w układzie jest powietrze? Można spróbować tak; podłączyć wężyk ze strzykawką do odpowietrznika w zacisku, otworzyć odpowietrznik i zassać do strzykawki cały płyn. Ściągnąć wężyk, trochę wypchać płynu, taż żeby ani w strzykawce, ani w wężyku nie było powietrza, nałożyć z powrotem na odpowietrznik i wolno wtłoczyć płyn w układ. Jak płyn pojawi się w zbiorniczku klamki zamknąć odpowietrznik, pompować dźwignia klamki żeby resztki powietrza wyszły, klamka już powinna być twarda na tym etapie. Potem uzupełnić poziom płynu w zbiorniczku klamki i skręcić wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 6 Października 2012 Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Nie wiem akurat jak ten model shimano ale moje hamulce częściowo same się odpowietrzały przez kilkukrotne naciskanie klamki. Wiadomo na 100% się nie odpowietrzyły, ale nigdy nie zostawały na stopniu przy samej kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziba998 Napisano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Sprawdzę to w najbliższych kilku dniach, zamówiłem już zestaw do odpowietrzania i olej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziba998 Napisano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Pisze post pod postem, ponieważ nie mam opcji edytuj. Zalałem hamulec, odpowietrzyłem, założyłem i... klamka dochodzi do kierownicy, a gdy po naciskam ją trochę to dopiero wtedy łapie wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 10 Października 2012 Udostępnij Napisano 10 Października 2012 No to teraz to już z pewnością uszczelka w klamce. Nic tylko reklamować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziba998 Napisano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Czyli innej możliwości nie ma? Bo trochę nie chce mi się wierzyć, że w nowym hamulcu uszczelka by była uszkodzona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Jeśli klamka ugina się do kierownicy to musi być coś z nim nie tak, od samości się tak nie dzieje. Wysyłaj , szkoda czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziba998 Napisano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Zauważyłem dzisiaj, że klamka łapie już wcześniej ( prawie w połowie) a wczoraj łapała przy kierownicy! Może jednak źle odpowietrzyłem? A może musi się dotrzeć? Już sam nwm w weekend zawiozę rower do serwisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Nie wiem na ile opanowałeś umiejętność odpowietrzania. Oddaj do dobrego serwisu i Ci sprawdzą co z tymi hamulcami jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoyalRed Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 CzikO ma rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziba998 Napisano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Tylko jeszcze taka drobnostka, do serwisu dać cały rower czy tylko sam hamulec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f16marcin Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 pf nie wiem ;D może jak poprosisz ustawią ci fajnie zaciski i wszystko odtłuszcza tarcze, jeżeli Ci to nie potrzebne to same hamulce, ja bym dał same hamulce bo umiem ustawić fajnie itp. ale serwisuje sam to nie wiem jak to w serwisach czy mają do czego przykręcić te hamulce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziba998 Napisano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Dobra na wszelki wypadek zawiozę cały rower nie mam zamiaru jeździć dwa razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoyalRed Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Tylko ale tylko do dobrego serwisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziba998 Napisano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2012 W mojej okolicy mam do wyboru tylko dwa w Lubaniu Śląskim oraz Jeleniej Górze Okey w końcu sobie poradziłem, owinąłem klamkę taśmą (żeby była ciągle wciśnięta) i kilka razy odkręciłem śrubę 7mm przy zacisku na 0.5s. Klamka zatrzymuje koło już przed połową wciśnięcia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Mnie denerwuje odpowietrzanie w kierunku zacisku właśnie dla tego że najczęściej nie mam nikogo do pomocy. Dla tego biorę szczykawę z wężykiem akwariowym i wpuszczam płyn od zacisku do klamki po trochu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziba998 Napisano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Ja dopiero pierwszy raz co zamontowałem hamulec hydrauliczny i też już przyprawił mnie o nerwy, pełno roboty z z nim... jeszcze tylko musze ustawić dobrze zacisk bo o tarcze ociera... jakieś rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Tematów o odpowietrzaniu i regulacji hampli na forum jest od groma. Szukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f16marcin Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Mnie denerwuje odpowietrzanie w kierunku zacisku właśnie dla tego że najczęściej nie mam nikogo do pomocy. Dla tego biorę szczykawę z wężykiem akwariowym i wpuszczam płyn od zacisku do klamki po trochu. Zawsze można wyciągnąć cały płyn strzykawką z zacisku, pozbyć się bąbelków powietrza tak aby w wężyku był sam płyn i z powrotem wtłoczyć do układu szybsza metora Co do ustawienia to jak już piszę to Ci podpowiem, że zaciśnij klamke i dokręcaj zacisk po pół obrotu każdą śrubą powinno być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.