Skocz do zawartości

[oświetlenie] latarka ultrafire xm-l wf-501

sewer231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wreszcie uzbierałem kasę na latarkę i jestem chętny na tą http://allegro.pl/latarka-cree-ultrafire-xm-l-u2-aku-lad-uchwyt-i2685056248.html . Ma ktoś coś takiego, nada się do jazdy po lesie nocą ? Czy nie będzie miała zbyt skupionego światła, chodzi mi o to, że nie musi świecić mega daleko, ale żeby świeciło szeroko i oświetlało ścieżkę oraz krzaczki bo bokach ścieżki .

Napisano

Tej w swoich rękach nie miałem, ale jak byś chciał coś sprawdzonego to http://allegro.pl/bocialarka-xm-l-720lm-neutral-5000k-lad-ogn-uchw-i2686825334.html

i warta jest w 100% swojej ceny, mocą "pali liście" jest bardzo mała i lekka no i profesjonalnie zrobiona tylko ta cena 3x więcej niż chyba chciałeś wydać.

W każdym razie naprawdę polecam i świeci doskonale nawet na 60% mocy więc wersja 440lm też nada się idealnie do jazdy ;)

Napisano

Witam, wreszcie uzbierałem kasę na latarkę i jestem chętny na tą Latarka Cree Ultrafire XM-L U2 aku + ład + uchwyt (2685056248) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. . Ma ktoś coś takiego, nada się do jazdy po lesie nocą ? Czy nie będzie miała zbyt skupionego światła, chodzi mi o to, że nie musi świecić mega daleko, ale żeby świeciło szeroko i oświetlało ścieżkę oraz krzaczki bo bokach ścieżki .

Ja mam taką latarkę od jesieni zeszłego roku. Dałem za nią 100zł i do tego musiałem dokupić akumulatory i ładowarkę - w tej aukcji masz wszystko co potrzeba na start za niecałą setkę.

Z latarki jestem zadowolony. Zakładałem że oświetlenie ma dobrze oświetlać drogę przed rowerem i to zadanie spełnia znakomicie. Boki to już są mniej oświetlone niestety, ale ja nie narzekam.

Ilość światła mnie zaskoczyła. To moja pierwsza latarka na Cree XM-L i trochę się zdziwiłem, że taka niepozorna latarka może tak świecić.

Akumulator UltraFire 3000mAh starcza w trybie max na około godzinę świecenia. Zwykle jeżdżę jednak na trybie medium - nieco mniej światła (niemal niezauważalnie) a bateria trzyma znacznie dłużej.

Tak czy owak zapas dodatkowych baterii musisz mieć.

Tu kilka fotek pokazujących jak działa ta latarka. Przez dość chaotycznie dobrane parametry fotografie ciężko porównywać, ale tak to mniej więcej wygląda na żywo.

Napisano

Ja mam taką latarkę od jesieni zeszłego roku. Dałem za nią 100zł i do tego musiałem dokupić akumulatory i ładowarkę - w tej aukcji masz wszystko co potrzeba na start za niecałą setkę.

Z latarki jestem zadowolony. Zakładałem że oświetlenie ma dobrze oświetlać drogę przed rowerem i to zadanie spełnia znakomicie. Boki to już są mniej oświetlone niestety, ale ja nie narzekam.

Ilość światła mnie zaskoczyła. To moja pierwsza latarka na Cree XM-L i trochę się zdziwiłem, że taka niepozorna latarka może tak świecić.

Akumulator UltraFire 3000mAh starcza w trybie max na około godzinę świecenia. Zwykle jeżdżę jednak na trybie medium - nieco mniej światła (niemal niezauważalnie) a bateria trzyma znacznie dłużej.

Tak czy owak zapas dodatkowych baterii musisz mieć.

Tu kilka fotek pokazujących jak działa ta latarka. Przez dość chaotycznie dobrane parametry fotografie ciężko porównywać, ale tak to mniej więcej wygląda na żywo.

