Skocz do zawartości

[amortyzator] Zmiana z XCM na coś o wyższym skoku.

MrJack

Rekomendowane odpowiedzi

Hej witam wszystkich,

Niedawno kupiłem rower [HT] KTM Tombstone, gdzie oryginalnie skręcony jest XCM i muszę przyznać, że to najgorszy element jaki posiadam w rowerze, dodatkowo cały czas mam problem z regulacją albo się zacina albo zrywa gwint. Producent podaje 70 stopni kątu nachylenia główki. Ogólnie chcę zmienić amora na coś z wyższej półki do 2tyś do enduro/free skok z przedziału 150-180mm. Myślałem o czymś przyszłościowym, za 1/2 sezony zamierzam się przesiąść na full'a i amor zatrzymać. Stąd moje pytanie co do mojej ramy mogę założyć ze skokiem 150-180mm i czy w ogóle mogę? Czy jak zrobi się z niego Choper będę mógł wogóle nim jeździć? Trasy obieram głównie leśne, z pagórkami i jumpami, tren raczej ciężki. Proszę o porady.

Ale kolega napisał, że jeździ raczej w ciężkim terenie, a nie po bułki i do kościoła...

Do Twojej ramy amor o skoku ponad 100 mm będzie nieodpowiedni. Zepsujesz sobie geometrię, będzie Ci ciężko pokonywać podjazdy, a może dojść też do pęknięcia przy główce ramy. Myślę, że masz dwa wyjścia: 1. kupić amor o zmiennym skoku i zamontować go w KTMie (choć nie wiem czy są i jakie amory o tak dużej regulacji) lub 2. zbierać już na gotowego fulla i pomęczyć się jeszcze na XCMie. Zimą łatwo dostać sprzęt w korzystnej cenie.

Ale kolega napisał, że jeździ raczej w ciężkim terenie, a nie po bułki i do kościoła...

Do Twojej ramy amor o skoku ponad 100 mm będzie nieodpowiedni. Zepsujesz sobie geometrię, będzie Ci ciężko pokonywać podjazdy, a może dojść też do pęknięcia przy główce ramy. Myślę, że masz dwa wyjścia: 1. kupić amor o zmiennym skoku i zamontować go w KTMie (choć nie wiem czy są i jakie amory o tak dużej regulacji) lub 2. zbierać już na gotowego fulla i pomęczyć się jeszcze na XCMie. Zimą łatwo dostać sprzęt w korzystnej cenie.

Dzięki Sagitt77 za logiczną odpowiedź. Pozdro.

Siemanko raczej odradzałbym Ci montaż amortyzatora o takim skoku w hard tailu, rama raczej nie powinna pęknąć, chyba ze katujesz ten rower naprawde ostro (jeśli tak to jedyna opcja to kupno roweru dostosowanego do Twoich potrzeb, umiejętności jazdy, i faktycznego terenu w którym jeździsz) w ostry teren to raczej jednak full albo rowery stricte duallowe, enduro, zmiana skoku na tak duży zmieni geometrie i rower "nie będzie skręcał" i podczas takowych manewrów wykazywał tendencje do kładzenia się:)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...