Skocz do zawartości

[Aplikacja] Do śledzenia ścieżki + fajne tracki

terrago

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam następujące pytanie. Jakiś czas temu w Endomondo pojawiła się opcja przejazdu przejechaną trasą. przyznam, że na razie jej nie testowałem, aczkolwiek nasunął mi się pewien pomysł (niemniej jednak nie mam pewności, czy "endek" się w tej kwestii sprawdzi). Chodzi o możliwość wgrania do aplikacji ścieżki GPS i przejechania nią na podobnej zasadzie jak nawigacja. jest taka aplikacja? To po primo. Po sekundo: Jeśli taka aplikacja istnieje, to czy można gdzieś znaleźć jakieś archiwalne tracki z jakiegoś prostego maratonu w formacie GPX, aby wgrać go do takiej aplikacji i dla własnej satysfakcji sprawdzić się czy dałbym radę z przejazdem?

Pozdrawiam, M.

Napisano

Na Androida chyba nie ma takiej aplikacji. Przynajmniej ja nie znalazłem, a szukałem. Ponoć na wiosnę ma być taka opcja w navime.pl. Tracki maratonów możesz sobie zgrać z www.mtbmarathon.com. Przy każdym wyścigu są tam do ściągnięcia pliki gpx dla każdego z dystansów.

Napisano

W Endomondo można zrobić nowy trening z pliku GPX, następnie zapisać jako trasę. Po wybraniu trasy, na dole jest opcja "Pobierz na telefon". W ten sposób można podążać wcześniej wyznaczoną drogą, tylko nie podpowiada jak nawigacja. Jeżeli ma się ślad GPS w innym formacie można się posłużyć konwerterem: http://www.gpsvisualizer.com/convert_input

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

W Endomondo można zrobić nowy trening z pliku GPX, następnie zapisać jako trasę. Po wybraniu trasy, na dole jest opcja "Pobierz na telefon". W ten sposób można podążać wcześniej wyznaczoną drogą, tylko nie podpowiada jak nawigacja. Jeżeli ma się ślad GPS w innym formacie można się posłużyć konwerterem: http://www.gpsvisual...m/convert_input

Kolego Endomodo to dla mnie nowość, nie używałem do tej pory GPS na rowerze ale mam różne ślady w formacie GPX tras z mojej okolicy pobierane z netu z różnych portali (tak może kiedyś się przydadzą ;) ). Czy mógł bym prosić o takie łopatologiczne wytłumaczenie jak chłopu na miedzy jak to można dodać do Endomodo? Czy w ogóle można ?

Ok przeczytałem to wszystko jeszcze raz i inne wątki na innym forum i chyba się nie da. Przepraszam ale to dla mnie nowość, do tej pory używałem tylko Automapy ale to wiadomo do innych zastosowań.

Napisano

Można wgrać mapy już zapisane ale z samego endomondo, i pod warunkiem że się ma, ios albo androida, na symbianie niestety to nie działa :(

• 3 tygodnie później...
Napisano

Edmundo, szczególnie w wersji pro da sobie z tym wszystkim radę, także nie powinieneś mieć problemów z ustaleniem własnych tras.

Napisano
Mam następujące pytanie. Jakiś czas temu w Endomondo pojawiła się opcja przejazdu przejechaną trasą. przyznam, że na razie jej nie testowałem, aczkolwiek nasunął mi się pewien pomysł (niemniej jednak nie mam pewności, czy "endek" się w tej kwestii sprawdzi). Chodzi o możliwość wgrania do aplikacji ścieżki GPS i przejechania nią na podobnej zasadzie jak nawigacja. jest taka aplikacja? To po primo

Oczywiście że istnieję na androida...a nawet kilka

1) MyTrails

2) TrekBuddy

3) Locus

Pozycję 2 polecam - sam używam jako nawigacji turystycznej na rowerku

na stronie Pomorskiego Forum Eksploracyjnego jest wątek o programie MapoTerro który służy do ściągania map z Geoportalu

Zaletą tych map jest to że nie są to proste wektorki ala GoogleMaps ale pożądne mapy turystyczne z zaznaczonymi lasami, strumykami, ścieżkami, trasami,

Gotowe mapy pod TrekBuddy można też kupić na stronie wydawnictwa Compass

mniej dokładne niż te z Geoprtalu ale masz gotowca

Do nawigacji turystycznej po bezdrożach nie widzę nic lepszego niż Locus lub TrekBuddy w połączeniu z mapami Rastrowymi

Po sekundo: Jeśli taka aplikacja istnieje, to czy można gdzieś znaleźć jakieś archiwalne tracki z jakiegoś prostego maratonu w formacie GPX, aby wgrać go do takiej aplikacji i dla własnej satysfakcji sprawdzić się czy dałbym radę z przejazdem?