Powiedz jeszcze jak jest z grzaniem ? Podczas jazdy 12-20km/h na opcji 100% światła nie muszę mieć obaw?Te pierwsze zdjęcie z twojej galerii - czyli te większe to jest zrobione gdy latarka ma włączmy tryb 100% tak? Masz może jakieś fotki z lasu w nocy? Twoja jest taka sam jak ta z linku, bo tam jest dioda XM-L U2, a nie XM-L T6 - która z nich jest lepsza ?

Napisano

Powiedz jeszcze jak jest z grzaniem ? Podczas jazdy 12-20km/h na opcji 100% światła nie muszę mieć obaw?Te pierwsze zdjęcie z twojej galerii - czyli te większe to jest zrobione gdy latarka ma włączmy tryb 100% tak? Masz może jakieś fotki z lasu w nocy? Twoja jest taka sam jak ta z linku, bo tam jest dioda XM-L U2, a nie XM-L T6 - która z nich jest lepsza ?

Jak już pisałem głównie śmigam w trybie medium i w moim odczuciu mocno się nie grzeje. Jak jest w max to nie wiem.

Moja latarka faktycznie jest na XM-L T6. Nie wiem czym się różni T6 od U2.

To pierwsze zdjęcie to tryb max tej latarki. Problem w tym, że nieszczęśliwie dobrałem czas i ekspozycja to 3s, także na żywo tego światła jest nieco mniej. Nie mam fotek z lasu. Jak znajdę chwilkę to może jutro jakieś zrobię.

Napisano

Mam podobną latarkę ale na XM-L T6. Ja swoją rozebrałem i poprawiłem chłodzenie smarując głowice pastą termoprzewodzącą, dodałem też folie aluminiową, gdyż głowica dobrze nie styka się z obudową i może być różnie z tym chłodzeniem. Jeszcze mi się skopał włącznik ale wystarczy dokręcić pierścień który dociska go do obudowy. Po tych małych zabiegach śmiga bez problemu. Cateye hl-el135 czy lampka z lidla nie mają z tym żadnych szans. Na dx bedzie taniej ale mi się nie chciało czekać i latarke z allegro miałem po 3 dniach.

Napisano

Ja swoją rozebrałem i poprawiłem chłodzenie smarując głowice pastą termoprzewodzącą, dodałem też folie aluminiową, gdyż głowica dobrze nie styka się z obudową i może być różnie z tym chłodzeniem.

Ja mam u siebie blaszke miedzianą 0,1mm, jeden zwój - z dwóch stron posmarowana pastą termo.

Napisano

Rozładuj i naładuj. Z tym, że nie wiem czy warto rozładowywać 100% mocą latarki bez poprawienia odprowadzania ciepła ze środka.

Jak ładowarka będzie miała diodę, to się zorientujesz.

Napisano

Jak ładowarka ładuje to dioda pali się na czerwono, jak skończy ładować dioda zmienia się na kolor zielony przy 4,2V. Ogólnie szału nie ma ale na początek może być.

Napisano

kupiłem właśnie tę latarkę - czyli Latarka Cree Ultrafire XM-L U2 aku + ład + uchwyt (2685056248) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Powiedzcie mi czy jak przyjdzie do mnie to ogniwo mam od razu ładować czy będzie już naładowane ? Ile mam ładować te ogniwo bo nie wiem czy w tej ładowarce będą jakieś kontrolka "naładowana" czy nie - może ktoś wie ?

Gratuluję, będziesz zadowolony. Daj znać jak przetestujesz jak wrażenia.

Napisano

Właśnie dziś przyszła i jestem po pierwszym krótkim teście i mogę każdemu polecić tą latarkę z czystym sumieniem. Jest to moja pierwsza latarka na xm-l więc może nie będę zbyt obiektywny bo nie mam porównania z innymi, ale jak dla mnie światła przy 100% jest więcej niż potrzeba na las.

Jeszcze mam pytanie czy jazda na 100% mocy tej latarki przy prędkości 10-20km/h przy temperaturach typowo jesiennych czyli tak jak teraz jest 5-15 oC na zewnątrz jest bezpieczna czy lepiej nie ryzykować?

