lliper Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Witam wszystkich, chciałbym się upewnić czy bobrze policzyłem długość szprych do obręczy Ns Fundamental 26" 36 ERD dla tej felgi 543mm a Co do piast to przednia kołenierz prawy 58 lewy 49, długość mierzona od środka piasty do lewej strony 34,5 i od prawej 20,9 tylna kołnierz prawy 58 lewy 45 od środka do lewej 22 i od prawej 36,4 Vee-two lewe 259,1 prawe 263,4 Vee-one lewe 260,45 prawe 260,88 I wyszło mi że muszę kupić 54 szprychy o długości 260mm i 18 o długości 264mm Co śądzicie o tym ? bo troche mnie dziwi że dla przedniego koła jedna strona szprych o 4mm aż się różni. Tu długości wymairy piast http://dartmoor.pl/s...eng-2012_30.pdf Prosiłbym o szybką odpowiedz bo do jutra muszę dać znać sklepowi P.S Metoda zaplatania na 3 krzyżę
Naprawiacz Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Na tylne koło idą dwa rozmiary szprych. Od bębna dwa milimetry krótsze. Z przodu jeżeli kołnierz jest mniejszej średnicy może być różnica 4mm. A czy to są odpowiednie długości to wyjdzie jak zaczniesz zaplatać. Przecież w głowie nie mamy kalkulatorów do obliczania długości szprych.
lliper Napisano 3 Października 2012 Autor Napisano 3 Października 2012 Pomylily mi sie przednia z tylnia. No to jesli mowisz ze tak moze byc to sie troche uspokoilem. Jak bede w domu to jescze raz sprawdze ale dzieki.
tuoomek Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 tylna piasta ma kołnierze różnej średnicy, żeby wyrównać długość szprych. Użyj kalkulatora DT, mnie nigdy nie zawiódł
1415chris Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 żeby wyrównać długość szprych. :icon_question: Co do kalkulatora, to DT faktycznie jest dobry tak jak wiele innych, ktore czasami biora pod uwage, to czego DT nie bierze....
lliper Napisano 3 Października 2012 Autor Napisano 3 Października 2012 kurcze, ale wpisuję wszystkie dane jakie mam i biorę calculate i nie podaje mi długości szprych ;/
Naprawiacz Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Tzn. że coś pominołeś. Jak zaplatam koła to sobie czasami przeliczam na kalkulatorku, i mam mniej więcej tą długość. Jednak czy rozmiar jest odpowiedni wychodzi dopiero jak zapleciesz kilka szprych. Myślę że nie powinieneś się w to bawić jak nie umiesz tego robić. Zdaj się na fachowców. Oddaj koło do serwisu. Spróbuj jeszcze z tym. http://pro-bike.pl/spoke.frame.php
lliper Napisano 3 Października 2012 Autor Napisano 3 Października 2012 Ja nie bede składał ich tylko szprychy chce kupic okej ale wpiasłem dla obu kół i wyszło mi coś takiego czyli troche inaczej z tym przednim kołem ale zastanawiam sie jak zaokrąglić ? czy do 258 czy do 260 ?
Naprawiacz Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Ale nie rozumiem po co masz kupować szprychy. Oddajesz do serwisu i chłopaki ci to zrobią(znajdą szprychy i zaplotą) więc po co kupować szprychy? Kupisz je odbierając z serwisu. Chyba że masz serwis gdzie musisz przynosić swoje części, dziwne. Po za tym sprawdz ten kalkulator co ja wrzuciłem.
lliper Napisano 3 Października 2012 Autor Napisano 3 Października 2012 Po prostu zależy mi na czasie bo chce wystartować w zawodach, a zanim "chłopaki" zamówią szprychy i przyśla je to już bedzie po zawodach. Wydaje mi się że chyba bedzie okej , zamówie 36 szprych o długości 260mm , 18 o długości 258 i 18 o długości 262mm. Okej zaraz sprawdzę nie zauwazyłem go wcześniej Ciekawe wychodzi tak jak na początku czyli dla prawej strony wychodzi 263,5 a dla lewej 259,3 dla przedniego koła a dla tylnego dla lewej i prawej strony po 260 to już sam nie wiem tył na pewno dobrze ale co z tym przodem ?
Naprawiacz Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Miejmy nadzieję że trafisz. Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.