No cóż

Bikemap.net

GPSies.com

i inne gdzie ludziska umieszczają trasy

Większość cyklów maratonów ma swoje Fora... najlepiej tam popytać

Napisano

Dziękuję kolego. Należy ci się duuże z pianką ;)

Napisano

Właśnie czegoś takiego szukałem, Geoportal to świetna sprawa bo zaznaczone są drogi leśne których nie znajdziemy na innych stronach, a przecież w mtb właśnie takie polne/leśne ścieżki to najważniejsze. Szukałem jakiś miesiąc temu sposobu, żeby taka mapę pobrać i wgrać do Locusa ale nic mi nie działało. Rozumiem ze ten sposób z tego forum jest skuteczny i po ściągnięciu takiej mapki możemy ją powiększac i oddalac jak poprzez stronę www?

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

No nie do końca.

W przypadku TrekBuddy i map z GeoPortalu Jest tak:

1) Za pomocą programu MapoTerro ściągamy z Geoportalu określoną warstwę, czyli mapę w określonej skali 1:10 000 1: 25 000 1: 50 000 1: 100 000 to te kolejne przybliżenia które mamy jak powiększamy mapę na Geoportal - UWAGA oprócz określonej skali są jeszcze warstwy z określonych lat np z roku 65 lub 95 - najlepiej wybrać tą najnowszą (np warstwa topo_10_95 oznacza warstwę z w skali 1 do 10 000 z roku 1995) należy zwrócić uwagę ze nie które rejony nie będą miały opracowania z lat 90 np Przemyśl przy powiększeniu 1 : 10 000 i więcej mamy do dyspozycji tzw mapę sztabową czyli czarno białą mapę gdzie wszelkie lasy są zaznaczone kołeczkami i trójkącikami itd.

2) Po odpowiednim spakowaniu mapy ładujemy ja do TrekBuddy. Program ten ma jedynie możliwość powiększenia x2 możliwości pomniejszania nie ma

Ewentualnie pomniejszenie, jeżeli np chcemy mieć mapę 1:10 000 ale w w mniejszej rozdzielczości można to zrobić przy ściąganiu za pomocą MapoTerro

Program Locus ma możliwość dowolnego powiększania fragmentu mapy ale niestety nie można pomniejszać

3) W/w dotyczy pojedynczych map. TrekBuddy ma też możliwość odczytywania "altasów" czyli w jednej paczce .tar mamy kilka map.... ten sam obszar w kilku skalach

Niestety jak to się robi nie wiem... nigdy nie robiłem

Do programów MapoTerro i TrekBuddy najlepiej podejść metodą prób i błędów po prostu pobawić się nimi.

Mamy przecież całą zime na przygotowanie map na wiosenne wycieczki :thumbsup:

Napisano

No to kolego zabiłeś mi ćwieka na całą zimę :laugh: .

Teraz siedzę nad mapami bo w necie gotwoców z mojej okolicy mało a jak są to takie że ręce opadają.

Mam tylko problem. Znalazłem jakiś tutorial do Mapo Tero, robię wszystko tak jak pokazują ale wyskakuje mi komunikat "Niepoprawne współrzędne x,y"

Z tym już sobie poradziłem teraz z kolei nie chcą się ściagać mapy z geoportalu .

na razie MOBAC okazał się baardzo pomocny ;)

Pierwsze mapki w MOBAC zrobione, próba (spacer z telefonem w ręku) zaliczona. Działa, pozycję wyznacza dokładnie w punkt.

Ślady gpx wyświetlane poprawnie. Wreszcie to czego szukałem, można sobie szybko przygotować mapkę wrzucić ślad i w drogę ;).

Napisano

Czasami serwer Geoportalu jest tak obciążony że trudno się do niego dobrać.

Daj info jakie tereny ciebie interesują.. spróbuję u siebie coś ściągnąć.

Odnośnie MOBAC... nie używałem tego... nie wiem jak za pomocą niego zrobić atlas z map z Geoportalu

Napisano

Z map z geo się nie da chyba (tak jako nowicjuszowi mi się zdaje ;) ) ale ma bazę dość fajnych map i można znalezć całkem dobre. Mi osobiście w większości przypadków przypadło do gustu coś co się nazywa "UMP-pcPL" lub "Freemap Slovakia Cycle Map". podoba mi się w nich że mają odzwierciedloną topografię terenu.

Z geoportalem będę jeszcze kombinował ;) .

Acha jeszcze jedno, mapki z Geoportalu są dokładniejsze ale do turystyki rowerowej te w MOBAC według mnie w zupełności wystarczą.

Mają wszystkie ścieżki, cieki, stawy, itp..... Na niektórych są podane nawet wysokości.

Tak na marginesie dziekuję Przemku za odzew w tym temacie i uświadomienie nas mniej zorientowanych :).

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

A wczoraj dorwałem z marketu niemieckie cudo "Bike Computer". Mapa bardzo dokladna w trybie offline, pokazuje przewyższenia + wszystko to co w Endo. Nie ucina ani nic z tych rzeczy.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

A wczoraj dorwałem z marketu niemieckie cudo "Bike Computer". Mapa bardzo dokladna w trybie offline, pokazuje przewyższenia + wszystko to co w Endo. Nie ucina ani nic z tych rzeczy.

Czy możesz kolego nieco więcej opisać o tym komputerku?

Mam zamiar zrezygnować z fonu na rzecz urządzenia niezależnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...