Napisano

Jeśli tylko odprowadzanie ciepła z diody na obudowę jest poprawne, to nie masz się o co martwić. Najlepiej włącz ją w domu na maksie, poczekaj z 2-5min i jeśli obudowa zrobi się ciepła to znak, ze ciepło się rozprowadza po obudowie, jeśli nie to jest problem i trzeba poprawić chłodzenie

Napisano

jak to zrobic?

a obwiniecie tego modulu z dioda folia aluminiowa po czekoladzie i wlozenie do korpusu latarki najciasniej jak sie da cos pomoze? Bo pasty termo od razu mowie ze nie mam .

Napisano

Ja bym zostawił, jak jest. Ciepła się zrobiła więc git.

Ta latarka daje może 2,2A wszystko też zależy czy masz dobre aku i czy było naładowane w do pełna (obstawiam, że nie).

Dlatego wg mnie możesz śmiało jeździć na dworze na trybie maks :thumbsup:

Jeśli chcesz się czegoś więcej dowiedzieć to polecam http://www.swiatelka.pl/ Tutaj dowiesz się wszystkiego o latarkach

Napisano

zrobilem tak jak mowilem ta folia alu po czekoladzie i teraz obudowa po 5 min. Jest dwa raz tak ciepla jak przed tym ma na oko 50-60oC tak ze mozna nia sobie grzac rece. Takze roznica z folia a bez jest ogromna, teraz chyba moge jezdzic na 100% mocy spokojnie.

Wyslano z E52

Napisano

Zapytam się czegoś, skoro taki temat się pojawił. Posiadam dwie lampki, jedna to Mactronic Scream, druga to tani zoom za 20 zł z allegro (kupiony w zasadzie dla porównania do Mactronica). Obie mają mi służyć głównie na powroty z pracy w zimie późnym wieczorem, ale w razie czego też na krótkie wypadziki do lasu, na max 1 godzinę. Kupiłem sobie pastę termoprzewodzącą, ale nie mam pojęcia gdzie mam to cudo nałożyć. Na płytkę krzemową tuż za diodą, na gwint którym przykręcam moduł do obudowy czy może gdzieś indziej?

Proszę o pomoc

Napisano

swiatelka.pl/printview.php?t=6053&start=0&sid=725d346a8a0417b523c3afb48fc281a7 z tad wzialem ten pomysl z folia alu, ale teraz sie zastanawiam czy czasem ta folia nie zatrzymuje ciepla w module z dioda przez co grzeje sie bardzej? Prosze podpowiedzcie czy ta folia alu czasem nie szkodze latarce?

podobnie obwinalem u siebie - imageshack.us/photo/my-images/861/drvera.jpg/

Napisano

swiatelka.pl/printview.php?t=6053&start=0&sid=725d346a8a0417b523c3afb48fc281a7 z tad wzialem ten pomysl z folia alu, ale teraz sie zastanawiam czy czasem ta folia nie zatrzymuje ciepla w module z dioda przez co grzeje sie bardzej? Prosze podpowiedzcie czy ta folia alu czasem nie szkodze latarce?

podobnie obwinalem u siebie - imageshack.us/photo/my-images/861/drvera.jpg/

Pomysł z folią jest dobry i na rower wystarczy. Dodanie pasty termo na folie poprawi jeszcze chłodzenie. Najważniejsze jest aby wszystko ładnie się stykało do obudowy i będzie git. U mnie działa i nie ma problemu, a latarka nie była oszczędzana i chodziła nie raz aż do padnięcia aku na full (podczas jazdy).

Co do innych latarek to róznie może być, tutaj jest dość mocna dioda i lepiej żeby posiadałą dobre chłodzenie. Nie wiem jak to jest z zoomami wszelakimi, a Scream chyba pod tym względem jest raczej dobrze wykonany i jest do tego sprawdzoną konstrukcją przez wielu rowerzystów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...