Skocz do zawartości

[koła] Zaplatanie koł czy dobrze policzne długości szprych ?

lliper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, chciałbym się upewnić czy bobrze policzyłem długość szprych do obręczy Ns Fundamental 26" 36 ERD dla tej felgi

543mm

a Co do piast to przednia kołenierz prawy 58 lewy 49, długość mierzona od środka piasty do lewej strony 34,5 i od prawej 20,9

tylna kołnierz prawy 58 lewy 45 od środka do lewej 22 i od prawej 36,4

Vee-two lewe 259,1 prawe 263,4

Vee-one lewe 260,45 prawe 260,88

I wyszło mi że muszę kupić 54 szprychy o długości 260mm i 18 o długości 264mm

Co śądzicie o tym ? bo troche mnie dziwi że dla przedniego koła jedna strona szprych o 4mm aż się różni.

Tu długości wymairy piast http://dartmoor.pl/s...eng-2012_30.pdf

Prosiłbym o szybką odpowiedz bo do jutra muszę dać znać sklepowi

P.S Metoda zaplatania na 3 krzyżę

Napisano

Na tylne koło idą dwa rozmiary szprych. Od bębna dwa milimetry krótsze. Z przodu jeżeli kołnierz jest mniejszej średnicy może być różnica 4mm. A czy to są odpowiednie długości to wyjdzie jak zaczniesz zaplatać. Przecież w głowie nie mamy kalkulatorów do obliczania długości szprych.

Napisano

Pomylily mi sie przednia z tylnia. No to jesli mowisz ze tak moze byc to sie troche uspokoilem. Jak bede w domu to jescze raz sprawdze ale dzieki.

Napisano
żeby wyrównać długość szprych.

:icon_question: :icon_question: :icon_question:

Co do kalkulatora, to DT faktycznie jest dobry tak jak wiele innych, ktore czasami biora pod uwage, to czego DT nie bierze....

Napisano

Tzn. że coś pominołeś.

Jak zaplatam koła to sobie czasami przeliczam na kalkulatorku, i mam mniej więcej tą długość. Jednak czy rozmiar jest odpowiedni wychodzi dopiero jak zapleciesz kilka szprych.

Myślę że nie powinieneś się w to bawić jak nie umiesz tego robić.

Zdaj się na fachowców. Oddaj koło do serwisu.

Spróbuj jeszcze z tym.

http://pro-bike.pl/spoke.frame.php

Napisano

Ja nie bede składał ich tylko szprychy chce kupic okej ale wpiasłem dla obu kół i wyszło mi coś takiego czyli troche inaczej z tym przednim kołem ale zastanawiam sie jak zaokrąglić ? czy do 258 czy do 260 ?

szprychy.jpg

Napisano

Ale nie rozumiem po co masz kupować szprychy. Oddajesz do serwisu i chłopaki ci to zrobią(znajdą szprychy i zaplotą) więc po co kupować szprychy? Kupisz je odbierając z serwisu.

Chyba że masz serwis gdzie musisz przynosić swoje części, dziwne.

Po za tym sprawdz ten kalkulator co ja wrzuciłem.

Napisano

Po prostu zależy mi na czasie bo chce wystartować w zawodach, a zanim "chłopaki" zamówią szprychy i przyśla je to już bedzie po zawodach. Wydaje mi się że chyba bedzie okej , zamówie 36 szprych o długości 260mm , 18 o długości 258 i 18 o długości 262mm.

Okej zaraz sprawdzę nie zauwazyłem go wcześniej

Ciekawe wychodzi tak jak na początku czyli dla prawej strony wychodzi 263,5 a dla lewej 259,3 dla przedniego koła a dla tylnego dla lewej i prawej strony po 260 to już sam nie wiem tył na pewno dobrze ale co z tym przodem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...